REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

V. Uspaskicho šešėlis – Seime ir Darbo partijoje

Į Seime karaliaujančius dvejopus standartus ketvirtadienį dėmesį atkreipė dienraštis „Lietuvos rytas“. Dalis parlamentarų mėgino iš posto išversti Etikos ir procedūrų komisijos vadovę „darbietę“ Romualdą Kšanienę dėl skandalingos kelionės pas tuomet Maskvoje buvusį partijos įkūrėją Viktorą Uspaskichą, tuo tarpu jos partijos bičiulis Rimantas Bašys tebevadovauja Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) saugumo pakomitečiui.

REKLAMA
REKLAMA

Atvykęs į NSGK posėdį, kuriame dalyvavo minėtas „darbietis“, Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorius Povilas Malakauskas atsisakė pasidalyti informacija apie V. Uspaskicho galimus ryšius su Rusijos specialiosiomis tarnybomis. Kai kurie NSGK nariai tai suprato kaip ženklą, kad VSD erzina ne tik R. Bašio buvimas saugumo pakomitečio pirmininku, bet ir apskritai komiteto nariu. Beje, NSGK narė yra ir R. Kšanienė.

REKLAMA

Anksčiau konservatoriai, aršiai atakuodami R.Kšanienę, net žadėjo jai ir visiems kitiems į Maskvą vykusiems „darbiečiams“ surengti apkaltą. Tačiau dabar viena Tėvynės sąjungos lyderių, NSGK narė Rasa Juknevičienė netikėtai stojo ginti R. Bašio.

„Esu girdėjusi, kad kai kurie kolegos yra susirūpinę dėl jo. Tačiau susirūpinę tie, kurie stengiasi, kad NSGK nebetęstų VSD veiklos tyrimo. Jie – iš vadinamųjų valstybininkų“, – iš karto įžvelgė ir demaskavo kėslus R. Juknevičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pripažinusi, kad „darbiečių“ kelionė į Maskvą nėra geras dalykas, dešinioji skėsčiojo rankomis: „Įvyko, kaip įvyko“. Kitas konservatorės argumentas, kodėl reikėtų palikti ramybėje R.Bašį, – tai esą beprasmiška.

„Nesėkmingas balsavimas dėl R.Kšanienės atleidimo iš komisijos vadovo posto parodė, kad tokie dalykai šiame Seime – ne itin perspektyvūs. Kita vertus, Darbo partijos atstovai vis tiek turės būti šiame komitete – jei ne šie, tai kiti“, – „Lietuvos rytui“ aiškino R. Juknevičienė.

Kiti NSGK daugumos atstovai irgi teigė, kad R. Bašio atstatydinti iš saugumo pakomitečio vadovo posto neverta, nes šis pakomitetis vis tiek nieko neveikia ir yra tik formalus. Visgi NSGK pirmininkas A. Matulevičius pripažino, kad politiniu požiūriu R. Bašio reputacija po kelionės į Maskvą ir saugumo pakomitečio vadovo postas – „tam tikras paradoksas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu pats R. Bašys saugumo vadovo aptakų atsakymą į komiteto narių klausimus apie V. Uspaskichą ir Darbo partiją suprato kaip „nenorą politikuoti“.

„Darbietis“ gyrė P. Malakauską, kad šis „nepasiduoda spaudimui“, ir grasino pats sukelti triukšmą komitete, jei jame ir toliau bus taip kalbama apie Darbo partiją. R. Bašys rado pasiaiškinimą ir dėl skandalingosios kelionės į Rusijos sostinę: „Nors ir žinojau, kad gal nelabai gerai darau, negalėjau nieko padaryti. Aš važiavau ne į Maskvą, o pas Lietuvos pilietį – kad sužinočiau, kaip viskas iš tikrųjų yra“.

REKLAMA

„Lietuvos ryto“ šaltinių duomenimis, V. Uspaskicho šalininkai pastaruoju metu atvirai niekina ir stumia į užribį savo kolegas, nedalyvavusius išvykoje į Maskvą. Kai kuriems esą net neleidžiama kalbėti per partijos posėdžius.

Atgailauti esą mėgina ir vienas maištingųjų partijos narių grupuotės lyderių, Seimo vicepirmininkas Vydas Gedvilas. Tačiau pasigirsta vis garsesnių kalbų, kad jam apskritai ne vieta partijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų