REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson žada per mėnesį derybose su kultūros darbuotojų atstovais rasti priemonių, kad jų vidutiniai atlyginimai jau kitąmet didėtų 75 eurais.

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson žada per mėnesį derybose su kultūros darbuotojų atstovais rasti priemonių, kad jų vidutiniai atlyginimai jau kitąmet didėtų 75 eurais.

REKLAMA

Pirmadienį prie Vyriausybės vykstančiame kultūrininkų pikete ji žurnalistams sakė, kad norint to pasiekti, reikės ir savivaldybių indėlio.

„Jokių konkrečių skaičių neminėjome, sakėme, kad siekiamybė yra pakelti iki 75 eurų kitais metais, o visus kitus reikalavimus išdėstyti trejų metų laikotarpiu“, – teigė L. Ruokytė-Jonsson.

Ant jos, sutarta jau kitą savaitę inicijuoti derybas su Finansų, Socialinės apsaugos ir darbo, Kultūros ministerijų, Trišalės tarybos Kultūros komiteto, kultūros organizacijų ir asociacijų atstovais, taip pat bus ieškoma būdų, kaip į šį procesą įtraukti savivaldybes.

„Tikslas – kad iki lapkričio 1 dienos turėtumėme šiek tiek kitokį atsakymą kultūros darbuotojams, įtraukiant aktyviau veikti ir savivaldybių vadovus“, – pabrėžė ministrė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji neatmetė, kad savivaldybių indėliui bus ieškoma ir teisinių priemonių.

„Yra savarankiškoji funkcija rūpintis kultūra, ir tai yra prievolė. Mes ieškosime teisinių svertų, kaip įpareigoti savivaldybes tai pat prisidėti prie kultūros darbuotojų atlyginimų“, – žadėjo kultūros ministrė.

REKLAMA

Šie pažadai kiek nuramino pirmadienį prie Vyriausybės surengto piketo dalyvius – policijos duomenimis, susirinko iki 400 atstovų. Protestui jie pasirinko dainas, gedulingą muziką ir reikalavo „kultūringo atlyginimo, ne pašalpos“.

Kultūros ir meno srities darbuotojai reikalauja, kad atlyginimai jiems jau kitąmet kiltų mažiausiai 75 eurais. Kultūros ministerija iki šiol žadėjo, kad Seimui pritarus, kitąmet muziejų, bibliotekų, teatrų ir kitų šios srities darbuotojų algos turėtų kilti 21 euru, 2020-aisiais ir 2021-aisiais – dar po 30 eurų, tačiau kultūrininkų tai netenkina.

REKLAMA
REKLAMA

Pikete – kaltinimai bailumu

„Bailė bailė, ministrė bailė, išeitų prieš tautą, nebūtų bailė“, – šiais žodžiais kultūrininkai prie Vyriausybės kvietė išeiti pokalbiui premjerą bei kultūros ministrę, panašūs žodžiai buvo skirti ir „valstiečių“ lyderiui, Seimo Kultūros komiteto pirmininkui Ramūnui Karbauskiui.

L. Ruokytė-Jonsson, pasitikusi profesinių sąjungų lyderius, kitus piketo atstovus, juos atskiram pokalbiui pasikvietė į Vyriausybę bei grįžusi pristatė susitarimą.

Piketo organizatorių teigimu, R. Karbauskis kviečiasi po piketo kultūrininkus pokalbiui į Seimą.

„Išgyventi žmogus gali ir pusbadžiu, žmonės gyvena ir prie šiukšliadėžių. Bet esmė tai, kad turėtų būti ir Kultūros ministerijai, ir Kultūros komiteto pirmininkui, galų gale pačiam premjerui, kad Nacionalinės Lietuvos bibliotekos darbuotojai, esantys šalia Seimo, uždirba kaip nekvalifikuoti darbuotojai. O reikalavimai dideli: mokėti kalbas, būti baigus aukštuosius“, – BNS sakė Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje dirbanti Dalia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, bibliotekos darbuotojų atlyginimas šiuo metu vos perkopia 500 eurų, todėl specialistų lieka mažiau, vyrauja didelė darbuotojų kaita.

Jaunas vyras, Lietuvos dailės muziejaus fotografas Tomas sakė, kad gaunant 700 eurų atlyginimą nėra lengva išgyventi sostinėje, tačiau jis sako atėjęs palaikyti kolegų muziejininkų, uždirbančių dar mažiau.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų