REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
"Komitetas konstatuoja, kad VSD neįvykdė Seimo nutarimo ir nepateikė prašytų pažymų. Svarstysim, ką Seimui pasiūlyti šiuo klausimu", - penktadienį po NSGK posėdžio žurnalistams sakė komiteto pirmininko pavaduotojas Algis Kašėta.
Seimas gruodžio pabaigoje priėmė nutarimą, kuriuo VSD prašė pateikti pažymas, kurias departamentas, motyvuodamas dokumentų operatyviniu pobūdžiu, atsisakė perduoti laikinosios komisijos teisėmis VSD veiklą tyrusiam NSGK.
Trečiadienį suėjo terminas, iki kurio Seimo nutarimu VSD buvo prašoma pateikti pažymas, tačiau, pažymų sulaukus, komitetui teko nusivilti - tas pažymas jis jau yra skaitęs.
Komiteto vadovas akcentavo, jog, nors pažymos nustatytu laiku ir nepateiktos, Seimo nutarimas, kuriuo jų prašoma, vis dar galioja.
"VSD neįvykdė nutarimo nustatytu laiku, tai yra per dešimt dienų, tačiau nutarimas nenustojo savo galios", - sakė A.Kašėta.
Pateikdamas pažymas, VSD generalinis direktorius Arvydas Pocius Seimo valdybą informavo, jog komiteto jau skaitytas pažymas teikia pakartotinai, nes jos neatspindėtos atlikto tyrimo išvadose.
A.Kašėtos teigimu, tokia argumentacija keistoka, nes parlamentinio tyrimo išvados nėra VSD kompetencijoje.
"Komitetas pasinaudojo medžiaga ir tas, kas reikalinga, atsidūrė išvadose, tačiau reikia pabrėžti, kad ne VSD vadovybė turi spręst, kas Seimo tyrimo išvadose turi atsispindėt, o kas ne", - sakė A.Kašėta.
Penktadienį posėdžiavęs NSGK Seimo valdybos pavedimu taip pat svarstė, kaip parengti tyrimo medžiagą, kad ją būtų galima paviešinti.
"Apsitarėm dėl galimybių viešinti medžiagą, kadangi komitetas pats prisiimtų atsakomybę dėl medžiagos apimties ir kokie fragmentai galėtų būti paskelbti, o kurie - neturėtų, turiu omenyje pačią VSD instituciją liečiančią medžiagą", - sakė A.Kašėta.
NSGK narys Alvydas Sadeckas siūlo paviešinti ne tik komisijos posėdžių stenogramas, bet ir pirminius šaltinius - klausytus telefoninius pokalbius, kitą medžiagą.
Sprendimą prezidento Valdo Adamkaus siūlymu paviešinti parlamentinio VSD veiklos tyrimo medžiagą ketvirtadienį priėmė Seimo valdyba.
Seimas gruodžio pabaigoje patvirtino NSGK atlikto VSD veiklos tyrimo išvadas, kuriose pažymima, jog departamento darbe yra daug trūkumų, o jo generalinis direktorius A.Pocius nėra pajėgus tinkamai organizuoti departamento darbą ir jam vadovauti.
Išvadų kritikai, kurių buvo tiek valdančiųjų, tiek opozicijos pusėje, teigė, kad jos nėra aiškiai motyvuotos, daugeliu atveju grindžiamos prielaidomis ar parlamentarų nuomone, prieštaringos.
Netrukus po šių išvadų patvirtinimo Seime A.Pocius įteikė prezidentui atsistatydinimo pareiškimą. Kol prezidentas ieško jam pamainos, A.Pocius toliau vadovauja VSD.
VSD vadovą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų