REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusų verslas baudžia nesilaikančius nerašytų taisyklių

Kaliningrado srityje dirbantys verslininkai prabilo apie tai, kad prieš keletą mėnesių dingusiam „Rosslitstroj“ vadovui Stanislovui Juciui galėjo būti atkeršyta už nerašytų verslo taisyklių nesilaikymą, rašo „Kauno diena“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak dienraščio, bendrovėje „Rosslitstroj“ jau keli mėnesiai sklando slogios nuotaikos. Balandį dingo šios Lietuvos ir Rusijos kapitalo įmonės direktorius S. Jucius. Rugpjūčio 8 d. buvo mirtinai subadytas laikinai įmonei vadovavęs bendrovės akcininkas Aleksandras Semkinas.

REKLAMA

Vienos didžiausių Kaliningrado statybos įmonių akcininkai atrodo visiškai sutrikę. Jie nesiryžta skirti naujo direktoriaus, teigia „Kauno diena“.

S. Jucių pažinoję ir su juo bendravę verslininkai įsitikinę, kad jo dingimas ir Rusijos piliečio A. Semkino nužudymas nėra tarpusavyje susiję įvykiai. Jie esą sutapo atsitiktinai.

„Stanislovo dingimas susijęs su jo elgesiu, - teigė vienai Kaliningrado bendrovei vadovaujantis verslininkas. – Žmogus per daug save iškėlė į aukštumas ir manė, kad yra visagalis“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak dienraščio pašnekovo, S. Jucius užkabino aukštas pareigas užimančio Rusijos Federalinės saugumo tarnybos darbuotojo privačius interesus. Vieną objektą Kaliningrade turėjusi statyti „Rosslitstroj“ įmonė nepaisė gyventojų protestų, iškirto medžius, sakė jis. Lietuvis rusų saugumiečiui esą pasakęs kažką itin nepagarbaus.

Šios nepagarbos, rodomos verslo ir valdžios atstovams, atseiti netrūko ir anksčiau, ypač per bendrus pokylius restoranuose. Taip esą buvo perpildyta vienos verslo ir valdžios grupuotės kantrybės taurė – S. Jucių nuspręsta pamokyti, rašo „Kauno diena“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nenorėję savo pavardžių skelbti pašnekovai dienraščiui tikino, kad S. Jucius norėjo pakeisti verslo taisykles, nuo seno galiojančias Kaliningrade.

„Lietuvoje verslo taisyklės yra vienokios, o Rusijoje – kitokios. Ypač po to, kai į Kaliningrado sritį Rusijos prezidentas atsiuntė savo emisarus ir kai pasikeitė dauguma valdininkų“, - aiškino vienas pašnekovas.

Paprašytas palyginti korupcijos Rusijoje ir Lietuvoje mastus, apie 10 metų įmonei vadovaujantis vyras taip pat turėjo ką pasakyti.

„Palyginti su Rusija, Lietuvoje korupcijos apskritai nėra. Ji švari kaip krištolas“, - sakė lietuvis.

REKLAMA

Pasak „Kauno dienos“, kalbinti Kaliningrade dirbantys lietuvių verslininkai abejoja, ar S. Juciaus dingimas ir A. Semkino nužudymas galėtų būti susiję su Kaliningrado statybos rinkos persidalijimu tarp verslo grupuočių, nes esą čia darbo užtektų dar dešimčiai statybos bendrovių. Pasak jų, Kaliningrado srityje neįmanoma rasti rangovų, trūksta statybos įmonių.

Lietuvos verslininkai mano, kad S. Juciaus likimas turėtų paaiškėti per artimiausias savaites. Pasak dienraščio, neoficialiai kalbama, kad S. Jucius po pagrobimo buvo itin žiauriai sumuštas, o šiuo metu gali būti gydomas slėptuvėje, įrengtoje viename iš Kaliningrado individualių namų kvartalų.

REKLAMA

„Kauno diena“teigia, kad Kaliningrado sritis gubernatorius G. Boosas, asmeniškai kontroliuojantis S. Juciaus dingimo tyrimą, dar neturi tokios didelės įtakos, kaip prezidento V. Putino statytiniai saugumo tarnybose. Pastarieji esą laukia, kol spaudos sukeltas triukšmas nuslops, ir tada verslininką paleis.

„Juos tiesiog pribloškė Lietuvos žiniasklaidos reakcija, nes čia žurnalistai arba priklauso kuriam nors verslo klanui, arba yra mirę“, - sakė vienas Kaliningrado verslininkų.

Rusas užsiminė, kad Kaliningrade dirbantys užsieniečiai privalo paisyti nerašytų verslo taisyklių. „Kiekvienam, kuris jaučiasi kietesnis už kitus, mūsų mieste atsiras dar dešimt kietesnių“, - apie vieną išlikimo Kaliningrado versle taisyklę puse lūpų užsiminė rusas, rašo „Kauno diena“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų