• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Seime vyksta paskutinis balsavimas, ar priimti įstatymą, kuriuo numatoma skirti papildomas išmokas gyventojams, turintiems vaikų. Tai padarius, dar šiemet už kiekvieną iš jų papildomai būtų sumokėta mažiausiai 120 eurų.

Antradienį Seime vyksta paskutinis balsavimas, ar priimti įstatymą, kuriuo numatoma skirti papildomas išmokas gyventojams, turintiems vaikų. Tai padarius, dar šiemet už kiekvieną iš jų papildomai būtų sumokėta mažiausiai 120 eurų.

REKLAMA

Už projektą balsavo 101 Seimo narys, 3 buvo prieš, o 4 susilaikė. Kad įstatymas įsigaliotų, jį dar turės pasirašyti prezidentas.

Kaip žinoma, šiuo metu kiekvieną mėnesį už vaiką, nepriklausomai nuo šeimos finansinės padėties, mokama 60 eurų dydžio vaiko pinigų.

Papildomą 40 eurų išmoką gauna vaikai, kurių šeimos gyvena nepasiturinčiai (pajamos vienam asmeniui – mažiau nei 183 eurai per mėnesį) arba jose yra trys ir daugiau vaikų.

Prezidentas pasiūlė priimti Vienkartinės išmokos vaikams, skirtos COVID-19 (koronaviruso infekcijos) pandemijos sukeltiems padariniams mažinti, įstatymo projektą.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal jį, už tuos vaikus, kurie dabar gauna po 60 eurų, papildomai būtų sumokėta 120 eurų. Gaunantiems po 40 eurų, papildomai būtų išmokėta dar po 80 eurų už kiekvieną vaiką.

REKLAMA

Teisę gauti vienkartinę išmoką turės tie vaikai, kurie nuo 2020 m. kovo 16 d. gauna ar gavo vaiko pinigus ar pradės juos gauti iki gruodžio 31 dienos.

Jeigu vaikas vaiko pinigus jau gauna ar pradės gauti iki birželio 30 dienos,  vienkartinę išmoką jis gaus iki liepos 31 dienos. Jeigu vaiko pinigai jam bus paskirti vėlesniais šių metų mėnesiais, vienkartinę išmoką jis gaus su pirmu vaiko pinigų mokėjimu.

Tais atvejais, jeigu vaikas turėjo teisę nuo šių metų  kovo 16 d. iki gruodžio 31 d. gauti vaiko pinigus, bet tėvai dėl jų kreipsis vėliau – iki 2022 m. sausio 31 d., vienkartinė išmoka taip pat bus išmokama su pirmu vaiko pinigų mokėjimu, bet ne vėliau kaip iki 2022 m. vasario 25 d.

REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, jeigu 2021 m. liepą tėvai kreipsis dėl vaiko, gimusio 2020 spalį, jiems bus grąžinami vaiko pinigai už laikotarpį nuo vaiko gimimo, o taip pat išmokama.

Papildomo prašymo gauti vienkartinę išmoką teikti nereikės. Jas įprastai sumokės savivaldybės.

120 eurų išmoką gaus apie 374,1 tūkst. vaikų, o 200 eurų – 133,6 tūkst. Vienkartinėms išmokoms išmokėti apytiksliais reikės apie 72 mln. eurų.

Visiems ir iš skolintų pinigų

Vaiko pinigų šalininkai argumentuoja, kad ši priemonė teisinga, nes pasiekia kiekvieną vaiką, nepriklausomai nuo to, kiek turto ar pajamų turi jų tėvai. Tuo metu kritikai teigia, kad pinigai turėtų būti skirti tik tiems, kam jie iš tikrųjų reikalingi, esą geriau yra daugiau remti nepasiturinčias šeimas, nei visas vienodai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šie argumentai skambėjo ir parlamento salėje galutinai priimant įstatymo projektą.

Mišriai Seimo narių grupei atstovaujantis Remigijus Žemaitaitis sakė pritariantis papildomam lėšų skyrimui. Juos šeimos turėtų investuoti į vaikų švietimą. Tačiau taip pat atkreipė dėmesį į įstatymo priėmimo laiką:

„Keista, kad mes tokius sprendimus priiminėjame tada, kad Lietuvoje yra kažkokia ekstremali situacija arba kai iki rinkimų lieka keletas mėnesių ir bandoma parodyti, kad valdžia yra labai gera ir pradeda rūpintis vaikais.“

Konservatorius Mykolas Majauskas prieš galutinį balsavimą Seime atkreipė dėmesį, kad šios vienkartinės išmokos bus sumokėtos iš skolintų lėtų. Jas turės sumokėti visi gyventojai. Jis įspėjo, kad didėjant valstybės skolai, gali mažėti finansavimas kitoms svarbioms reikmėms.

REKLAMA

„Turime suprasti, kad ši vienkartinė išmoka iš skolintų pinigų, kuriuos tiems patiems vaikams reikės grąžinti. Leiskite paklausti jūsų, kas nori dovanų, kurią reikės grąžinti“, – retorškai klausė politikas.

Liberalų sąjūdžiui atstovaujantis Andrius Mazuronis apgailestavo, kad vienkartinė išmoka nėra sisteminis sprendimas. Toks būtų skirti didesnes nuolatines išmokas.

Mišriai Seimo narių grupei priklausanti Aušrinė Armonaitė sakė, kad tai nėra taikli parama – ją gaus ne tik skurdžiai gyvenančios šeimos, bet ir pasiturinčios. Jis apgailestavo, kad prezidentas neva pasidavė valdančiųjų populizmui vienkartinėmis išmokomis remti  jaunas šeimas ir senjorus, kuriems bus išmokėta po 200 eurų rugpjūtį. Taip pat ji kritikavo sprendimą dėl to, kad ji gerokai didina valstybės biudžeto deficitą. Veikiausia tai teks padaryti toms pačioms šeimoms, senjorams per kitus mokesčius.

REKLAMA

„Valdžios sektoriaus deficitas Lietuvoje bus didžiausias ES. Mes iš tikrųjų atžagaria ranka šian ir ten skirstome pinigus, socialines išmokas ir išlaidas, tačiau nematome biudžeto, nematome, kas tą skolą, kurią pasiskolinome, kas ją atiduos ir kaip“, – įspėjo parlamentarė.

Mindaugas Puidokas oponavo frakcijos kolegei. Jo nuomone, vienkartinės išmokos bus tinkama priemonės padėti šeimoms po karantino.

Konservatorius Kęstutis Masiulis svarstė, kad galbūt yra šeimų, kurioms parama aktuali yra dabar. Neabejotina, kad prezidento pasiūlymas buvo grįstas gerais norais. Tačiau reikėtų daugiau pinigų skirti ne visoms šeimoms, o toms, kurioms labiausiai reikia paramos. Pasak Seimo nario, prieš rinkimus laurai už papildomus pinigus atiteks valdantiesiems, tačiau juos grąžinti teks jau kitai daugumai.

Rimantas Dagys tikino, kad pinigų įliejimas per šeimas yra geras. Šeimos esą geriausiai žino, kaip tinkamai panaudoti papildomus pinigus. Be to, jaunos šeimos kartu su vyresniais žmonėmis patiria didžiausią skurdo riziką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų