REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį pristatęs naujausią informaciją apie koronaviruso protrūkio suvaldymo situaciją šalyje sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga įvardijo ne tik naujus ribojimus prekybos vietose, bet ir nurodė, kad kai kam dėvėti kaukes viešumoje bus primygtinai rekomenduojama.

Pirmadienį pristatęs naujausią informaciją apie koronaviruso protrūkio suvaldymo situaciją šalyje sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga įvardijo ne tik naujus ribojimus prekybos vietose, bet ir nurodė, kad kai kam dėvėti kaukes viešumoje bus primygtinai rekomenduojama.

REKLAMA

A. Veyga informavo, kad vakar yra ištirti 278 ėminiai, iš jų – 40 teigiami. „Tad šiuo metu iš viso Lietuvoje yra patvirtinti 154 atvejai. Iš viso yra ištirtas 3621 ėminys.

Taip pat Kauno mieste startuoja antra mobiliosios patikros linija, taigi Vilnius, Kaunas ir Klaipėda yra šiuo klausimu pilnai įveiklinti. Tam yra pasirengę ir Telšiai, Šiauliai, Alytus, panašu, kad jie startuos rytoj. Dar tik iš dalies yra pasirengę Panevėžys, Utena, Marijampolė, dar vykdomi apmokymai", – sakė jis.

Ministras informavo, kad nuo šiol kiekvienas parvykęs į šalį bus privalomai gabenamas 14 d. saviizoliacijai į savivaldybės numatomas patalpas. Jo teigimu, tai gali būti ir bendrabučiai, ir viešbučiai, kur tokie asmenys galėtų apsistoti.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar savivaldybės yra pasiruošusios užtikrinti tokių žmonių izoliaciją, A. Veryga pabrėžė, kad ruošti vietas žmonių saviizoliacijai yra gavusios gerokai anksčiau.

REKLAMA

„Tad jie turės pasirūpinti, kad asmenys liktų tose vietose. Jei iškiltų sunkumų, jos turėtų apie juos informuoti, tada galėtume galvoti ir apie policijos pareigūnų, šaulių, karių pasitelkimą, jei reikėtų", – informavo jis.

Kitos rekomendacijos bus susijusios su pardavimo vietų reglamentavimu.

„Panašu, kad žmonės neišgirdo prašymų, buriuojasi pardavimo vietose. Tai tos parduotuvės tikrai nebus uždaromos ar apribojama jų veikla, tačiau bus rekomendacijos pateiktos, kokiu atstumu turi stovėti žmonės, kaip bus įleidžiami, bus reguliuojami pirkėjų srautai. Visa tai daroma siekiant išvengti buriavimosi ir taip siekiant užkirsti kelią viruso plitimui", – sakė A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Ragins dėvėti kaukes

Taip pat jis pabrėžė, kad atsiranda rekomendacijos dėl kaukių dėvėjimo viešose vietose.

„Bus parengtos rekomendacijos dėl kaukių dėvėjimo. Nors ne kartą esame sakę, kad jei jos ir neužkerta kelio viruso užsikrėtimui, dabar yra toks metų laikas, kai daug žmonių peršala, sloguoja, taip pat toks metas, kai alergijomis žmonės pradeda sirgti, taigi darosi sunku atskirti, kas yra koronavirusinė infekcija, o kas ne. Taigi bus išleistos rekomendacijos, kas viešumoj, vaikštant, kur galima kontaktuoti su kitais gyventojais, kad žmonės naudotų priemones, kurios skirtos uždengti nosiai ir burnai.

Žinome, kad čia ir verslai labai įsijungia, yra pradėtos siūti įvairios medžiaginės kaukės, tai galėtų būti tos pačios priemonės, kurias kasdien nešiojame. Tas pats šalikas ar skarelė taip pat galėtų būti naudojami burnai ar nosiai pridengti, kad nebūtų oro lašeliai platinami aplinkoje dar gal žmogui nežinant, kad jis serga koronavirusine infekcija", – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kaip vertina opozicijos politikų pastabas, kad situacija yra nevaldoma ir reikėtų šaukti valstybės gynimo tarybą, A. Veryga sutiko, kad reikia pagalbos ir ji yra pasitelkiama. 

„Gal žmonės mane dažniausiai mato kalbant, bet tikrai klaidinga būtų kalvoti, kad vienas su kažkuo tvarkausi, yra pasitelkimai žmonės iš tos pačios Krašto apsaugos ministerijos, galų gale Vyriausybė sudariusi grupę, kuri talkina logistikos klausimais. Šie klausimai gerokai peržengia sveikatos apsaugos ministerijos ribas, tad kalbamasi su daug specialistų", – sakė ministras.

A. Veryga kartu užsiminė, kad karantiną svarstoma pratęsti dar dviem savaitėms: „Tai dar nuspręs Vyriausybė, bet buvo kalbėta apie dvi savaites."

REKLAMA

Kaip apsaugos medikus?

Pasiteiravus, ar nėra planuojama pateikti žmonių, kurie privalo save izoliuoti, sąrašą, mat gydytojai nerimauja, kad nežinodami gali kontaktuoti su galimai koronavirusine infekcija užsikrėtusiuoju, ministras patikino, kad tokia galimybė svarstoma.

„Galvojama tokią prieigą suteikti ir pavedimai yra duoti, visi registruoti asmenys yra perkeliami į mobilią platformą, prie kurios suteiksime prisijungimą tiek savivaldybėms, tiek gydytojams ir idėja, apie kurią dar vakar kalbėjomės su kolegomis, tai, kad prie įėjimo į gydymo įstaigą įvertinant rizikas, turėtų būti patikrinama, ar žmogus nėra parvykęs iš užsienio šalies", – kalbėjo jis.

REKLAMA

Taip pat jis tikino, kad visiems, kam reikia, t. y. pirmiausia greitosios pagalbos medikams, medikams, dirbantiems infekcinėse ligoninėse, visos reikiamos apsaugos priemonės yra tiekiamos.

„Visiems kitiems medikams neturime galimybėms priemonių pateikti. Kaip jie yra aprūpinami priklauso nuo to, kaip atsakingai pati įstaiga ruošiasi šiems galimiems scenarijams", – sakė jis.

Konferencijos metu paklaustas, kaip bus užtikrinamas medikų vaikų saugumas ugdymo įstaigose, ministras sakė, kad ši diskusija vyksta jau seniai, kai tik buvo priimti sprendimai dėl ugdymo įstaigų veiklos sustabdymo.

„Savivaldybėms buvo palikta tokia teisė sudaryti sąlygas medikų vaikams, gali būti ir kitų institucijų darbuotojų vaikams, kuriems yra privalu dirbti ir jie negali likti namuose ir prižiūrėti vaikų šiuo metu kol veikia karantinas. Savivaldybės privalėjo pasirūpinti, kad tie vaikai būtų prižiūrimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek man teko bendrauti su savivaldybėmis – į tai žiūrima tikrai atsakingai, tikrai nesudedami vaikai į kažkokias grupes. Pats tas procesas tikrai nevyksta taip, kaip buvo vykdoma įprastu būdu organizuojant ikimokyklinių įstaigų veiklą. Šiuo metu yra tokia tvarka, jeigu matysim, kad kažką reikia keisti – reaguosime“, – kalbėjo A. Veryga.

Griežtins karantino sąlygas

Portalas tv3.lt primena, kad premjeras Saulius Skvernelis pranešė, kad planuojama pratęsi ir griežtinti dviem savaitėms dėl koronaviruso Lietuvoje įvestą karantiną. Taip pat bus oficialiai įtvirtintas privalomas karantinas iš užsienio grįžtantiems asmenims.

Vyriausybė pirmadienį rinkosi į posėdį ir pasitarimą, kur aptarė klausimus, susijusius su šalyje įvesta ekstremalia situacija. Netrukus po posėdžio premjeras Saulius Skvernelis paskelbė, kad karantiną privaloma pratęsti ir griežtinti jo sąlygas.

REKLAMA

„Pirma – planuojama jį pratęsti. Matyt, daug diskusijų dėl to nekils, situacija aiškiai diktuoja, jog toks sprendimas būtinas. Už tai pasisako ir mūsų medikai.

Antra – bus griežtinamos karantino sąlygos, taip pat – atsakomybė už jų nesilaikymą. Visi matome, jog dalis žmonių karantiną traktuoja kaip netikėtai atėjusias smagias atostogas, per kurias reikia burtis, bendrauti, „siaubti“ prekybos centrus ir pan. Perspėjimai, prašymai, raginimai to nedaryti, deja, atsimuša kaip žirniai į sieną. Teks eiti kitu keliu.

Ir trečia – bus oficialiai įtvirtintas privalomas karantinas iš užsienio grįžtantiems asmenims. Ne savanoriškas, bet privalomas“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė S. Skvernelis.

REKLAMA

Pagrindinės rekomendacijos dėl koronaviruso  

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai.   

Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Nuo kovo 16 d. pakeistas įtariamo atvejo apibrėžimas: žmonės, grįžę (ar iki to 14 d. keliavę) iš bet kurios užsienio valstybės, laikomi galimai užsikrėtusiais, jei jiems pasireiškia bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas. Tai yra, jei staiga prasidėjo karščiavimas, kosulys ar apsunkintas kvėpavimas ir simptomams paaiškinti kitų medicininių priežasčių nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat įtariamu atveju laikoma, jei žmogui pasireiškė ūmi kvėpavimo takų infekcija ir jis buvo artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 atveju.

Taip pat įtariamu atveju laikoma, jei žmogus, kuriam pasireiškia sunki ūmi kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir jam būtina  hospitalizacija ir nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

Keliautojams, grįžusiems iš bet kurios šalies, 14 dienų būtina izoliuotis. Jiems būtina kasdien matuotis kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir, jei atsiranda bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – pirmiausia būtina skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

REKLAMA

Pasireiškus simptomams bus atliekamas tepinėlis naujojo koronaviruso infekcijai nustatyti. Žmonėms, kuriems 14 dienų privaloma izoliuotis namuose, nes jie grįžo iš užsienio, eiti į lauką, jei tai gali sukelti pavojų kitiems žmonėms, draudžiama. Žmogus išeiti į lauką gali, jeigu jis tikrai gali užtikrinti, kad jo buvimas lauke niekam nesukels pasekmių, pavyzdžiui, jis išeis į savo balkoną, terasą, nuosavą kiemą, kuriame nesutiks kitų žmonių.

Tuo atveju, jei per 14-likos dienų izoliavimosi laikotarpį ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

REKLAMA

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus).

Žmonėms, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų atstumą apie 2 metrus (pvz., nuosavas kiemas, miškas, parkas ir pan.).

***

Ar Lietuvos medikai pasiruošę kovoti su koronavirusu?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų