REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Internetas - puiki technikos priemonė, palengvinanti informacijos gavimą ir jos apdorojimą, tačiau kartu tai ir silpnesnės psichikos žmonių susirgimo priežastis, rašo „Respublika“.

REKLAMA
REKLAMA

Moderniosioms technologijoms vis labiau užkariaujant pasaulį niekas nenustebtų, kad apsipirkti, pažiūrėti filmą, gauti reikiamą informaciją ar pabendrauti su draugais galima internete, tačiau retas susimąsto, jog jis - ir psichikos ligų priežastis.

REKLAMA

Vienintelis pomėgis - naršymas

„Pirmiausia reikėtų išsiaiškinti, kas apskritai yra priklausomybė. Kai kalbame apie priklausomybę, dažnai ji siejama su alkoholiu ir narkotikais, bet mes žinome ir kitokio tipo priklausomybių: nuo azartinių lošimų, nuo kito žmogaus.

Priklausomybė - tai situacija, kai apie nieką kita negalvojama, niekas kitas nedomina, niekuo kitu nebandoma atsikratyti. Tas „kitas“ viską užgožia. Vietoj žodžio « kitas » galima įrašyti ir internetą“, - pasakoja psichologas Gediminas Navaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Priklausomybė nuo interneto pasireiškia lygiai tokiais pat požymiais kaip ir kitos priklausomybės. Atsisėdus prie interneto ir naršant po jį dingsta laiko suvokimas.

„Formuojasi priklausomybei būdinga simptomatika: po kiek laiko, kai žmogus jau nustoja naršyti internete, apima kaltės jausmas ir jis mąsto, kodėl tiek laiko praleido internete.

Žmogus, kaip ir kentėdamas nuo kitokių priklausomybių, mažiau laiko skiria kitiems reikalams - darbui, mokslui. Pomėgiai, kurie anksčiau buvo aktualūs, pamažu tampa vienu pomėgiu - naršymu internete“, - sako psichoterapeutas Raimundas Alekna.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad žmogus yra priklausomas nuo interneto, jeigu pasibaigus darbo valandoms jam dar skiriama per 20 valandų laiko. Šiai priklausomybei būdinga ir tai, kad internete nebeieškoma kokios nors informacijos, o tiesiog naršoma po įvairius tinklalapius vien dėl paties naršymo.

G.Navaičio teigimu, priklausomybė gali atsirasti ir nuo pokalbių svetainių, kai žmogus tarsi užsideda kaukę ir būna kitoks nei realybėje.  „Suprantama, kad daug kas tokias kaukes užsideda. Pažaisti, pabūti kitokiam yra smagu, bet tas smagumas tampa priklausomybe, kai tam skiriama per daug laiko ir natūraliam, tiesioginiam bendravimui laiko nebelieka“, - sakė psichologas.

REKLAMA

Internetu „serga“ paaugliai

Nors G.Navaitis šios priklausomybės liga nevadina, nes tai neturi nei užkrečiamos ligos požymių, nei fizinių požymių, teigia, kad dažniausiai nuo priklausomybės kenčia paaugliai ir intravertai.

„Šių dviejų požymių neužtenka, kad galėtume sakyti, jog žmogus yra priklausomas nuo interneto: negalime sakyti, kad kiekvienas paauglys ir kiekvienas intravertas kenčia nuo priklausomybių. Paprastai nuo priklausomybių kenčiantys žmonės turi ir kitokių psichologinių problemų, dažniausiai – bendravimo“, - pasakojo G.Navaitis.

REKLAMA

„Manoma, kad labiausiai pažeidžiami yra intravertai, vieniši, stokojantys emocinių ir socialinių įgūdžių, maištaujantys, turintys ypatingas, nestandartines vertybes, mieliau pasirenkantys veiklą, atliekamą vienumoje, asmenys“, - teigė Valstybinio psichikos centro (VPSC) Priklausomybės ligų skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Žalienė.

O priklausomybę nuo interneto lemia ne pats kompiuteris, bet socialinės ir psichologinės žmogaus problemos. Prisirišimas prie kompiuterio gali būti daug didesnių problemų - fizinių trūkumų, savęs nuvertinimo, per didelio jautrumo ir prieraišumo - požymis. Nemaža dalis asmenų, priklausomų nuo interneto, yra turėję kokią nors kitą priklausomybę ar psichikos sutrikimų - nerimą, depresiją.



Priklausomybę lydi depresija

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R.Aleknos teigimu, paauglius dažniausiai užburia internetiniai žaidimai ir šie praranda laiko ir realybės pojūčius, o suaugusieji dažniausiai tiesiog šiaip naršo po internetą - jiems net nėra skirtumo, po kokius puslapius. Dėl paauglių priklausomybės dažniausiai susirūpina tėvai ir atveda pas medikus.

Per G.Navaičio praktiką nėra pasitaikę atvejų, kad žmonės kreiptųsi dėl priklausomybės nuo interneto. Tačiau, psichologo teigimu, pasitaiko, kai poros kreipiasi dėl bendravimo sutrikimų, o paaiškėja, kad jis yra atsiradęs dėl priklausomybės nuo interneto. Sutuoktiniai, užuot bendravę tarpusavyje, laiką leidžia virtualioje erdvėje.



Dėl interneto - fiziniai sutrikimai

REKLAMA

Priklausomybė nuo interneto gali paveikti žmogaus dvasinę būklę - jis tampa irzlus, pasireiškia depresijos požymių. Kartais pamirštami aplinkiniai, nepaisoma savo poreikių, o tai gali privesti prie uždaro blogybių rato, nes mažėja socialiniai ryšiai, stiprėja vienatvės jausmas, dar labiau grimztama į virtualų pasaulį norint pabėgti nuo vienatvės.

„Šios priklausomybės pasekmės - žmonių atsisakymas ir vengimas, problemos šeimoje ir asmeniniame gyvenime, suardyti realaus gyvenimo santykiai, prarandamas susidomėjimas veikla, kuri anksčiau būdavo mėgstama“, - teigė VPSC vyriausioji specialistė.

REKLAMA

„Kai žmogus iškeičia bendravimą į sėdėjimą prie kompiuterio, pirmiausia kenčia jo socialiniai ryšiai. Be to, šią priklausomybę dažnai lydi ir psichikos sutrikimai, depresijos“, - teigė psichoterapeutas R.Alekna.

Be to, A.Žalienės teigimu, nuo šios priklausomybės vystosi ir fiziniai sveikatos sutrikimai: riešo tunelinis sindromas, galvos skausmas, sausėja akys, dėl nuolatinio miego trūkumo žmogus tampa irzlus, blogos nuotaikos, sutrinka jo mityba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų