REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ramunė RAMANAUSKIENĖ

Kol Seimas svarsto, ar šalies mokyklų vadovų veiklą apriboti kadencijomis, kad įsigalėję direktoriai netaptų nepakeičiamais vadukais, merai savivaldybėms gali vadovauti iki gyvos galvos. Žiniasklaida skelbia įsigalėjusių savivaldybių „kunigaikštukų“ sąrašą, į kurį įtraukė ir dvylika metų su dvejų metų pertrauka Tauragės rajonui vadovaujantį socialdemokratą Praną Petrošių bei Pagėgių savivaldybę valdančius „tvarkiečius“ Komskius.

REKLAMA
REKLAMA

Pateko į „kunigaikštukų“ sąrašą

Pagal Lietuvos Respublikos įstatymus prezidentas šaliai vadovauti gali tik dvi kadencijas iš eilės. Vadovų rotaciją ne vienerius metus siekiama įvesti ministerijose, departamentuose ir kitose svarbiose šalies institucijose. Tačiau rajonų merų šis klausimas kol kas neliečia. Daugybę metų savivaldybėms vadovaujantys tie patys politikai visuomenės krikštijami „kunigaikštukais“, be kurių žinios jokioje valdiškoje institucijoje negali būti įdarbinti net valytojai.

REKLAMA

Respublikinė žiniasklaida sudarė vadinamųjų „kunigaikštukų“ sąrašą, į kurį įtraukti daugiausiai merų postų – 22 šalyje turintys socialdemokratai. Tarp minimų pavardžių – ir Tauragės savivaldybei nuo 2003 metų vadovaujantis Pranas Petrošius. Kaip vienvaldystės pavyzdį portalas alfa.lt nurodo Petrošių giminės įsidarbinimo Tauragės medicinos įstaigose istoriją. Teigiama, kad mero sūnus Donatas Petrošius ne be tėvo užtarimo sėdo į Tauragės pirminės sveikatos priežiūros centro vadovo kėdę, o šios įstaigos veiklą kontroliuoti be konkurso paskirta auditorė Jūratė Petrošienė, Donato Petrošiaus brolio žmona. Meras tokius jam mestus kaltinimus neigia.

REKLAMA
REKLAMA

„Ir jaučiuosi, ir atrodau gerai“

Pats P. Petrošius prieš keletą dienų LNK televizijos laidoje KK2 teigė neturintis jokių abejonių, kad pavasarį vėl taps Tauragės meru. Tačiau vėliau kalbėdamas su „Tauragės kurjeriu“ teigė bulvarinės laidos žurnalistams pajuokavęs – esą kokia laida, tokie ir atsakymai.

– Tikrai nesijaučiu kunigaikštukas, karaliukas ar dar kas nors. Žinoma, nieko nuostabaus, kai politikai taip pavadinami prieš pat rinkimus, – kalbėjo P. Petrošius.

Jis tikino nenuvertinąs nė vieno savo politinio oponento, esą rajono žmonėms ateinantys rinkimai bus rimtas išbandymas. Ką mano apie merų kandencijų ribojimą, neatskleidė – esą galai žino, kaip čia geriau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar vienai kadencijai P. Petrošiaus nesijaučia ir per senas.

– Mano amžius dar nėra toks, kad negalėčiau būti meras. Ir su sveikata viskas gerai. Neįgalumą turėjau pusantrų metų po avarijos, kai buvo lūžęs sprandas. Ir jaučiuosi gerai, ir atrodau. Argi nesimato? – žurnalistės klausė socialdemokratas.

S. Mičiulis: „Metas garbingai išleisti į pensiją“

Liberalų sąjūdžio kandidatas į rajono merus Sigitas Mičiulis įsitikinęs, kad rotacija mero poste būtų tik teigiamas dalykas.

– Nauji žmonės, naujos ambicijos gali nuveikti daug daugiau nei įsigalėję vadukai. Be to, manau, kad kai kuriuos politikus laikas garbingai išleisti į pensiją. Ilgametę patirtį ir amžių, žinoma, reikia vertinti, tačiau laikas pozicijas užleisti jaunesniems. Liberalų sąjūdžio kandidatų į kitos kadencijos savivaldybės tarybą vidutinis amžius – 38-eri metai, – sakė S. Mičiulis.

REKLAMA

Politikas mano, jei į tiesioginius mero rinkimus kitąmet ateis vos per 30 proc. rinkėjų, jo konkurentas P. Petrošius bus išrinktas meru, jei rinkėjų ateis daugiau – per 60 proc., P. Petrošius bent jau pirmajame rinkimų ture tikrai nelaimėsiąs.

Konservatorių kandidatas į merus Vytautas Navickas sako esąs už tai, kad merai savivaldybėms vadovautų daugiausiai dvi kadencijas iš eilės.

– Todėl, kad užsistovėjęs vanduo genda. Manau, kad žmones dabar valdo baimė, dauguma biudžetinių įstaigų darbuotojų nuogąstauja – jei pasikeis meras, jie gali neteikti darbo. Tikrai taip nebūtų, nors pripažinkime – daug šių įstaigų darbuotojų darbą gavo tik įstoję į reikiamą partiją, – sakė V.Navickas.

REKLAMA

Darbą reikia keisti kas septynerius metus?

Darbo partijos kandidatas į rajono merus Vaidotas Globys mano, kad įvesti kadencijų sistemą sveika būtų ne tik mokyklų vadovams, bet ir merams.

– Ne vienos Tauragės mokyklos direktoriui jau laikas pasitraukti iš savo darbo vietos, ne vienas yra pasivedęs. Pavardėmis nevardinsiu, bet visuomenė puikiai žino, kas jie tokie. O jei kalbėtume apie merus, tai lygiai tas pats – nustatyti, kiek kadencijų iš eilės meras gali vadovauti rajonui, būtina. Juk sakoma, kad kas septynerius metus reikia keisti darbą, nes sustabarėji, nebesukuri pridėtinės vertės, – „Tauragės kurjeriui“ kalbėjo V. Globys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Globys sakė matęs KK2 laidą, kurioje P.Petrošius užtikrintai „nuspėjo“ savo ateitį. Politikas mano, kad meras į žurnalistų klausimą atsakė nerimtai ir kitus kandidatus tikrai konkurentais laiko. Nedalyvaus, nes negali palikti ūkio

Pagėgių kunigaikštyste pakrikštyta kaimyninė savivaldybė ir tvarka joje jau nebestebina nei žiniasklaidos, nei visos visuomenės. Pasklidus žiniai, kad į merus šioje savivaldybėje ketina kandidatuoti dabartinio rajono vadovo Virginijaus Komskio politinis oponentas, stambus šios savivaldybės ūkininkas Remigijus Kelneris, lyg ir užgimė viltis, kad ir ten gali kas nors pasikeisti.

REKLAMA

Tačiau šiuo metu koalicijai „Pagėgių kraštui, Pagėgių ateičiai, Pagėgių žmonėm“ priklausantis Pagėgių savivaldybės tarybos narys R.Kelneris sako, kad nors ir buvo minčių kandidatuoti į merus, vis dėlto jis apsisprendė šio iššūkio atsisakyti. Esą negali likimo valiai palikti savo ūkio. R.Kelneris Pagėgiuose žinomas kaip drąsus „tvarkiečių“ politinis priešininkas, nevyniojantis žodžių į vatą.

Keletas „Tauragės kurjerio“ kalbintų viešai prisistatyti nepanorusių pagėgiškių patikino girdėję kalbas, kad lyg ir kels oponentai savo kandidatus į merus, tačiau laimėti kuriam nors jų esą nebus lemta.

REKLAMA

– Tik ne šioje kunigaikštystėje, – „Tauragės kurjeriui“ sakė Pagėgių savivaldybės gyventojas.

Be dabartinio mero Virginijaus Komskio, Pagėgių mero posto kovo mėnesį sieks socialdemokratas Alvydas Dumbliauskas, koalicijos „Pagėgių kraštui, Pagėgių ateičiai, Pagėgių žmonėm“ narys Vladimiras Gorodeckis ir „darbietis“ Edgaras Kuturys.

„Tvarkietis“ V.Komskis sako, kad vadinamąsias kunigaikštystes tiesioginiai merų rinkimai turėtų išnaikinti. Jis teigia žinąs, kad jo vadovaujamą savivaldybę žmonės kartais taip pavadina.

– Tačiau aš nedrįsčiau viešai taip drąsiai deklaruoti, kad vėl būsiu meras, kaip tą padarė Pranas Petrošius, čia juk ne gražuolių konkursas, – „Tauragės kurjeriui“ sakė V.Komskis.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų