REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Berlyno medikai, kurie kovoja už Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno gyvybę, kreipėsi į savo kolegas Bulgarijoje dėl galimų nunuodijimo sąsajų su verslininko Emeljano Gebrevo nunuodijimu, skelbiama „Bellingcat“ ir „Der Spiegel“ bendrame tyrime. Manoma, kad abiem atvejais galėjo būti panaudotas rusų spec. tarnybų naudojamas „Novičiok“, nors pats šio cheminio ginklo kūrėjas ir atmeta tokią galimybę.

Berlyno medikai, kurie kovoja už Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno gyvybę, kreipėsi į savo kolegas Bulgarijoje dėl galimų nunuodijimo sąsajų su verslininko Emeljano Gebrevo nunuodijimu, skelbiama „Bellingcat“ ir „Der Spiegel“ bendrame tyrime. Manoma, kad abiem atvejais galėjo būti panaudotas rusų spec. tarnybų naudojamas „Novičiok“, nors pats šio cheminio ginklo kūrėjas ir atmeta tokią galimybę.

REKLAMA

Tyrimo autorių teigimu, vokiečių gydytojai yra linkę manyti, kad abiem atvejais buvo naudojamasi tais pačiais arba panašios kilmės nervus paralyžiuojančiomis organofosfatų medžiagomis: E. Gebrevas iškart po apnuodijimo skundėsi akies skausmu, o netrukus neteko sąmonės ir pateko į komos būseną. Panašūs simptomai, greitas sąmonės netekimas ir poveikį nervų sistemai patyrė ir Fondo su korupcija Rusijoje įkūrėjas Aleksejus Navalnas.

„Der Speigel“ ir „Bellingcat“ teigimu, specialistų manymu, A. Navalnas buvo apnuodytas organofosfatų, kuriems priskiriami insekticidai ir nervų toksinai – zarinas ir „Novičiok“.

REKLAMA
REKLAMA

Emeljanas Gebrevas buvo apnuodytas 2015-ųjų balandį. Tuo metu nukentėjo ir jo sūnus bei vienas iš verslo partnerių, kuriems taip pat pasidarė bloga. Medikai pateikė išvadą, kad E. Gebrevas buvo apnuodytas, tačiau nustatyti tikslią nuodo sudėtį jiems tuomet nepavyko.

REKLAMA

Po mėnesio verslininkas buvo išrašytas iš ligoninės, tačiau dar po mėnesio jis ir vėl pateko į ligoninę su apsinuodijimo simptomais. Manoma, kad į jį buvo pasikėsinta antrą sykį.

Oficialiais Bulgarijos prokuratūros duomenimis, su E. Gebrevu susidoroti bandyta organofosfatų turinčiomis medžiagomis. Dėl bandymo nužudyti buvo apkaltinti trys rusai, kuriuos laiko GRU (Rusijos užsienio žvalgyba) pareigūnais. „Dožd“ rašoma, kad bulgaras galėjo „pereiti kažkam kelią“ dėl galimo ginklų tiekimo į Gruziją ir Ukrainą.

2018-aisiais panaudojus cheminį ginklą „Novičiok“ prieš buvusį GRU karininką Sergejų Skripalį, kuris iš Rusijos pabėgo į Didžiąją Britaniją, ir jo dukrą, E. Gebrevas kreipėsi į teisėsauga dėl panašumo į ankstesnius pasikėsinimus prieš jį.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš GRU pareigūnų, kurie yra įtariami Skripalių nuodijimu, lankėsi Bulgarijoje tuo laikotarpiu, kuomet buvo pasikėsinta į E. Gebrevą, pažymima „Bellingcat“ tyrime.

Organofosfatų pagrindu sudaryti cheminiai ginklai yra vokiečių išradimas. 1930-1940 metais pasaulį išvydo nervus paralyžiuojančios medžiagos tabunas (1936 m.) ir zarinas (1939 m.). Po Trečiojo reicho žlugimo darbus šia kryptimi perėmė sovietų mokslininkai. Karibų krizės laikotarpiu SSRS slapta buvo kuriami vis galingesni nervus paralyžiuojantys cheminiai ginklai, kurių pagrindą sudarė organofosfatai. Apie šiuos kariuomenės darbus visuomenė sužinojo tik subyrėjus SSRS. Tačiau slaptos laboratorijos darbas, anot ekspertų, nesustojo.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po cheminio ginklo panaudojimo Solsberyje Didžioji Britanija pareiškė, kad Skripalius bandyta nunuodyti „Novičiok“ serijos cheminiu ginklu, kuris yra kuriamas Rusijoje. Kremlius tai neigia, teigdamas, kad visi cheminiai ginklai šalyje buvo sunaikinti 2017-aisiais. 

Rusija taip pat aktyviai neigia galimybę, kad į A. Navalną buvo pasikėsinta. Nepaisant to, Vokietijos, į kurią opozicininkas buvo išgabentas gydyti, medikai nustatė, kad jo organizme yra cholinesterazės inhibitorių, kurie medicinoje naudojami Alzheimerio ir demencijos gydymo procese, o taip pat yra sudedamoji kai kurių nuodų dalis. Ši cheminė medžiaga yra stiprus neurotoksinas ir taip pat yra sudedamoji kai kurių cheminių ginklų dalis. Cholinesterazės inhibitoriams taip pat priskiriamas ir „Novičiok“, kuris buvo panaudotas Solsberyje.

REKLAMA

„Novičok“ kūrėjas abejoja cheminio ginklo panaudojimu

Vienas iš „Novičiok“ kūrėjų Vladimiras Uglevas pareiškė, kad versija jog prieš A. Navalną buvo panaudotas šis cheminis ginklas yra nereali. 

„Visų pirma, cheminis ginklas turi labai staigų poveikį, nes vykdo savo pagrindinę užduotį – neutralizuoti karį per 10 minučių net ir vos kontaktavus su oda, – „Interfaks“ cituojamas specialistas. – Todėl manau, kad su A. Navalnu būtų viskas baigta iškart prie to staliuko, prie kurio jis gėrė arbatą“. 

Jam taip pat įtarimų kelia cheminio ginklo panaudojimo vieta – kavinė, kurioje tariamai arbata buvo apnuodytas politinis aktyvistas. „Viešojo maitinimo įstaigoje panaudojus šias medžiagas galima pražudyti ir patį šios akcijos vykdytoją“, – aiškino jis. 

REKLAMA

Tačiau V. Uglevo versija taip pat neatrodo labai stipri, nes Skripalių atveju „Novičiok“ buvo panaudotas suvilgius juo namų durų rankeną. Buvusį GRU pulkininką ir jo dukrą be sąmonės taip pat aptiko jau praėjus kažkiek laiko prekybos centro teritorijoje, kur jie dar spėjo ir užkąsti vietos restorane. Tai yra, nuodams suveikti taip pat prireikė kažkiek laiko.

Rusijos opozicijos veikėjui Aleksejui Navalnui atlikti tyrimai rodo apnuodijimą, pirmadienį pranešė Berlyno ligoninė „Charite“, į kurią jis buvo pristatytas praėjusį savaitgalį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų