REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Naujus metus lietuviai sutiks su dar viena našta: žymiai brangs svarbi paslauga (tv3.lt fotomontažas)

Nuo kitų Lietuvoje brangs ne tik elektra, bet ir dujos. Dujų tiekėjai ir ekonomistai prognozuoja, kad gamtinės dujos vartotojams brangs ženkliai – penktadaliu. Anot ekspertų, kainų šuolis jaučiamas visoje Europoje, labiausiai dėl kylančios naftos kainos.

13

Nuo kitų Lietuvoje brangs ne tik elektra, bet ir dujos. Dujų tiekėjai ir ekonomistai prognozuoja, kad gamtinės dujos vartotojams brangs ženkliai – penktadaliu. Anot ekspertų, kainų šuolis jaučiamas visoje Europoje, labiausiai dėl kylančios naftos kainos.

REKLAMA

Energijos skirstymo operatoriaus darbuotojams rudenį veiklos netrūksta. Vien sostinėje kiekvieną dieną jie prie dujų tinklo prijungia keliasdešimt naujų vartotojų. ESO darbuotojai ateina į būstą, įrengia skaitliuką, patikrina ar sistema sandari ir asmuo gali ramiai naudotis dujine virykle ar šildytis namus.

Tiesa, šios paslaugos nuo naujų metų brangs. Nors kainų komisija galutinių kainų dar nepatvirtino, Lietuvos energijos atstovai prognozuoja, kad gamtinės dujos brangs penktadaliu.

„Gamtinių dujų kainos visos dedamosios dar skaičiuojamos, bet jau šiandien matome, preliminariai vertiname, kad bus pakankamai ženklus didėjimas, yra 15-20 procentų skirtingoms kainų grupėms“, – nurodė „Lietuvos energijos tiekimo vadovas Mantas Mikalajūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Specialistai aiškina, kad vartotojas, kuris maisto ruošai per mėnesį sudegina 5 kūbinius metrus dujų, per metus papildomai sumokėtų 5-is eurus. O vartotojas, kuris būsto šildymui per metus sunaudoja pusantro tūkstančio kūbinių metrų dujų – apie 100 eurų.

REKLAMA

Lietuvos energijos atstovai priduria, kad dujos brangsta ne tik Lietuvoje, bet visoje Europoje. Ši tendencija stebima nuo metų pradžios, tačiau kainos paprastiems vartotojams yra perskaičiuojamos kas pusmetį, dėl to didesnes sąskaitas gyventojai pradės gauti tik nuo naujų metų.

„Pagrindinės to priežastys – mažesnė, vietinė dujų gavyba Europoje, uždarytos arba sumažintos tam tikros gavybos vietos Olandijoje, taip pat labai didelė paklausa Azijoje“, – paaiškino M. Mikalajūnas.

Ekonomistai aiškina, kad priežasčių brangimui yra daugiau. Esą dujų kaina yra neatskiriama nuo naftos vertės.

REKLAMA
REKLAMA

„Pagrindas visam šimtam augimui yra naftos kainos augimas. Visi tie angliavandeniai vadinami, iškastinis kuras jis per paskutinius metus realiai pabrango ir su tam tikru uždelsimu dažniausiai tai atsispindi ir dujų kainose. Tai ką matome, matome tas tendencijas. Galime prisiminti, kad nafta kainavo dar visai neseniai 40 ir mažiau dolerių, šiandien dienai turime 60 plius“, – teigė Verslo konfederacijos atstovas Marius Dubnikovas.

„Naftos kaina, taip per pastarąsias savaites ji yra sumažėjusi, bet vis tiek yra gerokai didesnė negu prieš metus. O ta koreliacija tarp žaliavinės naftos ir gamtinių dujų, jis vis dar egzistuoja“, – tikino SEB ekonomistas Tadas Povilauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prognozuojama, kad aukštos dujų kainos išsilaikys ir kitais metais.

„Žiūrint į pasaulio banko prognozes iki 2025 metų, ten nėra numatyta jokių dujų kainų mažėjimų. Tai yra rizika, kad ateityje kainos kandžiosis stipriau“, – komentavo M. Dubnikovas.

„Dar anksti kalbėti, kas bus kitų metų vidury, kai nustatinėsim antro pusmečio kainas, bet matom tam tikrą stabilumą šiame ir taip pakankamai aukštame lygyje“, – sakė M. Mikalajūnas.

Nuo kitų metų gyventojų pinigines paplonins ne tik sąskaitos už dujas, bet ir už elektrą. Standartinis elektros tarifas dabar siekia 11 centų ir tris dešimtąsias už kilovatvalandę. Pabrangimas sudarytų apie vieną–pusantro cento. Jei per mėnesį sunaudojate apie 100 kilovatvalandžių, elektrai kas mėnesį teks atseikėti po papildomą eurą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų