REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sprendimas dėl Seimo narių saviizoliacijos virto detektyvu. Apie privalėjimą izoliuotis politikai sužinojo tik iš žiniasklaidos, įspėjimo valdančiųjų lyderiai negavo nei iš Seimo kanceliarijos, nei iš NVSC. Ir nors, pasirodo, kad visą šį šurmulį sukėlė viena klaida, įsiaudrinusius valdančiuosius ramina Aurelijus Veryga ir prašo jų nesusireikšminti.

Sprendimas dėl Seimo narių saviizoliacijos virto detektyvu. Apie privalėjimą izoliuotis politikai sužinojo tik iš žiniasklaidos, įspėjimo valdančiųjų lyderiai negavo nei iš Seimo kanceliarijos, nei iš NVSC. Ir nors, pasirodo, kad visą šį šurmulį sukėlė viena klaida, įsiaudrinusius valdančiuosius ramina Aurelijus Veryga ir prašo jų nesusireikšminti.

REKLAMA

Antradienį, jau vykstant rytiniam Seimo posėdžiui, parlamento kanceliarija atskleidė, kad saviizoliacijoje dėl kontakto su sergančiu koronavirusu turėtų būti 14 Seimo narių, tarp jų – Gabrielius Landsbergis, Aušrinė Armonaitė ir Tomas Vytautas Raskevičius. Jeigu pastarasis tuo metu sėdėjo namuose, konservatorių ir Laisvės partijos lyderiai dalyvavo Seimo posėdyje.

Visgi kaltės politikams versti nereikėtų, nes, anot A. Armonaitės ir G. Landsbergio, faktą, kad jie turi būti saviizoliacijoje, sužinojo iš žiniasklaidos.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienio vakarą Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) patikslino, kad G. Landsbergis, A. Armonaitė ir T. V. Raskevičius neturi būti saviizoliacijoje, nes rizika įvertinta kaip maža.

REKLAMA

Pirmiausia pranešė žiniasklaidai

Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė naujienų portalui tv3.lt teigė, kad antradienio vakarą su ja susisiekė NVSC Vilniaus padalinio vadovė Rolanda Lingienė. Visgi prieš tai informaciją apie saviizoliaciją ji sužinojo tik iš žiniasklaidos, dėl to kreipėsi į atitinkamas institucijas.

„Kreipiausi raštu ir į kanceliariją, ir į NVSC, kad man paaiškintų. Pirma, kokiu pagrindu atsirado mano pavardė, antra, kokiu pagrindu tai buvo paviešinta žiniasklaidoje, o ne man. Ne tik Seimo kanceliarija, bet ir NVSC noriai žiniasklaidai komentavo, mes nebuvome gavę jokios informacijos iš jų“, – sakė politikė.

REKLAMA
REKLAMA

Laisvės partijos lyderė teigė, kad su kolegomis pakliuvo į situaciją, kurioje šiomis dienomis atsiduria nemažai žmonių.

„Tie kriterijai nėra iki galo aiškūs, kas patenka į saviizoliaciją. Antras dalykas, jie nėra informuojami, jeigu jiems reikia [izoliuotis]“, – kalbėjo A. Armonaitė.

Nors politikė tvirtino netikinti sąmokslo teorijomis, kad valstiečiai į saviizoliaciją pasiųsdami nemažą dalį pozicijos bandė sukliudyti patvirtinti Ingridos Šimonytės kandidatūrą į premjeres, A. Armonaitei kyla klausimų.

„Sutapo taip ir tai skatina visokius pamąstymus, kad būtent pozicija kaip lapai krenta į saviizoliaciją, o opozicija visa pilna sėdi“, – sakė A. Armonaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konservatorių lyderis G. Landsbergis socialiniuose tinkluose pasidalijo antradienio įvykių chronologija. Jo teigimu, artėjant balsavimui dėl I. Šimonytės, žiniasklaidos atstovai G. Landsbergį pradėjo atakuoti klausimais, kodėl jis ne saviizolaicijoje.

„Iš NVSC jokio nurodymo neturiu, todėl balsuoju. Pradedame aiškintis naują detektyvą – iš kur atsirado nurodymas izoliuotis man ir Aušrinei.

Kelios minutės iki balsavimo ir dar vienas kolega sulaukia skambučio – turite izoliuotis. Kodėl? Na, nes buvote vakar susitikime, kuriame buvo sergantis asmuo. Įdomybė ta, kad sergantį asmenį žinome. Dar įdomiau, kad susitikime su kolega jis nedalyvavo. <...> Po balsavimo izoliuojamės, kol sužinosime, kas ir kodėl mus pasiuntė į izoliaciją.

REKLAMA

Ir... pralaimime balsavimą dėl nuotolinio darbo. Tą, kuriuo turėtume užtikrinti saugesnį darbą visiems Seimo nariams. (Grįšime prie jo kitame posėdyje)“, – rašė G. Landsbergis.

Toliau liks namuose

Saviizoliacijoje buvęs T. V. Raskevičius naujienų portalui tv3.lt pasakojo, kad pirmadienį Seime vyko parlamentarų testavimas. Laisvės partijos atstovas užsiregistravo testui.

„Bet man paskambino iš Seimo kanceliarijos, kad atvykti testuotis negaliu, nes jie turi informacijos, kad turiu būti saviizoliacijoje. Sakau, ačiū, gerai, pirmą kartą išgirdau, izoliuojuosi“, – pasakojo T. V. Raskevičius.

Tuomet politikas skambino NVSC, norėdamas sužinoti, iki kada jam taikoma saviizoliacija.

„Prisiskambinti pavyko, bet man negalėjo suteikti jokios informacijos, nes tą informaciją man suteikti gali tik mano atvejo vadybininkas. Užsirašė mano kontaktus ir tuo ir baigėsi. Tada niekas neskambino“, – teigė Seimo narys.

REKLAMA

Antradienį spaudoje pasirodė informacija, kad T. V. Raskevičius ir dar 13 kolegų turi būti saviizoliacijoje. Pasak politiko, antradienį apie 17 val. vakaro jis sulaukė skambučio iš NVSC specialistų, kurie jį informavo, kad saviizoliacija jam taikyta nebuvo ir atsiprašė.

Pasak T. V. Raskevičiaus, klaidą padarė Seimo kanceliarija. Ji sąrašą, kuriame koronavirusu užsikrėtęs asmuo pateikė savo kontaktus, suprato kaip sąrašą žmonių, kuriems skiriama saviizoliacija.

„Man atrodo, kad nėra absoliučiai nepasiruošta krizei valdyti. Kodėl NVSC nebendrauja su e. sveikatos sistema. Jei NVSC priimtų sprendimus, kad aš turiu būti saviizoliacijoje, aš pasijungiu e.sveikatą ir matau, nuo kada iki kada man yra paskirta saviizoliacija. O dabar mes laukiam skambučių, tada laikraščiuose paskaitome. Toks jausmas, kad ne XXI amžiuje gyvename, o balanos gadynėje“, – kalbėjo T. V. Raskevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politiko teigimu, kadangi kontaktą, nors ir mažos rizikos, visgi turėjo, tad šią savaitę dirbs iš namų. Tačiau saviizoliacijoje techniškai T. V. Raskevičius niekada nebuvo ir balsuoti dėl I. Šimonytės kandidatūros galėjo.

Prašė nesusireikšminti

Nors Seimo kanceliarija įvėlė klaidą, sveikatos apsaugos ministras siūlė valdantiesiems nuleisti toną.

„Mano turimomis žiniomis, žmonės, kurie gavo nurodymą izoliuotis ne iš NVSC, bet iš Seimo kanceliarijos, <...> daug sau leido, kėlė balsą prieš NVSC epidemiologus. Noriu į juos ir viešai kreiptis. Prašom nesusireikšminti, epidemiologai dirba savo darbą. Prašom jų nekritikuoti, žmonės nori geranoriškai paskambinti, paaiškinti, kokia yra situacija, kokios yra taisyklės.

REKLAMA

Reikėtų nepiktnaudžiauti savo valdžia, visi esam žmonės ir Seimo nariams galioja tos pačios taisyklės, jų yra privalu laikytis. Klaidą padarė Seimo kanceliariją, be reikalo, manau, vakar NVSC atsiprašinėjo dėl izoliacijos kažkokių pažeidimų“, – prieš Vyriausybės posėdį V. Kudirkos aikštėje susirinkusiems žurnalistams komentavo A. Veryga.

Remiantis šiuo metu galiojančiu sveikatos apsaugos ministro įsakymu, izoliacijos terminas gali būti trumpinamas sąlyti su sergančiuoju turėjusiems gydymo įstaigų darbuotojams, praktikantams, gydymo įstaigose veikiančių vaistinių darbuotojams, turintiems tiesioginį kontaktą su pacientais.

REKLAMA

Taip pat izoliacija gali būti sutrumpinta prezidentui ir jo patarėjams, Seimo pirmininkui ir jo pavaduotojams, premjerui ir jo patarėjams bei biuro darbuotojams, ministrams, jų patarėjams bei viceministrams, Vyriausybės kancleriui ir jo pavaduotojams, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, muitinės, policijos, Viešojo saugumo tarnybos, Vadovybės apsaugos tarnybos pareigūnams, ugniagesiams gelbėtojams, Krašto apsaugos sistemos kariniam ir civiliniam personalui, Lietuvos diplomatinės tarnybos institucijų personalui.

Šiems asmenims ne anksčiau kaip 10 izoliavimo dieną atlikus laboratorinį tyrimą COVID-19 ligai nustatyti ir gavus neigiamą rezultatą, izoliacija gali būti nutraukiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visiems kitiems asmenims taikoma 14 dienų izoliacija nuo paskutinės sąlyčio dienos.

Tiesa, nuo spalio 25 iki lapkričio 9 dienos galimybė susitrumpinti izoliacijos laiką galiojo visiems žmonėms, tačiau, kaip nurodo Sveikatos apsaugos ministerija, tvarka pakeista dėl prastėjančios epidemiologinės situacijos, augančių tyrimų apimčių bei siekio užtikrinti tyrimų prieinamumą tais atvejais, kai to tikrai reikia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų