REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentiniam tyrimui, iš kurio laukiama atsakymų dėl Jungtinių Valstijų Centrinės žvalgybos valdybos kalėjimų galimo buvimo Lietuvoje, artėjant finišo tiesiosios link Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narys, opozicijos lyderis Valentinas Mazuronis sako manantis, kad teisėsauga turėtų pasidomėti buvusių Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovų Mečio Laurinkaus, Arvydo Pociaus ir atleistojo generalinio direktoriaus pavaduotojo Dainiaus Dabašinsko veikla.

REKLAMA
REKLAMA

V. Mazuronis LTV laidoje "Savaitės atgarsiai" sakė, kad tai yra jo asmeninė nuomonė. Tą patį po laidos opozicijos lyderis patvirtino ir Eltai.

REKLAMA

"Tiriant, ar nebuvo galimų prasižengimų, pirmiausia turėtų būti tiriami to laikotarpio VSD vadovai: Laurinkus, Pocius ir vienas iš pavaduotojų Dabašinskas", - sakė V. Mazuronis naujienų agentūrai ELTA.

Opozicijos lyderis išsakė savo nuomonę, kad, anot jo, "visas šitas įvykis" turėtų būti tiriamas ir teisėsaugos institucijų. "Įsivaizduoju, kad geriausia būtų, jei tai darytų Generalinė prokuratūra, ir manau, kad jinai turėtų aiškintis, ar buvo kokių nors įstatymų pažeidimų, ar buvo prasižengta Konstitucijai, ar buvo padaryta kokių nors kitų žingsnių, galinčių prieštarauti mūsų valstybės įstatymams", - sakė V. Mazuronis.

REKLAMA
REKLAMA

Teisininkas Dainius Žalimas laidoje pažymėjo, kad parlamentinio tyrimo išvados, kokios jos bebūtų, bus politinio pobūdžio ir jos nebūtinai gali virsti teisine atsakomybe.

ELTA primena, kad M. Laurinkų Prezidentė Dalia Grybauskaitė nurodė atšaukti iš ambasadoriaus Gruzijoje pareigų. Jis VSD vadovavo nuo 1998 birželio iki 2004 balandžio pabaigos.

A. Pocius VSD vadovavo 2004-2007 metais. Jis buvo atleistas, kai buvo patvirtintos nepalankios VSD parlamentinio tyrimo išvados. Po to jis pasirinko advokato karjerą.

Iš VSD generalinio direktoriaus pavaduotojo pareigų šių metų rugpjūtį atleistas D. Dabašinskas ir paskirtas ministru patarėju ambasadoje Kijeve.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

NSGK narys socialdemokratas Juozas Olekas neatmetė galimybės, kad po šio tyrimo gali būti ir daugiau atleidimų.

NSGK pirmininkas Arvydas Anušauskas pirmadienio vakarą Seime sakė, komiteto padarytas išvadas dėl galimo CŽV kalėjimo buvimo Lietuvoje ketinąs pranešti antradienį rengiamoje spaudos konferencijoje.

Seimo NSGK Turniškėse apklausė kadencijas baigusius Prezidentus Algirdą Brazauską ir Valdą Adamkų. Raštiškai buvo apklausta ir Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, primena ELTA.

Komitetui liudijo nušalintasis prezidentas, europarlamentaras Rolandas Paksas, buvęs VSD vadovas Povilas Malakauskas, buvę Seimo vadovai Artūras Paulauskas ir Česlovas Juršėnas, buvęs užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas, buvęs Prezidento V. Adamkaus patarėjas Albinas Januška, buvęs Krašto apsaugos ministerijos Antrojo operatyvinių tarnybų departamento vadovas Gintaras Bagdonas, Europos Parlamento narys Vytautas Landsbergis, buvęs krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius ir kiti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų