Esą per metus vidutinė kebabo kaina augo 50 centų. Tik štai kainos skirtinguose Lietuvos miestuose skiriasi kone kartais. Stebėtina, bet pigiausi kebabai – Kaune ir Vilniuje, o daugiausiai, už kebabą gurmanai priversti pakloti Klaipėdoje ir Šiauliuose.
Plačiau apie tai – TV3 Žiniose.
Vienas populiariausių skubančiųjų tautiečių maisto pasirinkimų – mažas kebabas – prieš kelerius metus tekainavo 3–4 eurus. Šiandien, jo vidutinei kainai per metus ūgtelėjus 10 procentų, ji siekia 5,5 euro.
O kai kuriuose Lietuvos miestuose šis patiekalas virto tikra prabanga. Už didesnį kebabą Šiauliuose ir Klaipėdoje tenka mokėti ir 7 eurus. O kebabų kompleksai kai kur kainuoja ir 11 eurų.
Brangiausi kebabai – ne Vilniuje ir Kaune
Kebabų kainas skirtinguose miestuose skaičiavo į kebabų bendruomenę susibūrę nariai, kuriuos vienija ir speciali programėlė. Joje – kebabinių reitingai, rekomendacijos ir diskusijos apie kebabus. Ir kebabų kainos, anot bendruomenės vadovo Roko Petrošiaus, išaugo ne vien dėl išbrangusių maisto produktų bei išaugusių gamybos kaštų.
„Kuo aukštesnė kaina – tuo vartotojo lūkesčiai didesni. Ir manau, kad tos kainos auga dėl to, kad ir pats reikalavimas patirčiai kyla, įpakavimui. Tai tampa savotiškai gurmaniška maisto patirtimi, kur gali kažką atrast“, – pasakoja „Kebab Guru“ vadovas Rokas Petrošius.
„Kebab Guru“ komanda išanalizavo virš dviejų šimtų greitojo maisto vietų penkiuose Lietuvos miestuose – nuo sostinės iki Mažeikių. Tyrimas atskleidė, kad daugiausiai už kebabą pakloti tenka klaipėdiečiams – vidutinė kaina ten siekia 6,32 euro. Tuo metu Mažeikiuose tas pats patiekalas kainuoja vidutiniškai 5,46 euro. Sostinėje mažas kebabas vidutiniškai kainuoja apie 5,60 Eur., o didelis – 6,40 Eur. Kaune kainos beveik identiškos.
„Vilniuje kompleksas, tiek mažas, tiek didelis – pigiausias visoje Lietuvoje. Turbūt taip yra dėl konkurencingumo ir noro prisitraukti lankytojus“, – sako R. Petrošius.
Greitojo maisto restoranų tinklo atstovas Žilvinas Kuprėnas šią mintį patvirtina. Nors jų kebabų kaina visuose šalies miestuose yra vienoda ir paskutinį kartą augo prieš 2 metus – 40 centų.
„Dabar mažesnis kebabas kainuoja 4,90, didesnis – 5,90. Mes esame priversti sutaupyti kitais būdais – tai investuojam į verslo optimizavimą, stengiamės subalansuoti srautus, padaryti užsakymų pateikimų ir priėmimo sistemą patogesnę, vis daugiau IT sprendimų, investavome į saulės parką, kuris aprūpina pigesne elektra. Investavom į sprendimus, kuriuos mažesni žaidėjai gali sunkiau įgyvendinti“, – komentuoja „Jammi“ strategijos vadovas Žilvinas Kuprėnas.
Mažesniuose miestuose kainos didesnės
Na, o vienoje Radviliškio kebabinėje, kurioje kaina vos 10 centų skiriasi nuo vieno iš brangiausių Lietuvos kebabų miesto – Šiaulių – kebabinės vadovas kainų kilimą aiškina be paliovos brangstančiais produktais.
„Mažas kebabas kainuoja 5,80, didelis kainuoja 6,40 Eur. Kainos kyla kas pusmetį. Dėl produkcijos kilimo, dėl mėsos, bulvyčių... Jie kainas kelia, ir mes turime kelti. Mes neišgyvensim, jei nepakelsim kainų“, – teigia „Jurvikas“ vadovas Jurijus Lomonosovas.
Kebabas – vienas dalykas, bet pridėkime bulvytes ir gėrimą, ir kainos vėl kitokios. Vilniuje mažas kebabo kompleksas kainuoja 9 eurus, didelis – 9,40. Panaši tvarka ir Klaipėdoje: 9 eurai už mažą, 10,10 Eur. už didelį.
Šiauliuose didžiojo komplekso kaina didžiausia ir siekia beveik 11 eurų. Kaune kaina panaši: mažas kompleksas čia kainuoja 9,80 euro, o didelis – 10,30. Tai vienintelis miestas, kur net mažasis variantas peržengia 9,50 eurų ribą. Įdomiausia, kad pigiausi kebabai Mažeikiuose nebūtinai reiškia pigiausią kompleksą – mažasis čia kainuoja 9,20 Eur., o didysis – 10,30 Eur., taip susilygindamas su Kaunu.
„Mes matome, kad didesniuose miestuose kompleksų ir mažų kebabų kainos kyla. O mažesniuose, kaip Mažeikiai, kainos išlieka mažos ir konkurencingos. Ir tuomet turim Vilnių ir Kauną, kur kainos išlieka panašios ir vienos geriausių“, – komentuoja R. Petrošius.
Pasak bendruomenės įkūrėjo, kebabų kultūra Lietuvoje tik auga. Neva žmonių gyvenimo tempas vis greitėja, tad ir pavalgyti norisi greitai. O ir sudėliojant kebabą, pasirinkus, kiek padažo ar kokių ingredientų tau reikia, galima pasigaminti savo skoniui ir kaloringumui tinkamiausią maistą.
Daugiau apie tai sužinokite aukščiau esančiame vaizdo įraše.

































































































































































































































































