• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjerui – prezidento akibrokštas

Prezidentas V. Adamkus neišgirdo premjero Gedimino Kirkilo prašymo vetuoti bazinės algos valstybės tarnautojams didinimą. Dabar Vyriausybei teks sukti galvą, iš kur gauti tam būtinus kelis šimtus milijonų litų. Finansų ministras jau pareiškė nežinantis, iš kur juos paimti, rašo „Kauno diena“.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas Valdas Adamkus nevetavo Seimo priimto Valstybės politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir tarnautojų bazinės pareiginės algos įstatymo ir jį pasirašė. Todėl nuo kitų metų sausio 1 d. bazinė alga bus padidinta nuo dabartinių 442 iki 490 Lt. Pasak dienraščio, anksčiau prezidentas šį įstatymą kritikavo ir leido suprasti jo nepasirašysiąs.

REKLAMA

Valdančioji mažuma ir jos sudaryta Vyriausybė susikrimto, nes nežino, iš kur gauti kelis šimtus milijonų litų, kurių reikia šiam įstatymui įgyvendinti. Tuo tarpu prezidentas įsitikinęs, kad auganti šalies ekonomika ir dar neišnaudoti valstybės biudžeto taupymo rezervai leis rasti būtinų lėšų, teigia „Kauno diena“.

V. Adamkus atkreipė dėmesį, kad valstybės tarnyboje dabar trūksta apie 6 tūkst. darbuotojų, ypač policininkų, ugniagesių, netgi apylinkių teisėjų, rašo „Kauno diena“. Jie masiškai palieka valstybės tarnybą ir išeina į kur kas geresnes materialines sąlygas siūlančias privačiais struktūras.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiam įstatymui įgyvendinti reikės 347 mln. litų. Mes buvome numatę šią sumą kitais metais išnaudoti ne tik valstybės tarnybos pareigūnų, bet ir pagal sutartis dirbančių „biudžetininkų“ – mokytojų, bibliotekininkų, santechnikų, savivaldybių darbuotojų – atlyginimams kelti. Tačiau dabar teks juos visus išleisti vien tik valstybės tarnautojų algų pakėlimui“, - „Kauno dienai“ sakė finansų ministras Rimantas Šadžius.

Anot jo, ko gero teks mažinti kai kurias valstybės finansuojamas programas. Kokias konkrečiai, numatoma apsispręsti per artimiausius 2 – 3 mėnesius, rengiant kitų metų biudžeto projektą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apgailestavimą dėl tokio prezidento sprendimo išreikė ir atostogaujantis premjeras Gediminas Kirkilas. Jis „Kauno dienai“ sakė, kad iš atostogų grįžę Vyriausybės nariai ieškos, kaip galima būtų įvykdyti šį įstatymą.

Tuo tarpu Prezidentūra tvirtina, kad valstybė gali sau leisti beveik 20 milijardų siekiančiame biudžete rasti kelis šimtus milijonų, reikalingų su didelėmis problemomis susiduriančiai valstybės tarnybos sistemai gelbėti.

Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė sakė, kad Vyriausybė turėtų peržiūrėti išlaidas ir atsisakyti ne tokių svarbių programų finansavimo bei įvertinti, ar nėra dirbtinai išplėsti valstybės tarnautojų ir statutinių pareigūnų etatų sąrašai. Ji taip pat siūlė atsisakyti neskaidrios ir neaiškios priedų ir premijų mokėjimo sistemos, rašo „Kauno diena“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų