• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Gediminas Kirkilas nori daugiau galių Vyriausybei - jis norėtų, kad Vyriausybė turėtų teisę paleisti Seimą. G.Kirkilo pareiškimą kritiškai vertina koalicijos partneriai ir prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip praneša TV3 Žinios, premjeras G.Kirkilas norėtų, kad ne tik Seimas galėtų paleisti Vyriausybę, bet ir Vyriausybė Seimą. Jo teigimu, paleidimo "botagu" Seimui mažumos Vyriausybė galėtų pamojuoti esant sudėtingai politinei situacijai - tokiai, kaip šių dienų, kai valdantieji dėl kiekvieno įstatymo turi tartis su opozicija arba pavieniais Seimo nariais.

REKLAMA

"Tokia galimybė kitose šalyse, kur ji yra, leidžia labiau suvaldyti Vyriausybės ir parlamento santykius. Dėl to ten efektyviau veikia ir mažumos Vyriausybės, nes ten visi turi, kaip čia išsireikšti, botagą", - teigia premjeras.

Prezidentas Valdas Adamkus premjero G.Kirkilo mintis vertina gana skeptiškai. Pasak jo, Lietuva nėra tokia stipri savo vidinių problemų prasme, kad galėtų žaisti tokį politinį žaidimą.

Seimo ir Pilietinės demokratijos partijos pirmininkas Viktoras Muntianas nemano, kad verta keisti Konstituciją dėl šių dienų situacijos, mat pakeisti Konstituciją greičiausiai galima kitą vasarą, o rudenį jau bus renkamas naujas Seimas.

REKLAMA
REKLAMA

"Paprasčiausiai toks klausimas nėra įgyvendinamas. Aš suprantu, kad yra labai sudėtinga šiandien dirbti, kadangi, kaip jau ne vieną kartą kalbėjome, kiekvienu svarstomu klausimu Seime atsiranda nauja dauguma ir prognozuoti tą daugumą pakankamai sunku. Dirbti taip pat labai sunku, bet paprasčiausiai kitokios išeities dabar nėra iki rinkimų", - svarsto V.Muntianas.

Kirkilo idėjai keisti Konstituciją dėl šių dienų situacijos nepritarė ir kiti koalicijos partneriai.

Liberalcentristų lyderis Artūras Zuokas laiko tokią mintį originalia: "Seimas ar parlamentas kontroliuoja vykdančiąją valdžią, tai yra Vyriausybę, o jei vykdančioji valdžia galėtų paleisti parlamentą, tai būtų naujadaras".

"Aš pasisakau už stabilumą, už darbą kad ir nelengvomis sąlygomis, už galimybę pritraukti naujus partnerius - manau, kad iš vidurio politinių jėgų, ir už geresnį susikalbėjimą su Seimu, su Seimo nariais", - teigia Valstiečių liaudininkų lyderė Kazimira Prunskienė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų