REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prabėgo dar vieneri įsimintinų akimirkų kupini metai. Naujųjų metų fejerverkus į dangų šiemet šaus ir kitapus Atlanto, Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA), rungtyniaujantys lietuviai. Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas du bokštai, kurių geltonas, žalias ir raudonas šūviai NBA danguje blyksi vis ryškiau.

Prabėgo dar vieneri įsimintinų akimirkų kupini metai. Naujųjų metų fejerverkus į dangų šiemet šaus ir kitapus Atlanto, Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA), rungtyniaujantys lietuviai. Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas du bokštai, kurių geltonas, žalias ir raudonas šūviai NBA danguje blyksi vis ryškiau.

REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt apžvelgia prabėgusio NBA sezono dalį ir tai, kokius Naujuosius metus šįkart sutinka dvi Lietuvos krepšinio žvaigždės.

Domantas Sabonis

D. Sabonio šiemet iššautas fejerverkas turėtų būti toks, kuris danguje blyksi ryškiau ir ilgiau, nei buvo galima tikėtis prieš jį įsigijant. Toks, kuris galvas į dangų pakeltų ir tų, kurie net neplanavo gerėtis reginiu. Ir toks, kuris net ir sprogęs paskutinį kartą danguje paliktų užrašą „iki greito”.

23-ejų krepšininkas šiemet per Naujuosus metus į viršų iškėlęs nealkoholinio šampano taurę, ko gero, mintyse ne kartą pakartos žodį „sėkmingi”. Metai jam buvo tokie geri, kad šiuo metu mes artėjame prie geriausio sezono, kokį kada nors NBA buvo sužaidęs lietuvis. Bet dabar apie viską iš pradžių.

REKLAMA
REKLAMA

D. Sabonis spalio mėnesį pradėjo jau ketvirtąjį savo sezoną NBA. Dar prieš jo pradžią jis pasirašė rekordinės sumos sutartį – 77 mln. JAV dolerių už ketverius metus reiškia, kad joks Lietuvos krepšininkas NBA per tiek laiko nebuvo uždirbęs daugiau.

REKLAMA

Šypsena Domanto veide pasirašant kontraktą nebuvo atsitiktinė – juk tai garantas, leidžiantis ramiai jaustis ir auginti save, kaip krepšininką, vienoje kompanijoje ketverius metus į priekį.

Kartu su nauja sutartimi D. Sabonis gavo ir vietą startiniame „Pacers” penketuke. Ką reiškia vieta penketuke? Tai ne tik išaugęs žaidimo laikas. Tai ir kaip reikiant išaugęs žiūrovų, žiniasklaidos dėmesys bei kartu augantys lūkesčiai. Dabar net prieš rungtynių pradžią, kai geras dvidešimt minučių pristatinėjamos komandos, dažnai stambiu profiliu prie „Pacers” pristatymo rodomas būtent D. Sabonis.

REKLAMA
REKLAMA

„Domantas Sabonis ruošiasi dar vienai dvikovai. Įdomu, ką lietuvis mums paruošė šiandien”, – maždaug tokiomis frazėmis dabar JAV žurnalistai prieš rungtynes pristato Indianos klubo aukštaūgį.

D. Sabonis per laikotarpį nuo spalio iki gruodžio pabaigos spėjo pamušti ir kelis asmeninius bei komandinius rekordus. Vienerių rungtynių metu centras sugriebė 22 kamuolius. Taip jis pagerino ne tik savo, bet ir tėvo Arvydo atkovotų kamuolių rekordą.

Taip pat D. Sabonis net 12 rungtynių iš eilės užfiksavo dvigubą dublį – tai naujas „Pacers” klubo rekordas.

Apie D. Sabonio pasiekimus, tokius kaip visiškas dominavimas prieš Los Andželo „Lakers” komandos centrus, galima kalbėti labai ilgai. Kur kas lengviau pažvelgti į super-iškalbingą statistiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvis šiemet rungtyniauja vidutiniškai po 34 minutes. Reiškia, tik 14 minučių aikštelėje jo nebūna. Per tą daugiau nei pusvalandį aikštelėje centras renka 17,8 taško, 13,5 atkovoto kamuolio ir 3.9 rezultatyvaus perdavimo vidurkį.

13,5 atkovoto kamuolio vidurkis yra trečias rezultatas visoje NBA lygoje. Bendrai Domantas šį sezoną vis rečiau meta ir vis prasčiau pataiko tritaškius metimus, bet akivaizdu, kad nei jam, nei komandai to tiesiog pernelyg nereikia.

Indianos „Pacers” Rytų konferencijoje šiuo metu užima šeštą vietą ir artėja dar vienų atkrintamųjų link.

Jonas Valančiūnas

J. Valančiūno fejereverką šiemet sunku prognozuoti. Ko gero, danguje JV paleistas prietaisas sproginėtu ne vienodai. Vietomis labai ryškiai ir garsiai, vietomis – blyškokai, arba taip, kad nesužavėtų aplinkinių žmonių ir neišsiskirtų iš kitų ryškiaspalvių blyksnių.

REKLAMA

Prie tos pačios naujametinės nealkoholinio šampano taurės J. Valančiūnas turėtų ištarti frazę „gerai”, bet mintyse kartoti „turiu daug ko sau palinkėti”. Metai J. Valančiūnui buvo permainingi ir sunkūs, jis netapo Memfio „Grizzlies” komandos vedliu pergalių link, apmažėjo jo žaidimo laikas, bet minutes aikštelėje lietuvis išnaudoja pagirtinai.

J. Valančiūnas šiemet pradėjo savo aštuntą sezoną NBA. Su „Grizzlies” klubu lietuvis susitarė dėl trejų metų 45 mln. JAV dolerių vertės kontrakto. Tuomet atrodė, kad centras taps vienu svarbiausių Memfio klubo žaidėjų ir galingiausia jėga po krepšiu, bet kol kas viskas atrodo kiek kitaip.

REKLAMA

Nors tai jau aštuntas JV sezonas kitapus Atlanto, net 5 iš jų lietuvis rungtyniaudavo ilgiau, nei tai daro šiemet. Vidutiniškai 25 minutės ant parketo, ko gero, nėra tai, ką pats krepšininkas galėtų vadinti svajonių išsipildymu. Būtina paminėti ir tai, kad Joną treneris leidžia žaisti rungtynių pradžioje, o tuos esminius įvykius ketvirtojo kėlinio pabaigoje lietuvis praktiškai visada stebi iš šono.

Bendrai Memfyje visi reikalai sukasi ne aplink J. Valančiūną, o apie jaunąjį komandos talentą Ja Morantą. Būtent nuo šio gynėjo pasirodymo dažnu atveju priklauso ir visos komandos žaidimas – čia privalu paminėti, kad „grizliams” pasipriešinti aukštesnio kalibro ekipoms sekasi labai sunkiai ir klubas Vakaruose užima 12 vietą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pats JV vieno interviu metu jau kaip reikiant įsibėgėjus sezonui yra užsiminęs, kad dar toli gražu nepilnai supranta, kokią konkrečią rolę šioje komandoje jis turi užimti, kokioms funkcijoms atlikti jis čia yra. Vis dėlto, akivaizdu, kad tą, ką Jonas moka geriausiai – rinkti atšokusius kamuolius ir taisyti komandos draugų metimus – jis daro nepriekaištingai.

Abu lietuviai NBA lygoje jau senokai privertė vietinius komentatorius ir sirgalius mokytis tarti ne pačias lengviausias pavardes ir linksniuoti vardus po dar vieno įsimintino pasirodymo.

Naujųjų metų proga, kaip įprasta, reikia iškelti užduotis artėjantiems 12 mėnesių, arba linkėti to kitiems. Mums belieka D. Saboniui ir J. Valančiūnui palinkėti metų, kuriuose būtų padėtas dar bent vienas mažytis žingsnelis į priekį. Jei jis – į priekį, tai visi kiti procesai gerės ir savaime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų