REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV žvalgybos vadai neišnaudojo turėtų galimybių

JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CIA) vadovai neišnaudojo visų savo galimybių, niekada nesuformavo jokio strateginio plano, kuris būtų leidęs sustabdyti 2001-ųjų rugsėjo  11-osios atakas, teigia CIA veiklą kontroliuojantis generalinis inspektorius.

REKLAMA
REKLAMA

"Jie ne visuomet dirbo efektyviai ir bendradarbiaudami tarpusavyje," teigiama pranešime.

Generalinis Inspektorius Johnas Helgersonas nenurodė jokio "konkretaus taško, konkrečios klaidos ar sidabrinės kulkos" kuri būtų sustabdžiusi teroristus, tąkart nužudžiusius apie 3 000 žmonių iš daugiau nei 60-ties pasaulio šalių.

REKLAMA

CIA išslaptino šį dokumentą, nes to pareikalavo anksčiau šį mėnesį Kongreso priimtas ir prezidento George Busho pasirašytas įstatymas.

Dokumente pabrėžiama, kad CIA darbuotojai nepažeidė įstatymo ir nei vienas konkrečiai negali būti apkaltintas kokiu nors aplaidumu, kuris tiesiogiai būtų pasitarnavęs Rugsėjo 11-osios teroristams.

.Tuometinis CIA direktorius George Tenetas, atsistatydinęs 2004-aisiais, su tokiomis išvadomis nesutinka ir teigia, jog egzistavo fundamentalus planas, nesą kitaip jis nebūtų galėjęs JAV prezidentui, iškart po teroro aktų – rugsėjo 15-ą dieną, pasiūlyti plano, kaipo išguiti Talibaną ir Al Quaedą iš Afganistano ir kovoti su teroristais 92-jose šalyse.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi, inspektoriaus išvados negailestingos:

• JAV žvalgybos institucijos, prižiūrėtos Teneto, neturėjo strateginio kovos su Al Quaeda plano prieš Rugsėjo 11-ąją ir atsakomybę už tai turėtų prisiimti Tenetas.

• Iki 2001-ųjų rugsėjo CIA neturėjo rimtesnės Al Quados veiklos analizės Nuo 1993-ių nebuvo surašytas nei vienas išsamus pranešimas apie Osamą Bin Ladeną.

• CIA misija Bin Ladenui stebėti — kodiniu pavadinimu „Alec Station“ — buvo perkrauta darbais, nepakankamai paruošta ir nepatyrusi.

• Bent 50 ar 60 žmonių skaitė CIA gautą informaciją apie du iš lėktuvus 2001-ųjų rugsėjį užgrobusių teroristų, bet ta informacija kažkodėl nebuvo išnaudota ir pareigūnų, galėjusių tiesiogiai sustabdyti teroristus, nepasiekė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų