REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministerijai paskelbus naujovę – viešai skelbiamą pirminės sveikatos priežiūros įstaigų reitingą – paaiškėjo, kokios iš didžiųjų Vilniaus poliklinikų pagal gerus darbo rezultatus yra aukščiausiose pozicijose. 

Sveikatos apsaugos ministerijai paskelbus naujovę – viešai skelbiamą pirminės sveikatos priežiūros įstaigų reitingą – paaiškėjo, kokios iš didžiųjų Vilniaus poliklinikų pagal gerus darbo rezultatus yra aukščiausiose pozicijose. 

REKLAMA

Paskelbus bendrą pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros įstaigų reitingą, sudarytą vertinant gerų darbo rezultatų rodiklius, pirmiausia krenta į akis tai, kad sąrašo viršuje atsiduria privačios gydymo įstaigos.

Nepaisant to, portalas tv3.lt nusprendė išskirti, kokioje reitingo vietoje atsiduria populiariausios ir didžiausios Vilniaus miesto ir rajono savivaldybėms priklausančios poliklinikos ir kitos pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigos.

Pirmoji tokia įstaiga, sutinkama 60-oje reitingo vietose, – Antakalnio poliklinika. Iškart po jos rikiuojasi Lazdynų poliklinika.

REKLAMA
REKLAMA

75-oje vietoje atsidūrė Vilniaus rajono Nemenčinės poliklinika, kiek žemiau – 97 vietoje – Karoliniškių poliklinika. Dar kiek žemesnėje – 128 reitingo vietoje – yra Šeškinės poliklinika. 196 vietoje atsidūrė dar viena populiari įstaiga Vilniuje – Centro poliklinika.

REKLAMA

Tuo metu VUL Santaros klinikų konsultacijų poliklinika yra 204, Vilniaus miesto klinikinė ligoninė – 327 reitingo vietoje.

Pagal ruošiamą gydymo įstaigų reitingavimo tvarką iš viso planuojama reitinguoti 409 pirmines sveikatos priežiūros paslaugas teikiančios įstaigas, kurios turi sudariusios sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis, t. y. poliklinikos, šeimos centrai, šeimos gydytojų kabinetai. Į šias gretas patenka tiek viešosios, tiek privačios gydymo įstaigos. Įstaigos, neturinčios sutarčių su ligonių kasomis, vertinamos nebus. 

REKLAMA
REKLAMA

Pirmiausia įstaigos bus reitinguojamos pagal keliolika kriterijų, vėliau jų sąrašas bus plečiamas. Reitingus žadama atnaujinti du kartus per metus.

Įstaigos pagal gerus darbo rodiklius vertinamos jau seniai, o papildomas mokėjimas už tai buvo įvestas dar 2008 m. Iš pradžių buvo nustatyti 4 rodikliai, šiuo metu jų yra net 16. Net 14 iš jų priskiriami šeimos gydytojo komandai, 1 – pirminei odontologinei pagalbai, 1 – pirminei psichikos sveikatos priežiūrai. 

Ateityje planuojama išplėsti rodiklių sąrašą, pagal kurį bus vertinamos gydymo įstaigos. Kaip teigiama, tai leis pacientams ir patiems medikams matyti platesnį sveikatos sistemos paveikslą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įstaigoms už gerus darbo rezultatus mokama pagal šiuos rodiklius: 

- vaikų priežiūros intensyvumą (vertinama, ar prisirašiusieji kreipiasi į šeimos gydytoją ar pediatrą bent kartą per metus dėl profilaktinio sveikatos patikrinimo);

- prevencinių programų vykdymą (atsižvelgiama į gimdos kaklelio, krūties, storosios žarnos vėžio prevencinių programų vykdymo rezultatus);

- sergančiųjų lėtinėmis ligomis priežiūrą (analizuojama, kaip dažnai pacientai, sergantys lėtinėmis ligomis (arterine hipertenzija, cukriniu diabetu, bronchine astma, pneumonija ir kt. ligomis) yra gydomi ligoninėse;

- labai svarbaus tyrimo atlikimą vaikams, kuris padeda išsiaiškinti, ar būtinas gydymas antibiotikais, už vyresnių nei 65 metų žmonių skiepijimą nuo gripo.

REKLAMA

Portalas tv3.lt jau rašė, kad vis dėlto ne visi gydytojai tokio reitingo viešą skelbimą vertina palankiai. Nuogąstaujama, kad toks viešas reitingavimas gali ne tik be reikalo paskatinti trintį tarp gydytojų ir pacientų, bet ir sudaryti sąlygas piktnaudžiavimui.

Be to, pabrėžiama, kad reitingavimas iš esmės neparodo, kokio lygio specialistai dirba toje įstaigoje, mat esama daug objektyvių veiksnių, kodėl įstaiga negalėjo būti tarp geriausių. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų