• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje aštuntoji visuotinio karantino diena. Užsikrėtusiųjų Covid-19-a infekcija jau daugiau nei pusantro šimto. Toliau nerimą kelia sergantys medikai, kurių skaičiai nuolat auga – šimtai medikų priversti karantinuoti dėl kontaktų su užkrėstais. Anot specialistų, jei situacija nesikeis greitai, balandžio pabaigoje atvejus skaičiuosime ne šimtais, o tūkstančiais.

Lietuvoje aštuntoji visuotinio karantino diena. Užsikrėtusiųjų Covid-19-a infekcija jau daugiau nei pusantro šimto. Toliau nerimą kelia sergantys medikai, kurių skaičiai nuolat auga – šimtai medikų priversti karantinuoti dėl kontaktų su užkrėstais. Anot specialistų, jei situacija nesikeis greitai, balandžio pabaigoje atvejus skaičiuosime ne šimtais, o tūkstančiais.

REKLAMA

Koronavirusas vis stipriau įsisuka gydytojų gretose. Pirmadienį Covid-19 infekcija nustatyta dar vienai darbuotojai iš pajūrio. Dėl to Klaipėdos universitetinei ligoninei teko izoliuoti 21-ą jos kolegą.

„Saviizoliuotas šiuo metu yra 21-as medikas. Infekcijos šaltinis mums dabar jau žinomas. Tai yra vienos mūsų darbuotojos vyras grįžęs iš Vokietijos ir taip jau gavosi, kad jie yra gydomi abu pas mus. Ir šiuo metu serga trys medikai. Ėjo į darbą ir neizoliavosi. Čia ir yra problema, kad jie neizoliavosi, ėjo į darbą. Iš ten atsirado susirgimai kitų žmonių“, – sako Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas Vinsas Janušonis.

Sergantys 2 gydytojai ir slaugytoja. Klaipėdos universitetinėje ligoninėje dirbo tame pačiame skyriuje. Dar vienas gydytojas su Covid-19-a infekcija aptiktas kitoje, Jūrininkų ligoninėje.

REKLAMA
REKLAMA

„Chirurgas mūsų atėjo kovo 16-ą dieną į darbą, karščiuodamas. Mes iškarto jį nušalinome nuo darbo. Sakėm – eik gydytis. Jis kontaktavusius žmones su juo taip pat nesakyčiau, kad apkrėtė, bet mes juos privalome karantinuoti. Šiuo metu gydytojas gydosi namuose. Jis niekur nebuvo išvykęs, jis iš Lietuvos nebuvo išvykęs niekur“, – pasakoja Klaipėdos jūrininkų ligoninės vadovas Jonas Sąlyga.

REKLAMA

Jūrininkų ligoninė karantinavo 32-u darbuotojus. Abiejų nuo koronaviruso nukentėjusių ligoninių vadovai pasakoja, kad su užduotimis ligoninės kol kas susitvarko, tačiau kiek ilgai neaišku.

„Kol kas slaugos personalo netrūksta, gydytojai 2 matyt didelių operacijų negalės atlikti, šiuo metu. Akių operacijos planinės, jos bus atidėtos, kada praeis ta epidemija“, – teigia V. Janušonis.

„Mes uždarę esam kraujagyslių chirurgijos skyrių, ten kur dirba šitas gydytojas ir šiuo metu pacientai, kuriems reikalinga neatidėliotina pagalba, vyksta į universitetinę ligoninę“, – kalbėjo J. Sąlyga.

REKLAMA
REKLAMA

„Kol kas netrūksta, bet yra daug nedarbingumuose. Kai kuriems reikia, kai kurie šiek tiek baimės paveikti. Kol kas, jeigu nebus didžiulių pacientų srautų, kol kas susitvarkome“, – sako V. Janušonis.

Sergančiųjų gydytojų daugėja visoje Lietuvoje. Panašūs atvejai fiksuoti sostinės Šeškinės poliklinikoje, Ukmergės ligoninėje, Ignalinoje.

„Tai, kad gydytojai užsikrečia tikrai yra labai nerimą keliantis reiškinys, todėl, kad jie pabendrauja dar su keletu kolegų, kurie irgi tam karantino laikotarpiu iškrenta iš darbo. Tas istorijas, susijusias su Ukmerge ar su kitomis gydymo įstaigomis, jūs puikiai žinote, tas sukelia labai daug problemų pačiai įstaigai persitvarkyti“, – pasakoja ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerija artimiausiu metu planuoja tikrinti visas šalies poliklinikas ir ligones. Bus žiūrima, ar tinkamai organizuojamas gydytojų darbas, kaip taisyklingai skirstomi pacientų srautai. Saugoti medikus ragina ir šalies Prezidentas.

„Turėtų būti kreipiamas esminis dėmesys į medikų apsaugą. Visos tos papildomos apsaugos priemonės ir reagentai turėtų pirmiausia pakliūti į medicinos bendruomenės rankas, kad mes pirmiausia apsaugotumėme tą mūsų paskutinės gynybos liniją – žmones, kurie yra atsakingi už gyventojų sveikatą, ir kurių sveikatos problemos lemtų labai dideles sveikatos apsaugos sistemos problemas“, – teigia  Prezidentas Gitanas Nausėda.

REKLAMA

Patys medikai turi konkrečius pasiūlymus. Esą visus šalies gydytojus reiktų bent kas savaitę profilaktiškai patikrinti, atlikti jiems testus dėl koronaviruso.

„Minimaliai, kas septynias paras ir galima, idealiu atveju, kas 5-ias paras tą atlikti, bent jau kas septynias paras visi medikai, dirbantys su pacientais, visais pacientais, aš pabrėšiu“, – kalbėjo gydytojas Vytautas Kasiulevičius.

Lietuvoje šiuo metu patvirtinti 160 koronaviruso atvejų. Pasak ministro, dėl infekcijos Lietuvoje iki šiol atliktas 2361 tyrimas. 1 žmogus mirė, 1 pasveiko. Specialistams nerimą labiausiai kelia kiekvieną dieną augantis naujų atvejų skaičius. Esą, jei nebus imtasi griežtesnių kontrolės priemonių ir situacija nesikeis, specialistai prognozuoja, kad greitai Covid-19-a atvejus Lietuvoje skaičiuosime ne šimtais, o tūkstančiais.

REKLAMA

„Lietuvoje dvigubėja atvejų, kas dvi dienas. Yra per didelis greitis, kurį mes galėtumėm suvaldyti. Reikia mažinti bent dvigubai augimą, tada galima kažką prognozuoti geriau. Pagal dabartines augimo tendencijas tai mes turėsim balandžio pabaigoje 10 000 atvejų“, – sako V. Kasiulevičius.

„Šeštadienį buvo 63 atvejai, sekmadienį jau 130. 2 kartus padidėjimas ir tai buvo konstatuota, kad regentų trūkumas buvo. Mažomis apimtimis, taupant regentus, ištirta“, – pasakoja Medikų sąjūdžio vadovė Živilė Gudlevičienė.

Gydytojų nuomone, nors milžinišką grėsmę ir toliau kelia įvežtiniai viruso atvejai, esą negalima nuvertini ir vietinio plitimo, kuris Lietuvoje kol kas nematomas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Įvežtiniai atvejai yra šiek tiek geriau kontroliuojami, nes jie patenka į atvejo apibrėžimą. Ir jie geriau ištiriami. Tuo metu viduje plintantys atvejai nėra pakankamai gerai registruojami. Žinoma, kad vienam atvejui registruotam tenka nuo keturių iki 10-ies atvejų neregistruotų, taip yra visame pasaulyje, todėl reikia turėti galvoje, kad tų vidinių atvejų gali pradėti daugėti reikšmingai. Jie gali daryti didelę įtaką“, – teigia V. Kasiulevičius. 

Lietuvoje daug problemų kelia ir kita infekcinė liga – gripas. Gripu praėjusią savaitę susirgo beveik 1200 šalies gyventojų,  700-ais mažiau nei savaitę prieš. Kovo 16-22 dienomis dėl gripo šalies ligoninėse gydėsi 40 asmenų, tarp kurių ir 26 vaikai, intensyvios terapijos skyriuje buvo gydomi trys žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų