REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas Kinijos šnipas pabėgo į Australiją ir pateikė svarbios informacijos apie Pekino politinį kišimąsi Honkonge, Taivane ir kitu, šeštadienį pranešė australų žiniasklaida.

Vienas Kinijos šnipas pabėgo į Australiją ir pateikė svarbios informacijos apie Pekino politinį kišimąsi Honkonge, Taivane ir kitu, šeštadienį pranešė australų žiniasklaida.

REKLAMA

Žiniasklaidos grupės „Nine Network“ laikraščiai nurodė, kad perbėgėlis Wang Liqiangas, dar žinomas Williamo slapyvardžiu, Australijos kontržvalgybos tarnybai ASIO atskleidė Honkonge veikiančių Kinijos karinės žvalgybos aukšto rango pareigūnų vardus ir pateikė informacijos, kaip jie finansuodavo ir vykdydavo operacijas Honkonge, Taivane bei Australijoje.

Wang Liqiangas sakė asmeniškai dalyvavęs infiltravimosi ir trikdymo operacijose visose trijose teritorijose, sakoma pranešime, paskelbtame „Nine Networ“ valdomų laikraščių „The Age“ „The Sydney Morning Herald“.

Perbėgėlis „su išsamiomis detalėmis“ papasakojo, kaip Pekinas slapta kontroliuoja bendroves, kurių akcijos viešai platinamos biržose, ir iš gaunamų pajamų finansuoja žvalgybos operacijas, įskaitant disidentų sekimą ir jų charakterio savybių nustatymą, taip pat palenkia į savo pusę žiniasklaidos organizacijas, sakoma straipsnyje.

REKLAMA
REKLAMA

Wang Liqiangas šiuo metu gyvena Sidnėjuje. Į šį miestą jis kartu žmona ir mažamečiu sūnumi atvyko kaip turistai ir pasiprašė politinio prieglobsčio, nurodė leidiniai.

REKLAMA

Įtakos operacijos

Duodamas interviu televizijos „Nine“ žinių laidai „60 Minutes“, kurį planuojama parodyti sekmadienį, Wang Liqiangas sakė, jog nebegalėtų sugrįžti į Kiniją, nes ten jam būtų įvykdyta mirties bausmė.

„Vos tik sugrįžčiau – mirčiau“, – jaunatviškos išvaizdos akiniuotas kinas sakė per vertėją interviu ištraukoje, šeštadienį paskelbtoje „Nine“ svetainėse.

Wang Liqiangas taip pat matomas laikantis savo sūnelį ir vaikštantis kartu su žmona palei Sidnėjaus įlanką netoli populiaraus pramogų centro „Luna Park“.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip praneša „Nine Network“, Wang Liqiangas spalį pateikė ASIO rašytinius parodymus.

„Asmeniškai buvau susijęs ir dalyvavau virtinėje šnipinėjimo veiklų“, – sakoma jo liudijime.

Nurodoma, kad tarp šių operacijų buvo prasiskverbimas į Taivaną, naudojantis išgalvota tapatybe ir Pietų Korėjos pasu. Per šią operaciją buvo siekiama koordinuoti Taivane veikiančių Pekino užverbuotų agentų pastangas kištis į 2018 metais vykusius savivaldybių rinkimus, tai pat ateinančiais metais vyksiančius prezidento rinkimus.

Pasak jo, per šią operaciją buvo naudojamasi vietos žiniasklaidos vadovais, siekiant paveikti rinkimų kampanijas ir nulemti kandidatų, laikomų priešiškais Pekinui, pralaimėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žvalgybininkas taip pat tvirtino koordinavęs „kibernetinę armiją“, turinčią paveikti rinkėjų politines nuostatas. Manoma, kad Rusija naudojosi panašiais metodais kišdamasi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus.

„Mūsų darbas Taivane buvo pats svarbiausias – prasiskverbti į žiniasklaidą, šventyklas ir aktyvistų organizacijas“, – leidiniai cituoja Wang Liqiangą.

Vis dėlto bijodamas, kad Taivano kontržvalgybos tarnybos išsiaiškins jo vaidmenį stengiantis paveikti ateinančių metų rinkimus, Wang Liqiangas pasiprašė prieglobsčio Australijoje.

Wang Liqiangas taip pat sakė, kad Honkonge dalyvavo žvalgybos operacijoje, užmaskuotoje kaip vienos akcinės bendrovės veikla. Per šią operaciją buvo stengtasis prasiskverbti į Honkongo universitetus ir žiniasklaida, kad būtų galima duoti atkirtį šios plačią autonomiją turinčios Kinijos teritorijos demokratijos šalininkų judėjimui.

REKLAMA

Žvalgybininkas sakė, kad veikdamas toje priedangos organizacijoje turėjo užtikrinti, kad Pekino agentai prasiskverbtų į visus Honkongo universitetus, taip pat organizuoti išpuolius ir kibernetines atakas prieš disidentus.

„Jie (užverbuotieji) rinkdavo informaciją apie nepriklausomybės aktyvistus... ir viešai paskelbdavo visą jų asmeninę informaciją, [įskaitant susijusią su] jų tėvais ir šeimų nariais“, – aiškino Wang Liqiangas.

Jis pridūrė, kad buvo siekiama „visus ramybės drumstėjus Honkonge priversti bijoti“.

Pagrobimai

Wang Liqiangas taip pat teigė asmeniškai padėjęs organizuoti 2015 metų spalį surengtą nepriklausomo knygyno „Causeway Bay Books“, Pekino kaltinamo disidentinės literatūros platinimu, savininko Lee Bo pagrobimą.

REKLAMA

Tais pačiais metais taip pat buvo pagrobti keturi kiti šio knygyno darbuotojai.

Tarp kitų Honkonge veikiančių agentų, anot Wang Liqiango, yra vienos didelės Azijos televizijos aukšto rango vadovas, kuris iš tikrųjų yra „esamas kariuomenės kadras, turintis divizijos vado laipsnį“.

Wang Liqiangas taip pat esą papasakojo susitikęs su vienu aukšto rango žvalgybos pareigūnu, jo nuomone, vykdančiu šnipinėjimą Australijoje, prisidengiant viena energetikos sektoriaus bendrove.

„Jis man tuo metu sakė dirbantis Kanberoje. Žinau, kad jo pareigos yra labai svarbios“, – pranešime cituojamas Wang Liqiangas.

Pranešime daugiau detalių apie Pekino operacijas Australijoje nepateikiama, bet tikėtina, kad paviešinta informacija padidins šalyje ir šiaip tvyrojusį didelį susirūpinimą dėl Kinijos šnipinėjimo ir įtakos operacijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ASIO anksčiau šiais metais perspėjo, kad kišimosi iš užsienio grėsmė yra tapusi „beprecedente“ ir kad Australijoje veikiančių užsienio šnipų skaičius yra didesnis nei per Šaltąjį karą.

Vis tik agentūra savo viešuose perspėjimuose Kinijos tiesiogiai neminėdavo.

Kita vertus, rugsėjį iš ASIO vadovo pareigų pasitraukęs Duncanas Lewisas penktadienį paskelbtame interviu sakė, kad Kinija nori „užvaldyti“ Australijos politinę sistemą, vykdydama „klastingą“ ir nuoseklią šnipinėjimo bei savo įtakos skleidimo kampaniją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų