REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Marijampoliečių šeima šių metų sausio mėnesio nepamirš visą gyvenimą. Sveiką vienerių metų ir dešimties mėnesių berniuką tąkart pakirto žaibinė meningokokinės infekcijos forma – berniukas liko be pirštelių ir vienos pėdutės. 

Marijampoliečių šeima šių metų sausio mėnesio nepamirš visą gyvenimą. Sveiką vienerių metų ir dešimties mėnesių berniuką tąkart pakirto žaibinė meningokokinės infekcijos forma – berniukas liko be pirštelių ir vienos pėdutės. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš vakaro užmigęs sveikas, ryte savo lovoje Markas prabudo kankinamas aukštos temperatūros ir kraujosrūvų. 

REKLAMA

Pakilo aukšta temperatūra 

Marko mama Akvilė (pavardė redakcijai žinoma – red. past.) dabar pasakoja, kad viskas vyko taip greitai, kad net negalėjo suprasti, nuo ko viskas prasidėjo. 

„Iš vakaro paguldžiau sūnų miegoti sveiką. Jis buvo žvalus, visą vakarą labai gražiai elgėsi, buvo guvus, nesiskundė nei sloga, nei kitais nemaloniais pojūčiais. 

Ryte atėjusi į kambarį nustebau, kodėl jis ilgai miega ir pats nesikelia. Priliečiau kaktą ir pajutau, kad jis visas karštas. 

REKLAMA
REKLAMA

Termometras po akimirkos parodė daugiau nei 40 laipsnių karščio, todėl puolėme jį vežti pas medikus“, – siaubingas akimirkas prisimena marijampolietė. 

Akimirkas prisimena su siaubu 

Šeima, vos nuvykusi pas gydytoją, gavo siuntimą į Marijampolės ligoninės priėmimo skyrių, tačiau ir ten medikai buvo bejėgiai – netrukus vaikelis su reanimobiliu buvo pervežtas į Kauno klinikas. 

Ten atlikti tyrimai parodė, kad berniukui – žaibinė meningokoko forma. „Iki šiol neįsivaizduoju, kur šis virusas galėjo prikibti. Gal parduotuvėje, gal lauke? 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikrai žinau, kad šeimoje niekas nesirgo, todėl iki šiol nežinome, kur jis galėjo užsikrėsti“, - pasakoja Akvilė. 

Moteris iki dabar džiaugiasi, kad medikai atrado būtų padėti ir išgelbėjo sūnaus gyvybę. 

„Markui buvo atlikta plazmoferezė, perpilta plazma ir visas kraujas. Vėliau sūnui buvo skirti antibiotikai, vaistai nuo skausmo. Apie dvi savaites medikai mums net nesakė, kad vaikas išgyvens. Jam buvo sukelta dirbtinė koma. 

Niekada gyvenime nesijaučiau tokia palaužta“, – dabar žaisdama su sūneliu kalba Akvilė. 

REKLAMA

Įvardijo lemtingą klaidą 

Apie tai, kad vaikus galima skiepyti nuo meningokokinės B tipo infekcijos, Akvilė su vyru žinojo. 

„Likus savaitei iki lemtingo įvykio, mes kalbėjomės apie galimybę pasiskiepyti nuo meningokokinės infekcijos. Žinojome ir tai, kad skiepas apsaugo nuo žaibinės formos, tačiau Marko nepaskiepijome, nes galvojome, kad mūsų vaikui taip tikrai niekada nenutiks. Be to, vakcina buvo mokama. Dabar tai vadiname didžiausia savo klaida. 

Gal ir gali atrodyti, kad vakcinos kaina yra didelė ir geriau pataupyti pinigus, tačiau mūsų atveju ši klaida buvo lemtinga. Mes galėjome netekti savo vaiko ir dabar net baisu pagalvoti apie tai. Tai, su kuo susidūrėme, yra tikras košmaras.“ 

REKLAMA

Suskubo skiepyti dukrą 

Šiuo metu Markas po truputį vaikšto, žaidžia, mokosi savarankiškai gyventi. Vis dėlto žaibinė meningokokinės infekcijos forma pažeidė berniuko pėdutę, galūnes. 

„Vienos kojytės nėra kulniuko, abiejų kojų nėra pirštelių, rankų pirštukų dalinai nėra. Likę labai daug randų ant kūno. Dar reanimacijoje matėme, kad galūnės juoduoja ir jas teks amputuoti“, – prisimena mama. 

Dabar ji atvira – jei tik galėtų atsukti laiką atgal, tikrai skiepytų Marką, mat po sūnaus nelaimės iškart suskubo paskiepyti savo pirmagimę dukrelę. „Aš niekam nelinkiu tokios nelaimės, kuri palietė mūsų šeimą. Tai, kas įvyko, yra labai baisu.“ 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje bijo patyčių 

Šiuo metu berniukui nustatytas sunkus neįgalumas, darželio jis nelanko. „Prisipažinsiu, mes dar svarstome, ar liksime gyventi Lietuvoje. 

Mūsų darželiai nėra pritaikyti vaikams, kurių negalia būtent tokia – berniuko raida nė kiek nesutrikusi, jis protingas, mąstantis, todėl su sutrikusios raidos ypatumus turinčiais vaikais neleidžiame, o į įprastą darželį jo priimti niekas nenori. 

Ši nelaimė paliko ryškius pėdsakus. Kai kurie žmonės į mūsų sūnų žiūri su baime, o mes bijome, kad mūsų vaikas gali patirti patyčių.

 

Dėl asmeninės medicininės konsultacijos prašome kreiptis į sveikatos priežiūros įstaigą.

CL Nr: NP-LT-MNX-PRSR-190009, parengimo data: 2019 10 16

© 2019 GSK įmonių grupė arba licencijos turėtojas.

Informaciją parengė “GlaxoSmithKline Lietuva”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų