REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
19
Kauniečių sodo namelis aplinkinius palieka be žado

Kaunietė Skaistė Vaišnoraitė-Blusienė apie ramų kampelį gamtos prieglobstyje svajojo nuo paauglystės ir visai neseniai šį norą pavertė realybe. Ji su vyru nepabūgo įsigyti daugiau nei dvidešimt metų netvarkytą sklypą, paskirti daug laiko, įdėti dar daugiau širdies, kad išpildytų savo svajonę ir šiandien galėtų džiaugtis laiku neįtikėtino grožio sodo namelyje.

19

Kaunietė Skaistė Vaišnoraitė-Blusienė apie ramų kampelį gamtos prieglobstyje svajojo nuo paauglystės ir visai neseniai šį norą pavertė realybe. Ji su vyru nepabūgo įsigyti daugiau nei dvidešimt metų netvarkytą sklypą, paskirti daug laiko, įdėti dar daugiau širdies, kad išpildytų savo svajonę ir šiandien galėtų džiaugtis laiku neįtikėtino grožio sodo namelyje.

REKLAMA

Moteris pasakoja, kad jau nuo vaikystės labai mylėjo gamtą ir nė vienų metų neįsivaizduodavo be grybavimo, uogavimo ar stovyklavimo prie Lietuvos ežerų. Pirmosios mintys, apie troškimą ateityje turėti sodybą kokioje nors ramioje vietoje, jos galvoje pradėjo kirbėti dar paauglystėje.

„Kai dalindavomės su tuomet dar būsimu vyru ir draugais savo svajonėmis, aš visada sakiau, kad labai noriu savo mažo gamtos kampelio, kur galėčiau leisti vakarus, savaitgalius. Daugumai tuo metu tai buvo labai tolima, nes paauglių svajonės dažniausiai yra kitokios“, – šypsodamasi sako Skaistė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji atskleidžia, kad daug metų netgi turėjo įprotį žiūrėti parduodamų sklypų ir sodybų skelbimus, tačiau tuo metu svarbesni buvo kitokie prioritetai ir pinigai buvo investuojami pirmiausia į šeimos gyvenamą vietą.

REKLAMA

Aplinkiniai sukiojo pirštą prie smilkinio

Gimus vaikeliui, Skaistė su vyru pradėjo intensyvesnes sodo namelio arba sklypo užmiestyje paieškas. Sėkmė jiems nusišypsojo visai netikėtai.

„Vieną kartą važiuojant pro mano tėčio gimtąjį kaimelį juokais užklausėme, ar čia neparduoda kokio namo ar sklypo. Ir mūsų nuostabai – radome. Kaina buvo labai maža, tad iš karto nuvažiavome pas tuos žmones ir susitarėme pirkti net nepamatę sklypo“, – prisimena moteris.

Ji neslepia, kad iš pradžių net nežinojo, nuo ko reikėtų pradėti, mat sklypas buvo netvarkytas daugiau nei 20 metų.

REKLAMA
REKLAMA

„Jame augo senas senas sodas, o žolė ir krūmai buvo tokie aukšti ir tankūs, kad nežinodami pro kur įeiti, tiesiog bet kur kirpome tvorą ir pradėjome valymo darbus. Dauguma kaimo žmonių sukiojo pirštą prie smilkinio ir gailėjo mūsų, kur mes čia įlindome. Bet mes su vyru tikėjome, kad čia ta vieta ir pamilome sklypą“, – dalijasi Skaistė.

Ji pasakoja, kad vien sklypo sutvarkymas užtruko dvi vasaras:

„Labiausiai padėjo mano tėtis, kuris praktiškai visus savo savaitgalius, net ir iki dabar, nes darbai lauke dar tęsiasi, dirbo pas mus. Sklypas pasikeitė neatpažįstamai, o tada jau prasidėjo planavimas, kas kur stovės, kaip viskas atrodys. Nors mintyse tai žinojau jau labai daug metų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Planuoti buvo vienas malonumas

Skaistė pasakoja, kad įgyvendinti ilgai puoselėtas svajones buvo vienas malonumas, todėl nė vieno trikdžio ji nelaiko sunkumu:

„Namelio projektą pati nusibraižiau ant lapo, tik reikėjo suderinti techninius dalykus, ar viskas, kaip aš įsivaizduoju, yra realu, – šypteli pašnekovė. – Kažko sudėtingo realiai nebuvo, gal tik ilgiausiai užtruko apgalvoti elektrą, bet man buvo malonumas viską planuoti.“

Taip sutvarkytame sklype nuo praėjusių metų lapkričio mėnesio išdygo medinis maždaug 70 kvadratinių metrų namelis. Jo karkasą statė specialiai samdyti žmonės, o visą vidų įrenginėjo patys šeimininkai, aiškiai žinoję savo norus.

REKLAMA

„Visada labai norėjau aukštų lubų, todėl tikrai žinojau, kad jos turi būti namelyje. Svetainėje lubų aukštis yra apie 6 metrus ir, nors namelis nedidelis, bet neužspaustas, jaučiasi erdvės pojūtis. Taip pat žinojau, kad sienos bus baltos – tai padėjo dar labiau padidinti erdvę, čia šviesu ir gera būti.

O visą interjerą kūriau pati. Dauguma daiktų yra prikelti antram gyvenimui, atnaujinti baldai“, – pasakoja Skaistė.

Iš pirmo žvilgsnio gana mažame sodo namelyje per du aukštus yra įrengtas miegamasis, palėpė, bendra erdvė su virtuve, svetaine ir koridoriumi, dušas bei tualetas.

„Taip pat lauke turime didelę L formos terasą, kuri eina per dvi namelio sienas, tad atidarius plačias duris vasarą, svetainės erdvę galima pratęsti lauke“, – šypsodamasi pasakoja moteris.

REKLAMA

Nors sodo nameliai žmones dažniausiai vilioja šiltomis dienomis, Skaistė su vyru čia dienas leisti nori ir žiemą, todėl dabar vyksta namelio apšiltinimo darbai iš lauko. Kiek šeimai kainavo šis sodo namelio projektas, moteris įvardinti negalėtų, mat viską darė pagal savo galimybes ir išlaidų nesumavo.

Stengiasi dėl sūnaus

Skaistė namelio neįsivaizdavo be šalia esančio daržo ir sodo, todėl ir šiems dalykams skiria didžiulį dėmesį.

„Man tai yra visiška meditacija, daržas atsirado dar tada, kai net nestatėme namelio. Pasirinkome pakeltas lysves, kad būtų patogiau, būtų mažiau ravėjimo. Viskas atrodo labai gražiai ir tvarkingai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat šalia nusipirkome dar vieną sklypą, kuriame jau nuo šio pavasario įsirenginėjam savo didelį daržą ir sodą, kaip tik praėjusį savaitgalį mano vyras pasodino 13 šilauogių krūmų. Nors jam žemės darbai yra naujiena, jis niekada neturėjo nei kaimo, nei sodo, viskas sekasi puikiai.

Abu kartu stengiamės dėl sūnaus – kad būtų savo uogų, kad vaikas turėtų kur lakstyti basas ir pajaustų tikrą vaikystę“, – šiltai kalba Skaistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų