• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politinės partijos vis dėlto apsisprendė pasirašyti susitarimą dėl aukštojo mokslo reformos. Seimo Baltojoje salėje šiuo metu prasideda dokumento pasirašymo procedūra, nors vos prieš kelias valandas atrodė, kad politikams susitarti nepavyks.

REKLAMA
REKLAMA

Susitarimą  dėl mokslo ir studijų sistemos pertvarkos principų pasirašė šešios politinės partijos. Susitarimo nepalaikė trys partijos - Naujoji sąjunga, „Tvarka ir teisingumas“ bei Darbo partija.

REKLAMA

Susitarime numatoma didinti įmokas už aukštąjį mokslą, o nuo mokesčių atleisti gerai besimokančius studentus.

„Mes tikimės, kad kitos Vyriausybės ją tęs, nes tai yra ilgalaikė reforma. Jau šiemet numatome didinti finansavimą universitetų dėstytojams, ir gana žymiai“, – sakė premjeras Gediminas Kirkilas.

Nors konservatoriai ir socialdemokratai dėl iškilusių nesutarimų siūlė dokumento pasirašymą atidėti, valstiečiams liaudininkams staiga pakeitus savo poziciją jį tapo įmanoma pasirašyti jau šiandien, pranešė „Žinių radijas“.

REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė pareiškė, kad valstiečiai liaudininkai atsisakė visų savo reikalavimų bei išlygų.

Konservatoriai siūlė pasirašyti kiek trumpesnį susitarimo variantą, kuriame nebūtų numatytas finansavimo modelis, o tik aptarti bendrieji pertvarkos principai.

Daugiausia iš valdančiųjų susitarimą kritikavo valstiečiai liaudininkai. Anot frakcijos seniūnės Aldonos Staponkienės, jiems nepriimtinas studijų finansavimo modelis, numatantis mokamą mokslą ir neapibrėžtą paskolų sistemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienio rytą Liberalų sąjūdžio frakcija išplatino pareiškimą, kad susitarimui pritaria. Pasak partijos pirmininko pavaduotojo Gintaro Steponavičiaus, liberalai įsitikinę, kad reforma turi prasidėti, o susitarimo projekte numatyta nemažai pozityvių permainų.

Susitarimui taip pat pritaria liberalcentristai, konservatoriai ir socialdemokratai. 

Tuo metu studentai dar kartą paragino politikus neskubėti ir susitarime įtvirtinti kokybės garantiją.

Lietuvos studentų organizacijų atstovai ketvirtadienio rytą surengė susitikimą. Jame dalyvavusi Lietuvos studentų atstovybių sąjungos prezidentė Indrė Vareikytė sako, kad svarbus ne vien pasirašymo faktas, bet ir susitarimo turinys.

„Susitarime yra labai padrikai užsiminta apie aukštųjų mokyklų autonomiją, apie studijų kokybę, už kurią būtų atsakingos pačios mokyklos, ir labai trumpai apie aukštojo mokslo strategiją, kuri bus kuriama tik pasirašius partijų susitarimą“, – sako I. Vareikytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų