REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nelegaliai Lietuvos studijas organizuojantys užsienio valstybių universitetų filialai dirba beveik be trukdžių, nes įrodyti realų studijų vykdymą yra praktiškai neįmanoma.

REKLAMA
REKLAMA

"Kad teismas nubaustų nelegaliai veikiantį universitetą turi būti nustatytos tikslios veikos, aiškiai aprašyti studijų vykdymo faktai, turi būti iki smulkmenų surinkti visi įrodymai. Tuomet galima surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolą, bet to padaryti ministerija negali, tai teisėsaugos institucijų kompetencija", - BNS ketvirtadienį aiškino Švietimo ir mokslo ministerijos departamento direktorė Gitana Jurgelaitienė.

REKLAMA

Studijų kokybės ir vertinimo centro (SKVC) direktorius Eugenijus Stumbrys dienraščiui "Kauno diena" ketvirtadienį teigė įtariantis, jog Lietuvoje nelegalią veiklą vykdo net keli Rusijos universitetai: Tarptautinis universitetas Maskvoje, Maskvos valstybinis industrinis, taip pat Maskvos valstybinis ekonomikos, statistikos ir informatikos universitetai bei Maskvos naujasis teisės institutas.

Anot ŠMM Studijų departamento direktorės, švietimo ir mokslo viceministrė Virginija Būdienė jau pavedė išsiaiškinti dienraštyje pateiktą informaciją ir, jei ji pasitvirtins, ministerija kreipsis į teisėsaugos institucijas.

REKLAMA
REKLAMA

Nustačius faktą, jog universitetas ar jo padalinys vykdo ir organizuoja nelegalias studijas, pagal Lietuvos įstatymus jam gresia administracinė atsakomybė, užtraukianti piniginę baudą nuo 5 iki 10 tūkst. litų.

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Virginijus Domarkas teigia, jog siekiant įrodyti nelegalią universitetų ar jų padalinių veiklą užtektų studentų parodymų arba būtų galima operatyvinę veiklą vykdyti infiltruojant pareigūnus.

"Aš niekaip nesuprantu, kaip verdant naminukę miške kaimietį pagauti sugebama, o nelegaliai veikiančių universitetų surasti niekas negali", - BNS ketvirtadienį piktinosi V.Domarkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas (ŠMKK) prieš kelias savaites nelegalių užsienio valstybių aukštųjų mokyklų veiklą Lietuvoje paskelbė esant grėsme nacionaliniam saugumui, nes juos baigę absolventai vėliau siekia dirbti valstybės tarnyboje ir gali tapti priklausomi nuo užsienio valstybių specialiųjų tarnybų.

"Jie dirba namų sąlygomis - bute ar rūsyje, kur negali būti užtikrinama jokia studijų kokybė. Jiems pakanka išlaikyti kelis egzaminus ir jie jau tampa "specialistais", o paskui dar siekia įsidarbinti valstybės tarnyboje", - aiškino komiteto pirmininkas.

REKLAMA

ŠMKK tuomet kreipėsi į Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą (NSGK), prašydamas įvertinti situaciją nacionalinio saugumo požiūriu - posėdis šiuo klausimu numatomas kitą savaitę.

NSGK pirmininkas A.Matulevičius taip pat pripažįsta egzistuojant "negerą tendenciją", bet, jo nuomone, nebūtina įrodinėti nelegalios Rusijos ar Baltarusijos universitetų bei jų filialų veiklos - tiesiog užtektų itin atsargiai pripažinti jų išduodamus diplomus.

"Nieko čia nereikia įrodinėti, užtenka labai atsargiai pripažinti diplomus. Juk mokytis gali bet kur, bet jei tavo diplomo niekas nepripažins, tai problemos ir nėra", - BNS nuomonę dėstė A.Matulevičius.

REKLAMA

ŠMM duomenimis, Vyriausybė yra davusi licenciją tik Lenkijos Balstogės universiteto filialo veiklai Vilniuje, tačiau nėra išdavusi leidimo veikti jokiam Rusijos ar Baltarusijos universitetui. Nepaisant to, per pastaruosius penkerius metus net 500 Lietuvos piliečių kreipėsi į SKVC, prašydami pripažinti jų Rusijos ar Baltarusijos aukštosiose mokyklose įgytą išsilavinimą.

2005 metais Lietuvoje buvo nutraukta Tarptautinės Baltijos akademijos (TBA) veikla. Ši akademija Lietuvoje nelegaliai veiklą vykdė nuo 2003-iųjų, ją globojo Lietuvoje taip pat nesertifikuotas Baltijos rusų institutas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų