REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Algimantas Matulevičius kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) prašydamas išsiaiškinti, ar pasirenkant naujo europinio paso gamintoją nebuvo korupcijos apraiškų, rašo „Respublika“. Dienraštis vakar pasiteiravo A.Matulevičiaus, kodėl jis staiga susidomėjo prieš pusę metų vykusiu pasų gamintojų konkursu.

REKLAMA
REKLAMA

- Kodėl suabejojote naujojo pavyzdžio biometrinio paso išdavimo proceso skaidrumu?

- Yra specialios tarnybos, kurios turi atsakyti ne tik man, bet ir visuomenei į šituos klausimus. Jos pačios turėtų tai daryti savo iniciatyva, bet ne visuomet daro. Visą laiką naujų pasų gamybą Lietuvoje lydi skandalai: ir dėl identifikavimo kortelių, ir dėl ne vieno pavyzdžio pasų. Dabar buvo pristatyti labai gražūs pasai ir buvo kalbama, kad jie bus labai rimtai apsaugoti. Tačiau kai tik pradeda juos gaminti, pasirodo, kad ne iki galo pasirengta.

REKLAMA

Tada pradedame aiškintis. Pasirodo, laimėjo ar lietuviai, ar lenkai, o tie rodo į kažkokią Šveicarijos įmonę. Kiek tame procese dalyvauja tų gamintojų? Gal Lietuva galėjo tiesiai su šveicarais turėti reikalų? Yra klausimų, į kuriuos visuomenė turi turėti atsakymus.

Nesuprantamas mūsų specialistų nesugebėjimas nepasimokyti iš buvusių klaidų. Tegul išsiaiškina tarnyba, kuri turi tai padaryti. Jeigu jiems nekils problemų, tai labai gerai.

REKLAMA
REKLAMA

- Tai jūs įžvelgiate čia kokių nors korupcijos apraiškų, kad kreipėtės į STT?

- Nesu agentas ir nesu specialistas. Nuostolis padarytas, bet Vidaus reikalų ministerija sako, kad niekas nereikalaus atlyginti šitų nuostolių.

- Ar Jums žinoma, kad už naujojo pavyzdžio paso projekto parengimą atsakingas Asmens dokumentų išrašymo centras prie Vidaus reikalų ministerijos vėlavo pateikti pasus gaminantiems lenkams galutinį naujojo paso projektą?

- Ne, yra įvairių kalbų. Iš pradžių jie kalbėjo, kad šveicarai nepateikia pasams gaminti reikalingų lapų. Tai iki galo ir neaišku. Jeigu lietuviai laiku nespėjo, tai tada iškyla klausimas, kaip tada mūsų institucijos pasirengė tiems dalykams. Gal reikėjo tada pradėti vėliau.  Kodėl nepasirengta, o tada pradedama forsuoti tuos dalykus?

Tegul ir išsiaiškina viską. Tyrimas vyko, baigėsi, o rezultatas - ir vėl girdime, kad kaltų nėra. Taip negali būti. Kažkas kažko nepadarė laiku. Aš nieko baisaus nepadariau, tiesiog paklausiau (STT - red. past.) informacijos. O gal STT atkreips į tai dėmesį.

Kalbėjosi Sergejus Tichomirovas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų