REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje – palaikymo akcija Baltarusijoje protestuojančioms moterims. Gedimino prospektu žygiavo ir Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

Vilniuje – palaikymo akcija Baltarusijoje protestuojančioms moterims. Gedimino prospektu žygiavo ir Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

REKLAMA

Vilniaus Gedimino prospektu rėmėjų minioje žygiuoja Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja. Ši baltarusių ir juos remiančių lietuvių eisena nuo Seimo iki rotušės Vilniuje – solidarumo maršas su Baltarusijos moterimis, protestuojančiomis prieš režimą Baltarusijoje.

„Mes turime aiškią strategiją. Pirmas punktas – režimo spaudimas šalies viduje ir iš išorės. Dabar vykdome šį punsktą, nežinau, kiek jis tęsis. Tikiuosi, greitai galėsime pereiti prie antrojo punkto – derybų. Taikių, produktyvių, o po to nauji rinkimai“, – kalbėjo iš Baltarusijos į Lietuvą pasitraukusi S. Cichanouskaja.

Organizatoriai šiuo žygiu nori priminti, kad Baltarusijoje protesto akcijos prieš Lukašenkos režimą nesibaigė, jos vyksta kiekvieną savaitgalį, tik vis mažiau dėmesio joms skiria užsienio žiniasklaida. Šią eiseną organizuoja viešoji įstaiga „Dapamoga“, kurią įkūrė Lietuvoje gyvenantys baltarusiai, kad padėtų iš Baltarusijos bėgti priverstiems tėvynainiams ir įsikurti Lietuvoje. Pasak akcijos organizatorių, režimo pareigūnai protestuojančias baltaruses tėvynėje atleidžia iš darbo, kelia bylas, priekabiauja ir grasina net atimti vaikus.

REKLAMA
REKLAMA

„Pastaruoju metu vyksta vaikų atėmimai iš motinų. Tai būdas spausti mamą, kad ji neitų į mitingą. Tikrina, ar motinos turi pakankamai pinigų. Dėl Covid jos neteko oficialaus darbo“, – pasakojo viena pašnekovė.

REKLAMA

„Į mus taikėsi šauti, ne į orą, ne perspėjamasis šūvis, o į keleivius. Po to pradėjo baudžiamąją bylą už masinių neramumų organizavimą“, – liudijo nuo režimo nukentėjusi moteris.

„Situacija darosi vis labiau beviltiška, bet tikime stebuklu kaip saulės spinduliais iš dangaus, reikia būti čia“, – tikino trečioji.

Moterų protestai tradiciškai vyksta ir Baltarusijoje. Įvykius Minske stebintis žurnalistas Denisas Dudinskis sako, kad šio savaitgalio mitingų šūkis – „Gėlės prieš politines represijas“.

Be to, baltarusės netik priešinasi valdžiai, bet ir dėkoja kitose šalyse jas šiandien palaikiusioms moterims.

REKLAMA
REKLAMA

„Baltarusijos moterys žino ir tiki, kad jas mato, myli ir palaiko visose pasaulio šalyse. Jos nori parodyti neteisėtai valdžiai, kad jos yra prieš, kad jos nori pokyčių, naujų rinkimų ir sąžiningo balsų skaičiavimo“, – specialiai TV3 pasakojo žurnalistas D. Dudinskis.

Tuo metu valdžios įsikibęs A. Lukašenka ir toliau žarsto propagandinius pareiškimus esą tai jis išgelbėjo S. Cichanouskajos gyvybę Baltarusijoje prasidėjus masiniams protestams. A. Lukašenka aiškina, kad jo oponentė neva būtų tapusi protestuotojų auka. Tai supratusi ji neva pasiprašė A. Lukašenkos ją kuo greičiau išgabenti iš Baltarusijos.

„Daviau nurodymą. Mes su apsauga, jos pageidavimu, su žmonėmis, kurių ji paprašė ją lydėti, išvežėme ją į Lietuvą pas vaikus. Ir kada ji pareiškė, kad neturi pinigų pragyvenimui, pasirūpinau ir iš valstybinės įmonės paėmėm 15 tūkst. JAV dolerių ir jai atidavėm. „Didelis ačiū“, dar verkė ji. Išvežėme“, – kalbėjo jau neteisėtu prezidentu vadinamas A. Lukašenka.

Visgi S. Cichanouskajos bendražygiai yra ne kartą sakę, kad ji neturėjo jokio pasirinkimo. Tai Baltarusijos valdžia išvežė ją iš šalies.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų