REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ko gero, retas nėra susidūręs su užsikimšusiais vamzdžiais. Tai erzinanti, daug laiko ir energijos eikvojanti problema. Karantino metu daugiau laiko leidžiant namie, ši problema tapo dar opesnė – santechnikai sako, kad pandemijos metu ypač padaugėjo iškvietimų į namus. Tenka gelbėti ir užsikimšusius vamzdžius, ir juos remontuoti bandžiusius žmones.

Ko gero, retas nėra susidūręs su užsikimšusiais vamzdžiais. Tai erzinanti, daug laiko ir energijos eikvojanti problema. Karantino metu daugiau laiko leidžiant namie, ši problema tapo dar opesnė – santechnikai sako, kad pandemijos metu ypač padaugėjo iškvietimų į namus. Tenka gelbėti ir užsikimšusius vamzdžius, ir juos remontuoti bandžiusius žmones.

REKLAMA

Jau kurį laiką galiojant karantinui, tampa aišku – dirbti, gaminti, linksmintis ir gyventi toje pačioje aplinkoje sunku. Neseniai rašėme apie tai, kad žmonės gamindami namuose sudaužo net orkaičių stiklus.

Pasirodo, kad be nelaimių neapsieinama ir plaunant indus – santechnikai sako gaunantys neįtikėtinus kiekius iškvietimų į namus.

Padaugėjo iškvietimų

Meistrų į namus paslaugas teikianti įmonė „Get Fix“ sako pastebinti ryškias iškvietimų į namus tendencijas. Dažniausiai žmonės prašo pagalbos įrengiant techniką arba ją remontuojant.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra dvi kategorijos užsakymų. Kai žmonės įsigyja kažkokius daiktus, šviestuvus, vonios įrangą, čiaupus ir reikia juos pakeisti, dėl to kviečiasi į pagalbą meistrus. Kita kategorija, kai susiduria su kažkokiomis problemomis. Dingo elektra, saugikliai, reikia kanalizaciją išvalyti ir panašiai“, – sako „Get Fix“.

REKLAMA

„Universalus meistras“ santechnikas Andrius taip pat sako gaunantis visokių užsakymų, tačiau tokio didelio kiekio pagalbos šauksmų girdėti dar neteko. Ypač daug meistrų kviečiama dėl užsikimšusių kanalizacijų ir sugedusių vandens maišytuvų.

„Kadangi visi sėdi namuose, kviečia dėl užsikimšusios kanalizacijos. Iškvietimų labai padaugėjo, galima sakyti, padaugėjo kokiu 100 proc., jei ne 150 proc.“, – tv3.lt pasakoja Andrius.

Stebėti, kas patenka į vamzdžius

Dažniausiai, santechnikų teigimu, bėdos ištinka dėl neatsakingo žmonių elgesio. Žmonės dažnai nežiūri, ką pila į kanalizaciją.

REKLAMA
REKLAMA

„Nepilti į kanalizaciją riebalų ir kavos tirščių. Kanalizacija nėra šiukšliadėžė, bet kadangi mūsų žmonės nesaugo savo turto, tai jie pila viską. Paskutiniu momentu buvo atvejis, kai žmogus virtuvėje turi malūną ir manė, kad viską galima pilti. Radau kiaušinio lukštą pro malūną praėjusį sumaltą. Jis lengvas, jis ir sustojo pačioje kanalizacijoje. Teko išardyti kanalizaciją, išplauti vamzdžius ir sudėti atgal“, – sako Andrius.

„Get Fix“ sako, kad geriausia prevencija, norint išvengti netikėtų problemų – įsigyti smulkų sietelį, kuris dar kriauklėje surenka plaukus, maisto likučius ir kitas šiukšles.

Santechnikas Karolis sako, kad virtuvės vamzdžiams pavojingos yra visos maisto atliekos, o vonios kanalizacijai pavojingiausi yra plaukai ir muilo gabaliukai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei tai dušas, pagrinde užkemša plaukai, muilas. Paprastai naujieji trapukai ar dušo latakai turi tas vadinamas plaukų gaudykles, bet senesnių modelių gali nueiti tiesiai į nuotekų sistemą ir ten užsikimšti“, – tv3.lt sako „Get Fix“ santechnikas Karolis.

Geriau nerizikuoti

Vamzdžiams užsikimšus, kaip sako santechnikai, turėtų padėti paprasta pompa arba vamzdžių valymui skirti chemikalai.

„Yra mitas, kad chemija gadina nuotekų stovus, bet iš tikrųjų, jei saikingai naudojam chemiją, ji tikrai neužkemša ir padeda tą sistemą palaikyti švarią, nuima riebalus. Aišku, saikingas vartojimas, jei kiekvieną dieną pilsite, irgi nieko gero nebus. Tai vamzdynui nekenkia, vamzdžiai gaminami atsižvelgiant į tuos faktus, kad gali būti naudojama chemija valymui“, – pasakoja Karolis.

REKLAMA

Jei vamzdyne susidarė didesnis kamštis, santechnikai rekomenduoja kviestis specialistus ir savavališkai vamzdžių neardyti.

„Dažnas dalykas, vyrai patys imasi iniciatyvos, patys bando padaryti, sulaužo viską. Tada jų žmonos, ne jie, kviečia suremontuoti. Tarkime, virtuvės sifonas, ten yra kaip „Lego“ ir vyrai nebesupranta, kaip jį sudėti. Susinervina, viską meta ir nueina. Arba sugalvoja vonios dušo maišytuvą pakeisti, nulaužia kažką ir irgi palieka“, – juokiasi santechnikas Andrius.

Santechnikai taip pat nerekomenduoja piktnaudžiauti namų gamybos priemonėmis, tokiomis kaip acto ir sodos mišinys. Šios priemonės padeda retais atvejais, o kartais galima prisidaryti net daugiau žalos.

REKLAMA

„Jei, pavyzdžiui, plaukai, (actas ir soda – aut. past.) tikrai nepadės, jei buitinės atliekos, kažkiek gali padėti, bet dažniausiai po to įvyksta avarija. Pradeda per daug putoti, per vamzdžių sujungimus išsipučia burbulai ir putos. Nepatartina, iš tikrųjų tokių dalykų daryti“, – dalijasi Karolis.

Šiuo metu Lietuvoje galioja karantino režimas, rekomenduojama kuo dažniau likti namuose. Kitą su karantinu susijusią svarbią informaciją galite rasti tv3.lt iliustracijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų