REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tai, kad Lietuva statosi branduolinę jėgainę, pigs ar brangs elektra, kas į ką investuos, prižiūrės investavimą ir kitos panašios aktualijos vis dar tėra teorija šimtams žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

2006 m. duomenimis, Lietuvoje buvo 258 neelektrifikuotos sodybos. Iš jų 44-ių sodybų savininkai elektros nepageidauja, 40 sodybų negyvenama. Tačiau pageidauti ir net aktyviai siekti nepakanka. Daug kartų mynusi įvairius slenksčius - prašiusi savivaldybės, Vyriausybės, Ūkio ministerijos, Seimo narės Dangutės Mikutienės pagalbos, moteris susidurdavo su keistu valdininkijos „taupumu“.

REKLAMA

Paneriškių kaime (Elektrėnų savivaldybė), 1928m. statytame name 5 vaikus auginančiai, Reginai Kerdokienei dar santykinai pasisekė. Nuo 2001 m. prašanti elektros moteris buvo išgirsta ir pastebėta tik po to, kai kreiptasi į Vaiko teisių apsaugos kontrolierę Rimantę Šalaševičiūtę. Jos išvada, kad pažeidžiama Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencija, privertė permąstyti taupymo politiką ir prioritetus.

Nebeapeliuodami į vaikų teisę ruošti pamokas žiemą ir panašias „banalybes“, pakalbėkime apie taupumą. Jis tikrai duoda įdomių rezultatų. Kasmet rašydama prašymus moteris gaudavo atsakymą, jog „biudžete lėšų nenumatyta“, o taisyklės numato, jog pradžioj pusė, o dabar 40 proc. elektrifikacijos kaštų tenka pačiam vartotojui. 2001m. ši suma sudarė maždaug 50 000 litų, iš jų vartotojai formaliai priklausė pakloti 50 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Taupymo dėka suma iki 2007-ųjų išaugo 5,2 karto. Dabar lemputės įžiebimas minėtoje sodyboje kainuotų 260 000 litų, o iš jų 104 000 tektų pakloti užsimaniusiai elektros daugiavaikei mamai.

Automatiškai padauginti šias sumas iš 260-ies neelektrifikuotų sodybų skaičiaus būtų primityvu, tačiau akivaizdu, jog stumdama šį klausimą ateitin valstybė „sutaupo“ dešimtis milijonų litų. Galima pasiteisinti bet kuo – buvusiu skurdesniu biudžetu, nepakankamu žmonių, gyvenančių balanos gadynėje aktyvumu ir pan., bei siūlyti visiems tikėtis, jog viską galiausiai sutvarkys Europos Sąjungos milijardai. Minėtai moteriškei irgi reikia laukti to paties – kol bus pakeistos taisyklės, savivaldybės ir vyriausybės pareigūnai priims sprendimus, o Europa atseikės iš paramos reikiamą sumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tik štai kur klausimas – kas privatizuojant skirstomuosius tinklus ir už tvirtai užrakintų durų parenkant privačius nacionalinius investuotojus į taikų atomą, trukdė ir tebetrukdo iš energijos verslininkų pareikalauti pabaigti nebaigtą elektrifikaciją. Įrašant tai į privatizavimo ir kitokias, pelnymosi iš valstybės turto ir projektų sutartis. Manau, trukdo tik požiūris į patį šį reikalą. Teko šia tema internete paskaityti ir keistų komentarų. Girdi, „mes mokam už elektrą, o čia kažkas kažko nori už dyką.“ Tokie samprotautojai turėtų atsiminti, kad dauguma gyventojų sovietmečiu įgytus būstus privatizavosi elektrifikuotus, o ir norintieji šviesos nežada už ją nemokėti.

Tiek jau to, nelieskime skurstančių branduolinių verslininkų. Numatomą 6-erių metų „skylę“ taikaus atomo eksploatacijoje ketina nauja elektrine užpildyti „Gazprom“. Gal paprašyti jo solidariai sudalyvauti pabaigiant elektrifikacijos procesą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų