REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Seimas pradėjo svarstyti įstatymo projektus, kuriais siekiama pakeisti dabar galiojančią tvarką, kaip išeiti į pensiją nesulaukus pensinio amžiaus.

Antradienį Seimas pradėjo svarstyti įstatymo projektus, kuriais siekiama pakeisti dabar galiojančią tvarką, kaip išeiti į pensiją nesulaukus pensinio amžiaus.

REKLAMA

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narių Tomo Tomilino ir Rimos Baškienės parengtoms Socialinio draudimo pensijų įstatymo po pateikimo pritarė dauguma Seimo narių. Už tai balsavo 59 Seimo nariai, balsavusių prieš nebuvo, o susilaikė 1.

Toliau projektas bus svarstomas lapkritį. Dėl jo savo išvadas turės pateikti Vyriausybė.

Pataisomis siūloma, kad vietoje dabar išankstinėms pensijoms nustatyto mažinimo po 0,4 proc. už kiekvieną pilną mėnesį, likusį iki senatvės pensijos amžiaus, įrašyti 0,32 proc. mažinimą;

Siūloma nustatyti, kad visos socialinio draudimo pensijos, paskirtos iki 2021 m. sausio 1 d., kurios mažinamos po 0,4 proc. už pilną išankstinio išėjimo mėnesį, nuo įstatymo įsigaliojimo būtų perskaičiuotos, taikant mažesnį procentą.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat pataisomis būtų nustatyta, kad asmenims, kurie po senatvės amžiaus sukakties turi teisę gauti netekto darbingumo (invalidumo) pensiją, dėl išankstinio išėjimo nebūtų mažinama ir netekto darbingumo (invalidumo) pensija, jei šie asmenys atitinka šio įstatymo nustatytus reikalavimus dėl įgyto socialinio draudimo stažo ir išankstinės pensijos gavimo trukmės;

REKLAMA

Be to, siūloma nustatyti, kad pagal naujas įstatymų projektų nuostatas būtų perskaičiuotos ir socialinio draudimo našlaičių pensijos, kai šių pensijų dydis nustatytas pagal mirusiajam priklausiusią išankstinę pensiją ar dėl išankstinio išėjimo sumažintą senatvės ar netekto darbingumo (invalidumo) pensiją.

Jeigu Seimas pritartų pataisoms ir jas pasirašytų prezidentas, jos įsigaliotų nuo kitų metų pradžios.

Skaičiuojama, kad dėl siūlomų pakeitimų vidutiniškai 30 mėnesių išankstinę pensiją gaunančiam asmeniui ji mažėtų 9,6 procento vietoj dabar taikomo 12 proc. mažinimo. Visą 5 metų laikotarpį, likusį iki senatvės pensijos amžiaus sukakties, išankstinę pensiją gauti pasirinkusiam asmeniui būtų taikomas 19,2 proc. mažinimas (vietoj dabartinių 24 proc.).

REKLAMA
REKLAMA

Pataisų iniciatoriai teigia, kad jomis siekiama geresnio gyvenimo „nuskriaustiems“ asmenims, kurie darbinės karjeros pabaigoje neteko pajamų, išėjo į pensiją nesulaukę pensinio amžiaus ir galiausiai dėl to gauna mažesnes pensijas.

Įstatymo projekto kritikai teigia, kad koeficiento keitimas esą niekuo nepagrįstas. Be to, valdantieji tenori pasigerinti rinkėjams prieš Seimo rinkimus.

„Sodros“ duomenimis, šiuo metu yra daugiau nei 611 tūkst. senatvės pensijų gavėjų. Išankstines pensijas gauna 5,4 tūkst. gyventojų.

Pensinis amžius iki 2026 m. ilginamas iki 65 metų tiek vyrams, tiek moterims. Taip pat palaipsniui iki 35 metų ilginamas būtinasis pensijų stažas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų