• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstiečiai liaudininkai artėjant visuotiniams Seimo rinkimams aplink save buria aljansą - partijos taryba pritarė susijungimui su Seimo pirmininko Viktoro Muntiano vadovaujamais "pilietininkais" ir davė mandatą pradėti derybas su Lenkų rinkimų akcija.

REKLAMA
REKLAMA

"Taryba balsų dauguma priėmė sprendimą susijungti mums ir "pilietininkams" su ta sąlyga, kad išlieka mūsų pavadinimas. O dėl Lenkų rinkimų akcijos, tai taryba pritarė bendradarbiavimui, tai yra pritarė, kad gali prasidėti derybos", - BNS šeštadienį sakė Valstiečių liaudininkų ir pilietininkų frakcijos Seime seniūnė Aldona Staponkienė.

REKLAMA

Tuo tarpu partijos pirmininkės pavaduotojas Ramūnas Karbauskis taryboje oponavo daugumos nuomonei ir skatino nesielgti "per daug lengvabūdiškai".

"Aš šiuo atveju esu opozicijoje šiuo klausimu (dėl susijungimo su "pilietininkais" - BNS). Aš abejoju "pilietininkų" sudėtimi, mes jų nepažįstame, todėl staiga tą daryti būtų nepasverta. Aš turiu asmeninių abejonių, ar žmonės, kurie taip lengvai pakeičia partijas, turiu omenyje Seimo pirmininką pirmiausia, bus patikimi", - BNS teigė R.Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot pirmininkės pavaduotojo, "jį erzina faktas, kad "pilietininkai" pagal įstatymus ne "prisijungs", o "susijungs" su valstiečiais liaudininkais. Tai reiškia, kad visi Pilietinės demokratijos partijos nariai automatiškai taps Valstiečių liaudininkų sąjungos dalimi ir nepraeis vadinamojo "skyrių filtro", kai skyrių vadovybės svarsto, ar priimti konkretų žmogų į partiją, ar ne.

"Dar bus partijos suvažiavimas, bandysiu įtikinti kolegas, kad taip nereikia daryti. Yra buvę atvejų, kai partijos tarybos ir suvažiavimo nuomonės kardinaliai skyrėsi. Jei nepavyks, tai tikrai svarstysiu galimybę pasitraukti išvis", - BNS pasipiktinimo neslėpė R.Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu Lenkų rinkimų akcijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis buvo optimistiškesnis. Jo teigimu, lenkai yra linkę sudaryti koalicinį sąrašą per kitų metų rudenį vyksiančius parlamento rinkimus.

"Na, iniciatyva buvo valstiečių liaudininkų, bet mes su jais Seime jau ketvirti metai turime bendrą frakciją, tai kaip ir žinome vieni kitus, ilgai dirbom kartu", - BNS aiškino V.Tomaševskis.

Tačiau svarbiausia priežastis, anot V.Tomaševskio, lėmusi tokį pasirinkimą, yra jo vadovaujamos partijos nesugebėjimas įveikti 5 proc. barjerą siekiant į parlamentą patekti pagal sąrašą.

REKLAMA

"Mums tikrai sunku surinkti balsų, kad įveiktume tą 5 procentų barjerą. Kartais tikrai geriau apjungti jėgas, nei bandyti po vieną", - sakė lenkų tautinei mažumai atstovaujančios partijos vadovas.

Praėjusiuose rinkimuose Lenkų rinkimų akcija daugiamandatėje rinkimų apygardoje surinko 3,75 proc. balsų ir į parlamentą išrinktas vienmandatėje apygardoje pateko tik vienas partijos atstovas - V.Tomaševskis.

Tuo metu valstiečiai liaudininkai 2004 metų Seimo rinkimuose surinko 6,6 proc. balsų ir pagal sąrašą į parlamentą pateko 5 partijos nariai. Iš viso Seime valstiečių liaudininkų ir pilietininkų frakcija turi 20 mandatų.

REKLAMA

Tačiau, anot spalį BNS užsakymu vykdytos RAIT apklausos, žemės ūkio ministrės Kazimieros Prunskienės vadovaujamiems valstiečiams liaudininkams rinkėjai dabar nebūtų labai palankūs ir pagal proporcinę rinkimų sistemą gali tikėtis surinkti 3,3 proc. balsų.

Tuo metu Seimo pirmininko V.Muntiano vadovaujami "pilietininkai" ir Lenkų rinkimų akcija pagal proporcinę rinkimų sistemą patenka į visišką rinkėjų simpatijų užribį - atitinkamai jiems pasitikėjimą išreiškė 0,1 ir 0,3 proc. apklaustųjų.

Į Seimą patenka partijos, surinkusios bent 5 proc. balsų, tačiau koalicijai barjeras didesnis - 7 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek anksčiau buvo kalbama ir apie Nepriklausomybės akto signataro Romualdo Ozolo vadovautos Centro partijos "pokalbius" apie bendradarbiavimą su valstiečiais liaudininkais, bet vėliau šie mėginimai "kalbėtis" nutrūko.

Šiuo metu valstiečiai liaudininkai kartu su socialdemokratais, liberalcentristais ir pilietininkais sudaro valdančiąją mažumos koaliciją.

Vyriausybėje ši partija turi du ministrų portfelius - Žemės ūkio ministerijai vadovauja jų lyderė K.Prunskienė, o užsienio reikalams vadovauja valstiečių liaudininkų deleguotas nepartinis diplomatas Petras Vaitiekūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų