REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šį pirmadienį duris atvėrė lauko kavinės. Tiesa, kol kas dar ne visos. Staliukų dėl saugaus atstumo reikalavimo kavinės irgi turi mažiau, tačiau laisvų vietų prisėsti kavos puodeliui netrūksta. Savaitgalio rezervacijų, anot kavinių ir restoranų atstovų, taip pat vos viena kita.

Šį pirmadienį duris atvėrė lauko kavinės. Tiesa, kol kas dar ne visos. Staliukų dėl saugaus atstumo reikalavimo kavinės irgi turi mažiau, tačiau laisvų vietų prisėsti kavos puodeliui netrūksta. Savaitgalio rezervacijų, anot kavinių ir restoranų atstovų, taip pat vos viena kita.

REKLAMA

Po karantino sąlygų palengvinimo portalo tv3.lt žurnalistai apsilankė Vilniaus senamiesčio kavinėse ir restoranuose. Nė viena vieta nebuvo perpildyta. Visos turėjo laisvų staliukų.

Štai Vilniaus g. įsikūręs restoranas „Da Antonio“ lauke turi 4 staliukus. Pirmadienio popietę 2 iš jų buvo laisvi. Tuo metu restorane dirbęs padavėjas tikino, kad šiandien laisvą staliuką rasti laisvą galėjo visi norintys. Tačiau antradienį jau yra kelios rezervacijos.

Einant toliau Vokiečių gatve daugiau žmonių buvo galima pamatyti ne lauko kavinėse, bet ant netoli fontano esančių suoliukų. Daugelis jų gėrė kavą, kurią pirko išsinešti netoliese esančiose kavinėse.

REKLAMA
REKLAMA

Toje pačioje gatvėje įsikūręs restoranas „Sugamour“ lankytojų turėjo. Tačiau laisvų staliukų irgi buvo. Restorane dirbusi padavėja tikino, kad daugiau žmonių sulaukė pietų metu, link vakaro, vėstant orui lankytojų sumažėjo. Tačiau žmonės po truputį rezervuoja vietas savaitgaliui.

REKLAMA

Einant dar toliau pilies gatve buvo matyti, kad didelė dalis kavinių darbuotojų tvarkėsi ir ruošėsi atidarymui, tačiau lankytojų dar nepriėmė.

Pilies gatvėje įsikūręs baras „7 Fridays“ lankytojų jau turėjo. Tačiau laisvų staliukų irgi netrūko. Bare dirbusi padavėja sakė, kad susidomėjimas ir savaitgalio rezervacijomis kol kas menkas. Šiandien sulaukė dar tik vienos rezervacijos.

Atsidaryti apsimoka ne visiems

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė tvirtina, kad kol kas atsidarė tik tos maitinimo įstaigos, kurios dirbo nuo pat karantino pradžios ir klientams siūlė maistą išsinešti.Tokioms kavinėms atsidaryti lengviau, nes jų darbuotojai jau dirba – tiek virėjai, tiek padavėjai.

REKLAMA
REKLAMA

„Todėl kol dar restoranams neleidžiam dirbti pilnu pajėgumu, mažai kas rizikuos išsikviesti iš prastovų darbuotojus. Visi skaičiuoja kaštus, tad kol kas atsidaryti daliai restoranų ir kavinių tiesiog nenaudinga.

Be to, lauko kavinių darbą diktuoja ir oro sąlygos. Kol kas oras gražus, bet vis dar šaltas“, – pastebi asociacijos prezidentė.

Dar, pasak E. Šiškauskienės, restoranai turi atitikti nemažus Sveikatos apsaugos ministerijos reikalavimus.

„Turi būti gana dideli tarpai tarp staliukų, galbūt šiek tiek netgi per dideli. Šiandien apsilankiau viename restorane, tai ten lauke vietoje buvusių 70 vietų dabar gali prisėsti tik 10 žmonių. Ne visi restoranai turi pakankamai vietos lauke. O juk galimas apyvartas skaičiuoja visi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau džiugina Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus siūlymas miesto erdves atiduoti restoranams. Tikiu, kad ir kiti didieji miestai paseks šiuo sostinės pavyzdžiu. Tačiau mažesnių miestų kavinėms ir restoranas bus sunkiau, nes ten žmonių perkamoji galia mažesnė“, – teigia restoranų atstovė.

Anot jos, visi restoranai atsidarys tik pasibaigus karantinui, kai galės dirbti ne tik lauke.

Restoranai užpildys Vilniaus miesto erdves?

Balandžio 24 d. Vilniaus miesto savivaldybei pranešus, kad dėl karantino sostinė šiam sezonui lauko kavinėms nemokamai atveria visas miesto viešąsias erdves, vos per vieną darbo dieną buvo sulaukta 151 restoranų, kavinių ir barų prašymas. Dalis lauko kavinių prašo išplėsti turimus staliukus, tačiau prašymus siunčia ir tie restoranai, kurie anksčiau neturėjo galimybės įsirengti lauko terasas, o dabar mato šį variantą kaip vienintelį išsaugoti verslui.

REKLAMA

„Aktyvumas labai didelis, tai parodo, kad maitinimo įstaigos šią galimybę vertina kaip efektyvią ir tikrai galinčią prisidėti prie jų verslo išlikimo. Šiuo metu visus prašymus apdorojame, skirstome į kategorijas, pirmiesiems tikimės išduoti leidimus artimiausiomis dienomis, o didžiajai daliai – iki kitos savaitės pradžios“, – sakė Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Savivaldybė visus prašymus skirsto į tris kategorijas. Pirmieji – kurie pretenduoja į lauko kavinių plotą, netrukdantį nei kitoms kavinėms, nei eismui, nei gyventojams. Jiems leidimai bus išduoti pirmiausiai. Antroje kategorijoje – prašymai, kuriems įgyvendinti bus reikalingi automobilių statymo, pėsčiųjų judėjimo arba net eismo pakeitimai. Šiuos prašymus svarstys savivaldybės specialistai, atsakingi už judumą senamiestyje.

REKLAMA

Trečioji ir didžiausia kategorija – prašymai, kai kelios maitinimo įstaigos prašo statyti stalus toje pačioje gatvėje, aikštėje ar skvere. Čia pirmiausiai planuojama sulaukti visų norinčių. Prašymus elektroniniu paštu galima teikti iki balandžio 29 dienos. Tik tada bus galima proporcingai padalinti viešosios erdvės plotą restoranams.

Populiariausios vietos, kuriose norima įsirengti lauko kavines, tos, kuriose yra daugiausiai maitinimo įstaigų: Vokiečių gatvė, J. Basanavičiaus aikštė, Užupio angelo aikštė, K. Sirvydo skveras, Palangos gatvės atkarpa, Vilniaus gatvė, Rotušės aikštė.

Dar vienas siūlymas restoranų verslui

Vilniečiai sėkmingai įvertino ir kitą projektą Talonai.lt. Per šią svetainę vilniečiai gali jau dabar įsigyti savo pamėgtų vietų paslaugų, o pasinaudoti jomis tuomet, kai tos įstaigos atvers duris. Tokiu būdu tikimasi padėti verslams pritraukti jau dabar taip reikalingų pajamų ir išlikti sunkiausiu metu.

Talonai.lt projekte jau užsiregistravo 142 maitinimo ir kitas paslaugas teikiančios Vilniaus įmonės. Iš jų jau įsigyti 632 talonai už 9200 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų