REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus apygardos administracinis teismas ketvirtadienį neteisėtu pripažino generalinio prokuroro Evaldo Pašilio įsakymą dėl Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro Martyno Jovaišos paskyrimo.

Vilniaus apygardos administracinis teismas ketvirtadienį neteisėtu pripažino generalinio prokuroro Evaldo Pašilio įsakymą dėl Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro Martyno Jovaišos paskyrimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Irmantas Mikelionis prašė teismo įpareigoti Generalinę prokuratūrą remiantis Vyriausiųjų prokurorų atrankos komisijos išvada paskirti į šias pareigas pareiškėją, t.y. patį I. Mikelionį.

REKLAMA

Generalinė prokuratūra planuoja teismo sprendimą skųsti.

„Susipažinus su šiuo metu dar neįsiteisėjusiu teismo sprendimu Generalinė prokuratūra per vieną mėnesį nuo jo paskelbimo pateiks apeliacinį skundą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui“, – ketvirtadienio vakarą pranešė prokuratūra.

Vilniaus apygardos administracinis teismas nusprendė, kad generalinio prokuroro 2016 metų liepos 29 dienos įsakymas neatitinka lygiateisiškumo, skaidrumo ir kitų principų, esminių Viešojo administravimo įstatymo 8 straipsnyje nustatytų individualaus administracinio akto turinio reikalavimų, nėra tinkamai motyvuotas, todėl pripažino jį neteisėtu, BNS pranešė teismo atstovė Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

REKLAMA
REKLAMA

Teismo sprendime pažymima, kad valstybės institucija turi užtikrinti skaidrumą ir jos priimamų sprendimų aiškumą ir pagrįstumą ne tik išoriniuose santykiuose, bet ir vidiniuose tarnybiniuose santykiuose. Nepakankamas priimamų sprendimų skaidrumas ir patikimumas sukuria prielaidas kvestionuoti priimamus sprendimus dėl jų subjektyvumo, nevienodo asmenų traktavimo, turi neigiamos įtakos institucijos reputacijai.

Pasak teismo, panaikinus įsakymą, prokuratūrai kyla pareiga iš naujo spręsti klausimą dėl asmens paskyrimo į Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro pareigas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismas atkreipė dėmesį, kad pirminėje atrankoje į Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro pareigas dalyvavo penki asmenys, papildomos atrankos metu buvo įvertintas dar trijų asmenų tinkamumas eiti šias pareigas.

Į Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro pareigas taip pat pretendavo dabar šio departamento pavaduotoju dirbantis Rimvydas Valentukevičius, Vilniaus apygardos prokuratūroje dirbantis prokuroras ir Prokurorų profesinės sąjungos pirmininkas Julius Rėksnys, Vidaus tyrimų skyriui dabar vadovaujantis Raimondas Petrauskas bei Kauno apygardos prokuratūros Alytaus apylinkės prokuratūros vadovas bei prokurorų profesinės sąjungos pavaduotojas Stasys Kasiulis.

REKLAMA

Daugiausia balų atrankoje surinko I. Mikelionis ir J. Rėksnys, o M. Jovaiša dalyvavo papildomoje atrankoje. Tinkamiausiais buvo pripažinti I. Mikelionis ir J. Rėksnys, surašyta išvada buvo pateikta generaliniam prokurorui. Tačiau generalinis prokuroras nepriėmė sprendimo dėl tinkamiausiu pripažinto kandidato ir pradėjo papildomą atranką. Į ją geriausiai pasirodę prokurorai nebuvo pakviesti. Po šios atrankos tinkamiausiu kandidatu pripažintas M. Jovaiša.

Šis teismo sprendimas yra negalutinis ir gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Ilgametis organizuotų nusikaltimų ir korupcijos bylų prokuroras I. Mikelionis yra išsiųstas dirbti į Moldovą, jis padės šiai šaliai kovoti su šiais nusikaltimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų