REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Tai – paskutinis skambutis mums visiems“, – tokia fraze reaguodama į nevaldomai augančius naujus COVID-19 atvejų skaičius situaciją apibūdina profesorė Auksė Mickienė. Anot jos, nors iš koronaviruso ir nereikėtų daryti baubo, esame netoli to, kokius vaizdus pavasarį matėme tik iš COVID-19 sunkiai paveiktų šalių ligoninių. 

„Tai – paskutinis skambutis mums visiems“, – tokia fraze reaguodama į nevaldomai augančius naujus COVID-19 atvejų skaičius situaciją apibūdina profesorė Auksė Mickienė. Anot jos, nors iš koronaviruso ir nereikėtų daryti baubo, esame netoli to, kokius vaizdus pavasarį matėme tik iš COVID-19 sunkiai paveiktų šalių ligoninių. 

REKLAMA

LSMU Kauno ligoninės infektologė, LSMU Infekcinių ligų klinikos vadovė nedrįso prognozuoti, ar Lietuvai realus pavasario Italijos scenarijus, tačiau konstatavo, kad tam tikra prasme jau dabar esama „ant kritinės ribos“.

„Jeigu tų atvejų taip eksponentiškai daugės, turbūt gali ištikti toks scenarijus. Nežinau tos ribos, kada situacija nevirstų į Šiaurės Italiją ar jau virstų, nesu epidemiologė, bet jau ir dabar iš 100 dedikuotų lovų ligoninėje turint 65 ligonius jau ir personalo fiziniai pajėgumai, ir ištvermė yra ant kritinės ribos“, – Nacionalinio visuomenės sveikatos centro surengtoje konferencijoje apie didžiausius šiandien COVID-19 pandemijos iššūkius kalbėjo ji.

Medikams – nesibaigiantis maratonas

COVID-19 pacientus gydanti profesorė pabrėžė, kad šiuo metu krūviai jau yra sunkiai pakeliami ir galo tam nematyti.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar mums yra žymiai sunkiau. Kai buvo ta pirma banga, tai jei lygintume su sportu, tai buvo sprintas, kai vieningai visi surėmė pečius, o dabar tai yra maratonas. Matome, kad tai nesibaigs labai ilgai. Ir čia reikia žymiai daugiau ištvermės. 

REKLAMA

Ypatingai sunku yra ir gydytojams, ypač viduriniajam personalui, slaugytojams taip pat. Jei tų atvejų tik daugės, tai mes tikrai pamatysime tokius gydytojų veidus, kokius matėme reportažuose iš kitų šalių, nes krūviai yra nepaprastai dideli“, – konstatavo A. Mickienė.

Paskutinis skambutis visiems

Anot A. Mickienės, labai norėtųsi, kad į tas priemones, kurios yra rekomenduojamos, būtų pažiūrėta su visu rimtumu ir susitelkta kaip buvo pavasarį.

„Dabartinę situaciją apibūdinčiau taip: tai – paskutinis skambutis mums visiems susiimti ir nuo šiandien pat padaryti viską, kas priklauso nuo mūsų, kad visą šitą situaciją suvaldytume taip, kaip yra dabar ir nebeleistume tiems skaičiams kilti. 

REKLAMA
REKLAMA

Nes jei jie tokiu eksponentiniu greičiu atvejai augs ir toliau, tai kontrolė išslys iš mūsų rankų ir mes nebeturėsime nei pakankamai žmogiškųjų pajėgumų covidiniams ligoniams gydyti ir sutriks paslaugos žmonėms, kurie serga kitomis ligomis, ko mes labai nenorėtume“, – akcentavo pašnekovė.

Ji pabrėžė, kad visos ligos yra vienodai svarbios:

„Žmonės, kurie serga širdies, onkologinėmis ligomis, mūsų visų bendras tikslas yra ir kad jie gautų paslaugas netrikdomai ir COVID-19 pacientai gautų profesionalią pagalbą.“

A. Verygos pasisakymą apie rekordiškai Lietuvoje plintantį virusą žiūrėkite:

Sunkiau sergančiųjų – 20 proc.

Anot A. Mickienės, nereikia iš koronaviruso daryti baubo, nes 80 proc.  žmonių juo išties serga nesunkiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Bet tas 20 proc., kurie serga labai sunkiai, matome kokią problemą sudaro tie žmonės. Tik tokie ir bus stacionarizuojami ir žiūrime, kad tik jiems užtektų pajėgumų.

Juo labiau kad galvojame ir apie visas kitas ligas, kad būtų išlaikytas tęstinumas gydyti ligonius ir sergančius visomis kitomis ligomis“, – sakė ji.

Ilgiausiai pacientas ligoninėje prabuvo 64 paras

Gydytoja pridūrė, kad kalbant apie statistiką mėgstama akcentuoti, kad, tarkim, miršta tik 1 proc. asmenų.

„Tačiau, kaip sako mūsų vienas profesorius, tas žmogus numirė visu 100 proc. ir jo visai neguodžia, kad 99 proc. išgyveno. Taigi tas segmentas pacientų, kurie pakliūna į ligoninę, kurie serga sunkiai, tikrai nė vienam nelinkėčiau, kad jo artimieji atsidurtų covidiniam skyriuje, kur negalimas nei pacientų lankymas, kur nėra jokio kontakto su artimaisiais. 

REKLAMA

Ir galbūt tai yra jų paskutinės gyvenimo dienos ir tu negali būti prie savo artimo žmogaus, ir kai jis turi gulėti 17 dienų ar 64, kaip buvo su ilgiausiai pas mus pragulėjusiu pacientu, absoliučiai izoliuotas nuo savo artimos aplinkos“, – skausmingus momentus atskleidė gydytoja.

Ketvirtadienį – naujas rekordas

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) spalio 22 d. 11 val. duomenimis, patvirtinti 424 nauji COVID-19 atvejai, 5 žmonės mirė.

Iš viso mirusių nuo koronaviruso žmonių skaičius siekia 125, 38 asmenys buvo užsikrėtę koronavirusu, bet mirę dėl kitų priežasčių.

Iš viso liga patvirtinta 8663 žmonėms, šiuo metu serga 4727.

3773 asmenys pasveiko, šiuo metu izoliacijoje yra 31 575 asmenys (sergantys, sąlytį turėję, iš paveiktų teritorijų atvykę, kuriems išduoti sprendimai aktualiu 14 dienų laikotarpiu).

REKLAMA

Nuo birželio 1 d. fiksuoti 366 įvežtiniai atvejai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų