REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
48
Valstybės vėliavos pakėlimo ceremonijoje (nuotr. LRVK | Darius Janutis)

Lietuvai penktadienį švenčiant Valstybės – Karaliaus Mindaugo karūnavimo – dieną, sveikinimus šia proga siunčia prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ir premjeras Saulius Skvernelis. 

48

Lietuvai penktadienį švenčiant Valstybės – Karaliaus Mindaugo karūnavimo – dieną, sveikinimus šia proga siunčia prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ir premjeras Saulius Skvernelis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ilgame valstybingumo kelyje būta visko, tačiau mūsų tauta visada rasdavo savyje drąsos ir stiprybės vėl prikelti Lietuvos valstybę. Todėl šimtmečio jubiliejus – tai visų, žinomų ir nežinomų kovotojų už laisvę pergalė, jų svajonė, virtusi tikrove“, – rašoma D. Grybauskaitės sveikinime.

REKLAMA

Prezidentė paragino didžiuotis savo valstybe, o šventę švęsti visoje Lietuvą ir pasaulyje – visur, kur yra tautiečių ir draugų, kur iškelta trispalvė.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sveikina Lietuvos žmones visame pasaulyje Valstybės dienos proga.

„Šiandien – mūsų Valstybės šventė. Švenčiame įkurtą savo šalį ir prieš šimtmetį atkurtas žmonių valstybės viltis. Švenčiame tai, kad kuriame valstybę kasdien ir turime pareigą ir garbę daryti tai drauge. Sveikinu visus, nes šiandiena yra skirta Lietuvos žmonių vienybei. Tauta su skirtingais požiūriais, pažiūromis ir patirtimis – tai laisvė. Laisvė kiekvieno širdyje yra visų mūsų bendros ateities pagrindas. Tad šią Valstybės dieną laisvei pabrėžti skirkime tautišką giesmę. Traukime ją skambiai, apsikabinkime vieni kitus stipriau ir džiaukimės garsiau“, – sveikindamas teigė Seimo pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis sveikinime teigė, kad stiprėjančios visuomeninės iniciatyvos stiprina ir augina mūsų demokratiją bei skatina visus labai atsakingai pažvelgti į mūsų Tautos bei valstybės ateitį. O Lietuva buvo, yra ir bus kiekvieno lietuvio namai.

„Šių metų Valstybės diena – ypatinga. Tūkstančiai Lietuvos žmonių iš viso pasaulio sugrįžo namo švęsti Lietuvos šimtmečio ir pasidžiaugti didžiausiu mūsų Tautos kultūriniu palikimu – dainomis ir šokiais. Tai ypatingai šviesios dienos, leidžiančios pajusti gilius, mus visus jungiančius saitus. Per šimtą atkurtos Lietuvos metų nueitas nelengvas kelias. Visos Lietuvos šeimos patyrė daug skausmo ir tamsos akimirkų. Visgi mūsų niekas nepalaužė – atsilaikėme. Tūkstantmetė Lietuvos dvasios stiprybė vedė mus į priekį. Šiandien tiek Vilniuje, tiek visame plačiame pasaulyje galime išdidžiai švęsti Lietuvą“, – sakoma premjero sveikinime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šventiniai renginiai prasidės valstybės apdovanojimų įteikimu Prezidentūroje. Šalies vadovė D. Grybauskaitė Valstybės dienos proga apdovanojimus skyrė daugiau kaip pusšimčiui nusipelniusių Lietuvos ir užsienio valstybių piliečių. Tarp jų – pianistė Mūza Rubackytė-Golay, kuri įvertinta ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didžiuoju kryžiumi, taip pat tokį pat apdovanojimą pelniusi teatrologė Irena Veisaitė.

Vidurdienį S. Daukanto aikštėje prie Prezidentūros vyks iškilminga trijų Baltijos šalių vėliavų pakėlimo ceremonija. Popietę suplanuotos Valdovų rūmų pabaigtuvių iškilmės.

REKLAMA

Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną vainikuos Lietuvos šimtmečio Dainų šventės baigiamasis koncertas Vingio parke. Čia vyksiančiame Dainų dienos koncerte, be kita ko, bus giedamas valstybės himnas, taip prisidedant prie iniciatyvos, kurios metu lietuviai visame pasaulyje kviečiami giedoti Tautišką giesmę.

Mindaugas Lietuvos karaliumi buvo vainikuotas 1253 metų liepos 6 dieną. Karūnavimas užbaigė valstybės susikūrimą, Lietuvą pripažino to meto pasaulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų