• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Moterys yra laimingesnės be vaikų ar sutuoktinio, tvirtinama naujausiame tyrime. Nepaisant giliai visuomenėje įsišaknijusių tvirtinimų, kad „moteriai svarbiausia susirasti gerą vyrą ir susilaukti vaikų“, tai neatspindi statistinio moterų „laimės rodiklio“.

Moterys yra laimingesnės be vaikų ar sutuoktinio, tvirtinama naujausiame tyrime. Nepaisant giliai visuomenėje įsišaknijusių tvirtinimų, kad „moteriai svarbiausia susirasti gerą vyrą ir susilaukti vaikų“, tai neatspindi statistinio moterų „laimės rodiklio“.

REKLAMA

Mes galėjome tai įtartį, tačiau dabar jau ir mokslas tai patvirtina: netekėjusios ir vaikų neturinčios moterys yra laimingiausia grupė moterų iš visų apklaustųjų. Jos taip pat statistiškai ilgiau gyvena negu ištekėjusios ar vaikų susilaukusios moterys, tvirtina biheviorizmo mokslininkas Paulas Dolanas.

Londono Ekonomikos mokykloje kalbėjęs profesorius pareiškė, kad naujausi tyrimai rodo: tradiciniai svertai, kuriais yra vertinama laimė, neatspindi tyrimo rezultatų. Ypač išsiskyrė santuokos ir vaikų auginimo aspektai, tvirtino P. Dolanas.

„Susituokę žmonės yra laimingesni negu likusios populiacijos žmonių grupės, tačiau tik tuomet kai jų antroji pusė yra tuo pat metu kambaryje uždavus klausimą dėl laimės. Kuomet sutuoktinio (-ės) nėra: suknistai apgailėtina“, – pasakojo konferencijos metu ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes turime geros tęstinės medžiagos, kurią surinkome per ilgą laiką iš tų pačių žmonių, tačiau aš galiu tiesiog supaprastinti visą šį mokslą ir pasakyti: jeigu jūs esate vyras, tikriausiai turėtumėte susituokti; jeigu esate moteris, nekvaršinkite dėl to galvos“, – tradicinį požiūrį į santuoką paneigia mokslininkas.

REKLAMA

Pasak jo, vyrams santuokos naudingesnės, nes jie „nusiramina“. „Jūs mažiau rizikuojate, daugiau uždirbate pinigų darbe, gyvenate šiek tiek ilgiau. Ji, kitoje pusėje, turi su tuo taikytis, ir miršta anksčiau, negu nesituokdama. Sveikiausia ir laimingiausia populiacijos grupė yra moterys, kurios niekuomet nesituokia ir nesusilaukia vaikų“, – aiškino mokslininkas.

„Laimingai susituokusios ir susilaukusios vaikų“ stigma

P. Dolano naujausioje knygoje „Happy Ever After“ yra cituojami įrodymai iš JAV atliktų tyrimų, kuriuose buvo tiriamas komforto ir nepasitenkinimo lygis tarp santuokoje gyvenančių, nesusituokusių, išsiskyrusių ar našlių žmonių grupių. Tyrimo metu buvo nustatyta, kad susituokusių asmenų laimės lygis buvo aukštesnis už nesusituokusių. Tačiau tik tuo atveju, jeigu jų antroji pusė apklausos metu buvo šalia. Nesusituokusiųjų „nepasitenkinimo gyvenimu lygis“ buvo žemesnis už susituokusiųjų, kurie buvo apklausiami atskirai nuo savo antrosios pusės, rašoma „The Guardian“.

REKLAMA
REKLAMA

Kiti tyrimai, anot leidinio, taip pat rodo šiek tiek geresnius finansinio gyvenimo ar sveikatos būklės rodiklius, tiek susituokusių vyrų, tiek ir susituokusių moterų. P. Dolano teigimu, tai galima būtų sieti su stabilesne finansine būkle ir emociniu palaikymu, leidžiančiu susituokusiems žmonėms labiau rizikuoti (pajamos) ir kreiptis medicininės pagalbos (sutuoktinio/-ės palaikymas).

Tačiau tyrimo rezultatai parodė, kad vyrai labiau išlošia iš santuokos, nes jie priima mažiau rizikingų sprendimų. Moterų sveikatai santuoka jokios įtakos faktiškai nedarė, vidutinio amžiaus sulaukusios susituokusios moterys netgi turi didesnę riziką ligoms ar psichiniams sutrikimams, negu santuokoje negyvenančios moterys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant šių išvardytų vienatvės privalumų moterims, P. Dolanas pripažino, jog egzistuojanti „sėkmingai ištekėjusios ir vaikų susilaukusios moters stigma“ gali provokuoti kai kurias vienišas moteris jaustis nelaimingomis.

„Jeigu jūs pamatote vienišą 40-metę, kuri nėra susilaukusi vaikų – Jėzau, juk tai tokia gėda, ane? Gal kokią dieną tu susitiksi tinkamą vyrą ir viskas pasikeis. Ne. Gal vieną dieną ji susiras netinkamą vyruką ir viskas pasikeis. Gal ji sutiks vyrą, kuris pavers ją nelaimingesne, ne tokia sveika, ir ji mirs anksčiau“, – aiškino P. Dolanas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų