Šaldytuvas, primenantis bičių korį, skalbimo mašina, skalbianti be miltelių. Naujoji dizainerių karta pristato ekologiškus 2020-ųjų metų buitinius prietaisus.
Ateities buitinė technika kuriama atsinaujinančių natūralių sistemų pavyzdžiu, rašo Austrijos dienraštis „Die Presse“. Šis principas matomas gamtoje: miške galima iškirsti tik tiek medžių, kiek paskui bus galima atsodinti. Kitaip miškas išnyks. Svarbu, kad eikvojami gamtos ištekliai spėtų natūraliai atsinaujinti. Dėmesys ekologijai tampa gero skonio ženklu. Visi stengiasi būti šiek tiek ekologiškesni.
Į naujas tendencijas orientuojasi ir koncernas Electrolux, kasmet parduodantis daugiau nei 40 milijonų buitinių prietaisų 150 šalyse. Koncernas sukvietė dizaino studentus iš viso pasaulio, kad šie sukurtų ekologiškus prietaisus, kurie padėtų tausoti aplinką. Konkurso „Design-Lab“ principas: buitiniai prietaisai turi taupiai naudoti vandenį ir energiją.
Electrolux dizaino namų vadovas Henrikas Otto teigia, jog atėjo toks laikas, kai pasirinkimo nebelieka: „esame priversti rinktis aplinką tausojančius buitinius prietaisus“.
„Mane gąsdina, kiek gamtos išteklių eikvojama skalbimo metu ir gaminant pačias skalbimo priemones“, - sako konkurso nugalėtojas vengras Levente Szabo (23) iš Moholy-Nagy universiteto Budapešte.
L. Szabo bandė surasti, kuo būtų galima pakeisti įprastus skalbimo miltelius. Jam kilo idėja skalbimui naudoti Azijoje augančius muilo riešutus.
Be to, jis sumažino skalbimo mašinos dydį, kad ji tilptų ir mažame bute, tačiau galėtų išskalbti didelį kiekį skalbinių. Vieno kilogramo riešutų, kurie naudojami vietoj miltelių, pakanka visiems metams. Be to, tokia mašina taupo vandenį bei yra tinkama nuo alergijos kenčiantiems žmonėms.
Vienintelis klausimas: ar nebus daroma žala aplinkai, jei Azijoje augančius riešutus reiks gabenti į Europą? L. Szabo tvirtina, kad riešutus galima auginti ir Senajame žemyne. Už savo išradimą Sabo gavo 5000 eurų prizą ir galimybę atlikti pusės metų praktiką Electrolux dizaino centre.
Antoji vieta atiteko Laurai Pandelle. Ji sukūrė saulės energiją naudojančią viryklę. Efektyviai ir ekonomiškai gaminti valgį padeda saulės energijos elementai ir indukcinė kaitvietė (indai kaitinami elektromagnetinėmis bangomis, tai leidžia sutaupyti elektros energijos ir dvigubai greičiau pagaminti patiekalus).
Trečioje vietoje liko Kinijos studentuas He Cheng Fei. Jis sukūrė korį primenantį šaldytuvą, kuriame kiekvienas maisto produktas saugomas optimaliausioje temperatūroje, todėl išsilaiko kaip galima ilgiau.
Įdomus buvo ir studento Joao Diego Schimansky iš Brazilijos išradimas: jis sukūrė „rūko dušą“. Penkių minučių prausimuisi po tokiu dušu užtenka dviejų litrų vandens. Tuo tarpu ir labiausiai taupantys vandenį šiandien penkių minučių trukmės maudynėms sunaudoja 26 litrus vandens.