REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kuo šildotės šaltą dieną, iš kur semiatės stiprybės ir energijos? Neabejojame, kad atsakymas - kava, arbata. Mūsų protėviai naudojosi viskuo, ką suteikė gimtinės gamta. Jie išrado ir tikrą lietuvišką kavą - iš gilių, grūdų ir net morkų.

REKLAMA
REKLAMA

Gilių stiprybė

Ąžuolas Lietuvoje - jėgos ir tvirtybės simbolis. Tad kodėl gi nepasisėmus tvirtybės iš jo? Puikiausias tam būdas - gilių kava. Ko gero, ne veltui mūsų proseneliai šiuo gėrimu stiprindavo silpnus, baikščius, ligoms neatsparius vaikus. Įrodyta, kad gilės gerina apetitą, padeda nuo uždegimų, gerina virškinimą. Be to, jose yra kalcio, vitaminų, mikroelementų, o maistingumu nenusileidžia daržovėms.

REKLAMA

Prinokusios gilės renkamos vėlyvą rudenį. Norint gauti švelnaus skonio, nekarčią kavą, išlukštentos gilės užplikomos verdančiu vandeniu ir palaikomos 10-15 minučių arba užpiltos vandeniu pašutinamos orkaitėje. Nepaprastai gardžią kavą paruošite, jei giles užpilsite pienu ir kaitinsite krosnyje, kol pienas išgaruos. Tuomet giles reikia supjaustyti, pakepinti iki rudumo ir sumalti.

Gal kavos? Į verdantį vandenį pagal skonį įdėkite gilių kavos ir virkite apie 5 min. Užbalinkite pienu ar grietinėle, pasaldinkite medumi ir prieskoniais - imbierais, cinamonais, gvazdikėliais. Skanaus!

REKLAMA
REKLAMA

Kaštonų aromatas

Kaštonus rinkite tik vėlų rudenį, kai jie subręsta ir tampa lengvai lukštenami. Rudą odelę pašalinkite, o kaštonus pavirkite piene. Tuomet suberkite į skardą ir gerai išdžiovinkite nedideliame karštyje. Kai kaštonai visiškai išdžius, pakepinkite juos iki rudumo, o tada sumalkite kavamale.

Ruošiame kavą. Pieną ir vandenį lygiomis dalimis užvirinkite. Suberkite maltus kaštonus ir žiupsnelį druskos. Užvirkite ir uždengę palaikykite apie 5 min. Į sveikatą!

Morkos - ne tik sultims

O gal pageidaujate paskanauti senolių itin mėgtos morkų kavos? Ši kava ne tik skani, bet ir vertinga. O ir morkomis apsirūpinti didelio vargo nebus. Užtat iki pat šviežio derliaus galėsite mėgautis nuostabiu gėrimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Morkas nuskuskite, sutarkuokite ir išdžiovinkite bei paskrudinkite iki tamsiai rudos spalvos. Į puodą įpilkite vandens, užvirinkite. Į verdantį vandenį suberkite morkas, pavirinkite kelias minutes ir, nukėlę nuo ugnies, palaikykite 10-20 min., kad pritrauktų. Tuomet dosniai užbalinkite grietinėle, pasaldinkite medumi ir... mėgaukitės.

Šermukšniai gydo

Šermukšnių uogos renkamos būtinai po pirmųjų šalnų. Mat tik tuomet praranda šioms uogoms būdingą kartumą.

Pirmiausia uogas gerai išdžiovinkite ir paskrudinkite. Sakoma, kad skaniausia šermukšnių kava gaunama šias uogas sumaišius su morkomis. Tam tereikia viską sumaišyti ir sumalti. Kavą gaminkite taip pat, kaip anksčiau aprašyta.

REKLAMA

Šermukšnių kava ne tik gardi, bet ir gydanti. Šio augalo uogos padeda jaučiant virškinamojo trakto negalavimų, sergant inkstų ir šlapimo pūslės akmenlige, hipertonija, reumatu, mažakraujyste.

Grūdai kūrybingiems

O gal susigundysite paragauti grūdų kavos? Tai labai paprasta, mat tinka kone visi jums žinomi grūdai. Čia svarbiausia išmokti ne gaminti kavą, mat ji ruošiama kaip ir kita lietuviška kava, o kurti.

Galiausiai tikrai surasite tą vienintelį, jūsų gomuriui mieliausią kavos iš Lietuvos gamtos receptą.

Raimonda BAUBLYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų