REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Popiežiaus paskaitos apie islamą sukelti prieštaringi vertinimai ir grubi klaida, padaryta skiriant Lenkijos vyskupą, kadaise šnipinėjusį komunistinės policijos naudai, verta komentatorius ir pačius Vatikano tarnus spėlioti, ar Šventojo Tėvo padėjėjai deramai atlieka savo pareigas.

REKLAMA
REKLAMA

"Sprendžiant abi šias problemas mažiausiai keli departamentai elgėsi nepagrįstai ir atmestinai", - teigė vienas aukštą postą Vatikane užimantis prelatas, sutikęs kalbėtis tik su ta sąlyga, jog liks neįvardytas.

REKLAMA

Net Vatikano tarnai praėjusį sekmadienį apstulbo, kai likus kelioms minutėms iki ceremonijos, per kurią būtų buvęs paskelbtas Varšuvos arkivyskupu, atsistatydino Stanislawas Wielgusas (Stanislavas Velgusas).

Anksčiau viską neigęs, galiausiai S.Wielgusas buvo priverstas pripažinti šnipinėjęs buvusio komunistinio Lenkijos režimo naudai, ir darė tai šalyje, kuri davė pasauliui aršų antikomunistą popiežių Joną Paulių II.

Penktadienį Varšuvoje sukviestame posėdyje krizei nagrinėti šalies Vyskupų Konferencija nutarė, kad visų vyskupų praeitį ištirs speciali bažnytinė komisija, o dėl šnipinėjusiųjų komunistų valdžiai likimo bus leista spręsti Vatikanui.

REKLAMA
REKLAMA

Kol Lenkijos Bažnyčia skendi vyskupo atsistatydinimo sukeltoje sumaištyje, Romoje keliamas klausimas, kodėl popiežiaus Benedikto XVI padėjėjai, dirbantys Vatikano biurokratiniame aparate, bei apaštalinis nuncijus Varšuvoje neatliko namų darbų aiškindamiesi S.Wielguso praeitį ir popiežiui davė skirtingus patarimus.

"Man atrodo, kad visur, tiek Vatikane, tiek Lenkijoje, pilna neapsižiūrėjimo, - teigė šaltinis Vatikane. - Nuncijus (ambasadorius) Lenkijoje turėjo būti apdairesnis".

Popiežius vyskupus skiria remdamasis rekomendacijomis ir pranešimais, gautais iš Valstybės sekretoriato ir Vyskupų kongregacijos. Panašu, kad šįkart abu svarbūs departamentai popiežių apgavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Aišku, tai nelabai gerai mūsų įvaizdžiui, - sakė šaltinis.- Visas tas reikalas tebėra toks miglotas".

Didžioji dauguma Italijos žiniasklaidos Vatikano atžvilgiu nusiteikusi pagarbiai, bet penktadienį savaitraštis "Panorama" išspausdino vedamąjį apie "Nešventuosius karus", vykstančius tarp biurokratinių grupuočių, veikiančių skirtinguose popiežiui patarinėjančiuose Vatikano departamentuose.

KLERIKALINIAI KŪMAI

Pasak apžvalgininkų, nuo pat 2005 metų balandžio, kai buvo išrinktas popiežiumi, Benediktas XVI stengiasi išnaikinti paveldėtas postų dalybas kūmams Valstybės sekretoriate, kuris atlieka ir Užsienio reikalų ministerijos, ir gyvybiškai svarbaus informacijos mainų tarp Vatikano departamentų centro funkcijas.

REKLAMA

Užuot paskyręs valstybės sekretoriumi karjeros diplomatą, popiežius į šį postą pasodino jokios diplomatinės patirties neturintį teologą, su kuriuo anksčiau kartu dirbo savo vadovautoje Tikėjimo doktrinos kongregacijoje.

"Šis popiežius atėjęs į postą paveldėjo vidines kovas dėl įtakos sferų <...> akivaizdu, kad šis epizodas menkai tepadėjo sustiprinti jo pasitikėjimą Vatikano diplomatų sugebėjimais", - tvirtina Jungtinėse Valstijose gyvenantis rašytojas Johnas Allenas (Džonas Alenas), dalyvaujantis Katalikų Bažnyčios valdymo veikloje.

REKLAMA

"Kai kas vėl tai palaikys pavyzdžiu, kaip diplomatinis korpusas tyčia arba tiesiog dėl savo nekompetencijos klaidina popiežių, - telefonu iš Niujorko duotame interviu teigė J.Allenas. - Tai aiškiai kenkia reputacijai <...> sistemoje yra gedimas".

Neseniai prasidėjusį Benedikto XVI popiežiavimą vis dar krečia sujudimas musulmonų pasaulyje, kurį sukėlė praėjusių metų rugsėjį Vokietijoje pasakyta popiežiaus kalba, suprasta kaip siejanti islamą su smurtu.

Minėtuoju atveju padėjėjai nesugebėjo nuspėti pasaulinio pasipiktinimo, kurį sukėlė kalba. Pasak kai kurių šaltinių, jos iš anksto neperžiūrėjo net diplomatiniai patarėjai.

Neramumai Lenkijoje jau antrą kartą per keturis mėnesius privertė Vatikano biurokratiją griebtis žalos valdymo priemonių.

"Akivaizdu, kad visa tai popiežiui nėra labai malonu", - teigė šaltinis Vatikane.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų