REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karantinas – nemenkas iššūkis ir Lietuvos kariuomenei. Dėl koronaviruso grėsmės kariuomenėje su šauktiniais dirbama kitaip: dabar dalis karininkų su šauktiniais turi dirbti po 2 savaites, tad jiems neišmokami pinigai maistui, bet pervedamas kitoks priedas.

Karantinas – nemenkas iššūkis ir Lietuvos kariuomenei. Dėl koronaviruso grėsmės kariuomenėje su šauktiniais dirbama kitaip: dabar dalis karininkų su šauktiniais turi dirbti po 2 savaites, tad jiems neišmokami pinigai maistui, bet pervedamas kitoks priedas.

REKLAMA

Su naujienų portalu tv3.lt susisiekusi skaitytoja teigia, kad karantino metu karininkams, kurie kareivinėse prižiūri šauktinius, iš atlyginimo išskaičiuojami maistpinigiai, kurie sudaro apie 100 eurų mėnesinių pajamų. 

Naujienų portalui tv3.lt susisiekus su Lietuvos kariuomene paaiškėjo, kad karininkams, dirbantiems kareivinių režimu, išties išskaičiuojami maistpinigiai, tačiau išmokamas 3 pareiginės algos bazinių dydžių priedas, kuris turėtų kompensuoti maistpinigių sumą.

„Jei jie gyvena ir maitinasi padalinyje, gauna pilną maitinimąsi – pusryčius, pietus ir vakarienę – dėl to jie negauna maistpinigių. Tai yra įprasta praktika“, – sako Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento Karinių viešųjų ryšių skyriaus vyr. specialistė kpt. Eglė Trataitė-Žebelienė.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigia kpt. E. Trataitė-Žebelienė, karantinas Lietuvos kariuomenėje pakoregavo ir darbo tvarką.

„Karantino metu dėl saugumo šauktiniai buvo neišleidžiami namo, ir tam, kad užtikrintume saugumą, mūsų kariai keistėsi kas dvi savaites. Pavyzdžiui, ateina jų pamaina, jie patikrinami nuo COVID-19, jie stoja į tarnybą, kartu gyvena, treniruoja, užima šauktinius. Ir po dviejų savaičių į tarnybą atvyksta kiti, patikrinti nuo COVID-19, o buvusieji išvažiuoja“, – sako kpt. E. Trataitė-Žebelienė. 

REKLAMA

Kaip teigia atstovė, anksčiau, prieš karantiną, su šauktiniais dirbantys kariai nesimaitindavo kareivinėse – nešdavosi savo maistą arba vykdavo į viešas maitinimo įstaigas. 

„Anksčiau, paprastai, jei nebūdavo pratybų, tai savaitgaliais šauktiniai važiuodavo namo ir kariai savaitgalį taip pat ilsėjosi. Tai dirbdavo pirmadieniais-penktadieniais nuo ryto iki vakaro, jei būdavo pratybos – tai dirbdavo ir savaitgaliais, o už tai gaudavo išeigines. O dabar išskirtinumas tas, kad prasidėjo karantinas ir šauktiniai neišleidžiami namo, jiems turi būti organizuojamas nuoseklus karinis rengimas, laisvalaikis ir savaitgalį. Ir, be abejo, dėl užkrato rizikos buvo priimtas sprendimas, kad keičiasi kas dvi savaites. Tai anksčiau kariai atsinešdavo savo maistą, ar į piceriją važiuodavo, ar į kitą maitinimo įstaigą – kaip kam patogiau, nes jie ryte ateidavo į darbą ir vakare išeidavo. O dabar, kadangi karantino metu jie išeiti negali iš teritorijos nusipirkti maisto, tai jie yra pilnai aprūpinti ir išlaikomi, todėl jie nebegauna maistpinigių. Bet jie gauna priedą už kareivinių režimą“, – sako kpt. E. Trataitė-Žebelienė. 

REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigia atstovė, kiekvienas karininkas, kuris dviems savaitėms atvyksta su šauktiniais dirbti kareivinių režimu, yra išmokamas trijų pareiginės algos bazinių dydžių priedas, kuris, neatskaičius mokesčių, yra 528 eurai. 

„Situacija yra paprasta, dabar visi, kurie dirba su šauktiniais, jie yra pašaukiami dviem savaitėm, jie maitinasi dalinyje, ir, be abejo, kaip ir įprasta, jie gauna maistą ir negauna maistpinigių. Už dviejų savaičių maistpinigius gaunasi 112 eurų. Maža to, visiems tiems, kurie tas dvi savaites tarnauja kareivinių režimu, yra skiriamas specialus priedas už kareivinių režimą. Tai vienas atimamas, bet yra kompensuojama kitu priedu, todėl finansiškai neturėtų jautis skirtumo“, – pastebi kpt. E. Trataitė-Žebelienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų