REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Sekmadienį gali atslinkti audra ir škvalas

Praėjusią savaitę lydėję gana audringi orai nesitrauks ir artimiausiomis dienomis, ypač rytoj.

4

Praėjusią savaitę lydėję gana audringi orai nesitrauks ir artimiausiomis dienomis, ypač rytoj.

REKLAMA

Kaip skelbia Lietuvos meteorologijos tarnybos, birželio 24 d. daug kur lietus, dieną vietomis smarkus. Naktį oras atvės iki 7–12, dieną temperatūra svyruos tarp 14–19 laipsnių šilumos.

Tačiau rytoj į Lietuvą gali atslinkti audra – orų žemėlapiuose matyti, kad sekmadienį, apie pietus audringas vėjas ir lietus turėtų keliauti per visą Lietuvą, tačiau labiausiai klius Vidurio Lietuvos miestams.

Rytinėje šalies dalyje, tikėtina, audra ar net škvalas gali kilti rytoj apie 12 valandą.

Naujausi žemėlapiai: 

Sekmadienį per Jonines norėsis būti tik namuose. Dangų gaubs debesys, daug kur įkyriai lis, kiek gausiau rytų, šiaurės rytų Lietuvoje. Orai bus vėsesni, pūs žvarbokas šiaurės, šiaurės vakarų krypties vėjas. Dienos metu temperatūra svyruos vos tarp 14–17 laipsnių. Pirmadienį temperatūra laipsniu kitu jau kils aukščiau, tačiau dar daug kur palis, rašoma gismeteo.lt.

REKLAMA
REKLAMA

Šį savaitgalį bus švenčiamos Joninės. Degus skystis, degantis laužas, neatsargus šuolis per jį, liepsną nešantis vėjas... Kartais šventė per kelias akimirkas gali virsti tragedija.

REKLAMA

Kad puikios nuotaikos neapkartintų nelaimės, ugniagesiai prašo gyventojų pasirūpinti savo ir artimųjų saugumu. Juolab kad vien pernai per Jonines ugniagesiams net 130 kartų teko vykti gesinti gaisrų, o iš vandens telkinių tąkart jie ištraukė tris nuskendusius gyventojus.

„Kai susiburia daug žmonių, išauga ir įvairių nelaimių, tarp jų ir gaisrų, tikimybė, - sako Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Varėnos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Andrius Kandratavičius. - Per Jonines įprasta kurti laužą, bet prieš tai būtinai reikėtų pasirūpinti ir gesinimo priemonėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Tiek renginių, tiek švenčių metu reikėtų paskirti ir atsakingus žmones, kurie rūpintųsi saugumu.“

Šiuo metu itin dažnai liepsnoja pievos, per sausą žolę ugnis plinta žaibiškai.

Ji bet kada gali atkeliauti iki sodybų ar persimesti į miškus. Pasak A. Kandratavičiaus, nors ir palijo, bet kad degumas sumažėtų, dar reikėtų, kad lytų ne vieną savaitę. Sausros metu gaisrą gali sukelti ir numestas degtukas, neužgesinta nuorūka ar smilkti lauže likusios žarijos. Miškuose šiemet jau užregistruota 160 miško gaisrų (82,03 ha plote), iš jų 61 miško gaisras privačiuose miškuose (26,97 ha plote). Beje, 90 proc. gaisrų juose įsiplieskia dėl neatsargaus žmonių elgesio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Artėjant šventėms, ugniagesiai dar kartą primena, kad laužus kūrenti leidžiama ne arčiau kaip 30 m nuo pastatų. Beje, tėvams patartina saugoti mažamečius vaikus, kad jie nebūtų per arti laužų.

Šašlykines, kepsnines, lauko židinius ar ugniakurus naudoti galima ne arčiau kaip 6 m nuo pastatų. O nuo medžių kamienų laužavietę turi skirti ne mažiau kaip 5 metrai. Baigus kūrenti laužą, jį būtina kruopščiai užpilti žemėmis arba vandeniu. Visada reikia įsitikinti, kad ugnis užgeso, o žarijos nustojo rusenti.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų