REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš koronaviruso paveiktų šalių grįžę tautiečiai reikalavimo izoliuotis kartais nesilaiko įžūliai – piktybiškai vaikšto po parduotuves, kavines ar restoranus. Nuo pirmadienio dviem savaitėms saviizoliuotis reikia grįžus iš dar penkių valstybių – tarp jų ir Lenkija, Kipras, Amsterdamas. Vieni iš užsienio grįžę tautiečiai tikina pasiruošę nekelti kojos iš namų, kiti gi prabyla net apie sugadintas atostogas.

Iš koronaviruso paveiktų šalių grįžę tautiečiai reikalavimo izoliuotis kartais nesilaiko įžūliai – piktybiškai vaikšto po parduotuves, kavines ar restoranus. Nuo pirmadienio dviem savaitėms saviizoliuotis reikia grįžus iš dar penkių valstybių – tarp jų ir Lenkija, Kipras, Amsterdamas. Vieni iš užsienio grįžę tautiečiai tikina pasiruošę nekelti kojos iš namų, kiti gi prabyla net apie sugadintas atostogas.

REKLAMA

O štai Nacionalinis visuomenės sveikatos centras perspėja – žmonėms, grįžusiems iš koronaviruso paveiktų šalių, nuo namų nutolti vieno kilometro atstumu bus nebegalima. Specialistai pasakoja ir apie tai, kam į kaimyninę Lenkiją leido vykti be ribojimų grįžus. 

San Fransisko į Lietuvą per Amsterdamą atskridusios lietuvės – mama ir dukra – jau suplanavo, kur izoliuosis dviem savaitėms. Tautietės pripažįsta – tokia izoliacija būtina ne tik dėl savo, bet ir dėl artimųjų sveikatos, ypač vyresnio amžiaus mamos.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš „City Bee“ pasiimsime mašiną, važiuosime į Kauną ir bute būsime dvi savaites. Turime kiemą, šuniukas yra, pabūsime aplinkui kilometrą", – pasakoja keliautoja Saulė Gulbinienė.

REKLAMA

„Skaitysime, sportuosime, teliką žiūrėsime, surasime, ką veikti, tikrai surasime", – antrina dukra Greta. 

Tiesa, ne visų keliautojų nuotaikos tokios optimistiškos. Kai kurie iš saulėtų atostogų grįžę lietuviai sako apie privalomą saviizoliaciją sužinoję kone paskutinę minutę ir tam nebuvo pasiruošę.

„Penktadienį vakare sužinome, kaip mums pėstute pareiti namo? Blogai, aišku, tai ką dabar daryti 14 dienų?" – piktinosi žmonės.

„Tiesiog atostogos, negali taip mėgautis kaip būtum galėjęs, jei nebūtų reikėję izoliuotis", – sako Dovilė.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuviams, kurie grįžta iš Kipro, Turkijos, Islandijos, Nyderlandų ir kaimyninės Lenkijos nuo šiandienos privaloma dviejų savaičių izoliacija. Štai jau ir iš Lenkijos į Lietuvą namo traukiantys tautiečiai svarsto, kur reikės praleisti ateinančias dvi savaites. Mat Lenkijoje 14 dienų koronaviruso sergamumo rodiklis jau siekia kone 23 atvejus 100 tūkstančių gyventojų: „Izoliuosimės, jeigu reiks, ką daryti. Nieko gero, kaip dirbti?"

„Aš faktiškai vienkiemyje gyvenu, tik kartais į parduotuvę užsuku. – O dabar važiuosite į parduotuvę? – Aš jau pas lenką apsipirkau", – pasakoja Eugenijus.

Pasienyje su Lenkija automobilius tikrinantys pareigūnai tikina, kad šiandien lietuvių, važiuojančių į Lenkiją, gerokai mažiau. Daugiausia sieną kerta krovininiai automobiliai ir tranzitu vykstantys žmonės, kuriems izoliacija negalioja. Pranešta, kad izoliuotis neturės tie, kurie Lenkijoje lankėsi su darbo, studijų ar žemės ūkio veikla susijusiais reikalais, taip pat diplomatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Paklausti visi sako, kad saviizoliuosis, o kaip ten bus iš tikrųjų, tai žmonių sąžinės reikalas, nuo savimonės priklauso", – sako laikinasis Kalvarijos pasienio užkardos vadas Saulius Motukas.

Kai kurie nesilaiko saviizoliacijos piktybiškai

O Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) skelbia, kad kai kurie tautiečiai, grįžę iš koronaviruso paveiktų šalių, piktybiškai nesilaiko saviizoliacijos: vaikšto po miestą, parduotuves ir kavines. Maža to, iš tokių šalių grįžę lietuviai perspėjami apie panaikintą nuostatą, kuri anksčiau dar leisdavo nuo namų žmonėms nutolti vieno kilometro atstumu. Dabar to daryti jau nebegalima. O apie saviizoliacijos taisyklių nesilaikančius tautiečius dažnai praneša jų kaimynai.

REKLAMA

„Kaimynai, sakykim, sako – aš tikrai žinau, kad mano kaimynas yra grįžęs iš užsienio, įvardija konkrečią šalį, kuri įtraukta į paveiktų šalių sąrašą. Ir jisai eina visur – į parduotuvę, visur kitur. Tokiu atveju vykdomas nagrinėjimas ir vertinimas, ar tikrai tos aplinkybės yra tikros", – komentavo NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė.

Kiekvieną penktadienį vis pasipildo sąrašas šalių, iš kurių grįžus yra privaloma izoliacija. Turizmo asociacija tikina, kad tokių šalių koronaviruso sergamumo rodiklius tikslingiau būtų skaidyti į regionus, o neimti bendro visos šalies rodiklio.

REKLAMA

„Nėra tikslinga pačius sergamumo rodiklius taikyti visu valstybės mastu, galbūt yra tikslingiau skaidyti į regionus. Kaip antai ir Graikijos variantas. Mes matome, kad sergamumo rodiklis kyla, bet pagrindinis sergamumo rodiklio didėjimas yra šiaurinėje dalyje. Tai yra žemyninėje dalyje, tačiau ne salose, į kurias ir yra vykdomi skrydžiai", – mano turizmo asociacijos vadovė Milda Plepytė.

Tokiam skaičiavimui iš principo pritartų ir Sveikatos apsaugos ministerija. Tiesa, dar turi būti rastas bendra sutarimas su kaimyninėmis Baltijos šalimis.

„Buvo sutarta, kad kelionių organizatoriai pasitars su savo kolegomis kaimyninėse šalyse, nes bet kokiu atveju vertinimas ir tam tikros sąlygos, pagal kurias galima išvykti ir atvykti, mūsų epidemiologai derina su kaimynais ir sprendžia, kokie apribojimai galimi ir leistini", – priminė sveikatos viceministras Algirdas Šešelgis.

Tiesa, iš užsienio grįžusių tautiečių laukia ir daugiau naujovių. Nuo šiandien visi, atvykstantys į Lietuvos oro uostus ir jūrų uostą, privalo užpildyti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro svetainėje esančią anketą. Mat nė vienas keliaujantis žmogus išeiti iš oro uosto, nepateikęs savo duomenų, nebegalės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų