REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos ekonomikos spurtas baigėsi. Ekspertai prognozuoja, kad kiti metai bus lūžio metai – nuo jų priklausys, kaip toliau plėtosis šalies ekonomika bei verslas, rašo "Klaipėda".

REKLAMA
REKLAMA

Ragina pasispausti

Bankų ekspertai vieningai sutaria, kad Lietuvos ekonomikos spurtas baigėsi, artėjame prie ekonomikos lėtėjimo fazės. Kol kas nesutariama, ar sulauksime skausmingo ekonomikos nuosmukio, ar laipsniško lėtėjimo. „Hansabanko“ Finansų rinkų tarnybos vadovas Tomas Andrejauskas įspėja: jei kitąmet Lietuvos BVP augs daugiau nei 7 proc., tai gali lemti vadinamąjį kietąjį nusileidimą jau 2009 m.

REKLAMA

T.Andrejauskas mano, kad šalies ekonomiką nuo skausmingų padarinių gali apsaugoti ir verslo pastangos. Ekspertas ragina verslą apriboti savo ambicijas, peržiūrėti plėtros planus ir imtis taupymo. „Verslas turėtų įvertinti realią plėtros kainą, darbuotojų stygių, nepervertinti savo galimybių ir atsakingai skolintis. Taupymo politika, kad ir keistai tai šiandien skamba, taps išsigelbėjimo įrankiu rytoj“, - kalbėjo jis.

Pasak bankininko, 2008-ieji nebus lengvi verslui, kurio išlaidos turėtų gerokai augti. Verslo sąlygas blogina ne tik įtampa darbo rinkoje ir augančios išlaidos darbuotojams, bet ir blogėjančios skolinimosi sąlygos, brangstančios paskolos. Nieko gera nežada prognozuojami infliacijos šuoliai. „Didėjanti infliacija kitąmet bus tema, kurią nuolat aptarinėsime“, - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Mažės vartojimas

Iki šiol varomoji Lietuvos ekonomikos augimo jėga buvo augantis vidaus vartojimas. Tačiau didėjančios kainos ilgainiui lems didesnį gyventojų taupumą, taigi mažėsiantį vartojimą. T.Andrejauskas neabejoja, kad savo išlaidas ir investicijas kitąmet bus priverstos sumažinti ir įmonės.

„Dalį vartotojų didelė infliacija ragina išlaidauti, skolintis, nes šiandien už tą patį litą galima nusipirkti daugiau, nei bus galima rytoj. Tačiau toks požiūris neatsargus, nes net augantis atlyginimas dėl infliacijos gali tapti nepakankamas prisiimtiems įsipareigojimams padengti“, - įspėjo Julita Varanauskienė, SEB Vilniaus banko prezidento patarėja bei šeimos finansų ekspertė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak ekspertų, dėl prognozuojamo vidaus vartojimo mažėjimo, į tai orientuotas verslas investicijas, skirtas plėtrai, turėtų nukreipti efektyvumo didinti.

„Reikėtų peržiūrėti plėtros strategijas, ypač, jei verslas orientuotas į vidaus vartojimą, kuriam šiandien yra labai geros sąlygos ir jos tokios išliks dar kurį laiką, tačiau ilgai tai nebesitęs. Šiandien investavus didelius pinigus į plėtrą, vėliau gali tekti brangiai sumokėti“, - kalbėjo T.Andrejauskas.

Išeitis – didinti efektyvumą

Ekspertai pripažįsta, kad augant kaštams verslas, nenorėdamas prarasti ar sumažinti pelno, sieks didinti kainas. „Tai lengviau bus padaryti vidaus rinkoje dirbantiems verslininkams. Tiems, kas savo produkciją eksportuoja, dėl konkurencijos didinti kainas bus sudėtinga, todėl verslas turėtų ieškoti būdų didinti efektyvumą“, - aiškino T.Andrejauskas, kartu primindamas, kad verslas galėtų ir sumažinti apetitus. „Mažesnis pelnas dabar gali išsaugoti verslą ateityje“, - pridūrė jis.

REKLAMA

Jo manymu, verslininkai plėtros planus artimiausiu metu turėtų pakeisti į kaštų mažinimo strategijas, ypač jei jie dirba užsienio rinkoms.

Pagrindine kaštų mažinimo priemone bankininkas įvardijo išlaidų personalui mažinimą ir našumo didinimą.

„Kaštai pastaruoju metu didėja labai sparčiai. Nuo projekto pradžios iki pabaigos sąnaudos gali išaugti ne 5-10 proc., o dešimtimis procentų. Reikia kariauti su kaštų augimu, tuo labiau, jei verslas orientuotas į eksportą. Būtina paskelbti karą personalo išlaidų augimui, galbūt mažinti atlyginimų negalima, bet reikėtų atleisti neefektyviai dirbančius darbuotojus“, - ragino „Hansabanko“ verslo klientus T.Andrejauskas.

REKLAMA

„Hansabanko“ ekspertų teigimu, neefektyviai dirbančių darbuotojų atleidimas gali tapti išeitimi ne vienai šalies įmonei. Jos veikiausiai ir imsis tokių priemonių.

Manoma, kad kitąmet prognozuojamas nedarbo didėjimas iš dalies bus lemtas darbdavių vykdomos personalo kaštų mažinimo politikos.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų