REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis penktadienio rytą socialiniame tinkle pareiškė, kad konservatorių bandymas apkaltinti Sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą dėl incidento Registrų centre tėra opozicijos bejėgiškumo išraiška.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis penktadienio rytą socialiniame tinkle pareiškė, kad konservatorių bandymas apkaltinti Sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą dėl incidento Registrų centre tėra opozicijos bejėgiškumo išraiška.

REKLAMA

„Konservatorių propaganda jau visiškoje desperacijoje. Paskutinė to iliustracija yra bandymas apkaltinti Aurelijų Verygą dėl problemų Registrų centre, vandeniui užpylus serverinę, kurioje buvo saugomi e-sveikatos sistemos duomenys. Palyginimui pasakysiu, kad tai tas pats, kaip kaltinti mane dėl to, jog Vilniuje liūties metu užsemiamos kai kurios gatvės. Kodėl taip sakau?

Faktai.

Pirma. Aurelijaus Verygos pastangomis e-sveikatos sistema pradėjo normaliai funkcionuoti, nes ankstesnės valdžios ir sveikatos ministrai to užtikrinti nesugebėjo: ilgus metus neragino sveikatos priežiūros įstaigų, vaistininkų naudotis šia sistema; nesiaiškino, kodėl ja naudotis vengiama, ir kodėl ji buvo nepatogi vartotojui. Tikriausiai dar dažnas pamena medikų nusiskundimus 2016 metais, kad paciento dokumentus dėl trikdžių ir sistemos nepatogumo užtrunka internete užpildyti ilgiau, nei popieriuje su ranka. Panašiai buvo ir su e. receptu. Nors e. receptas tapo įmanomu dar 2015 metais, iki mūsų kadencijos pradžios jis praktiškai beveik nebuvo vartojamas. Dar 2017 m. pradžioje kai kurios šalies įstaigos išrašydavo vos 2-4 proc. e. receptų ar apskritai dar nebuvo išrašiusios nė vieno e. recepto. Ypač stebino tas faktas, kad pradėję savo kadenciją radome 40 milijonų eurų kainavusią ir tris kartus iš pagrindų perdarytą e.sistemą, kuri buvo suprogramuota taip, kad elektroniniu būdu būtų galima išrašyti vos 30 procentų receptų. A. Verygai pradėjus skatinti gydytojus rašyti elektroninius receptus buvo netgi susidurta su problema – 2017 metų pabaigoje ji pradėjo strigti, nes turėjo per mažai pajėgumų apdoroti duomenis. Jie buvo įsigyti. Po to receptų skaičius nuosekliai augo. Po pernai ir šiemet įvykusio rekordinio šuolio beveik šimtas procentų Lietuvoje išrašomų receptų yra elektroniniai. Dabar jau niekas nesiginčija dėl sistemos privalumų: gydytojams nebereikia vartyti popierinių žinynų ar katalogų išrašant receptus, dauguma e. recepto laukų užpildoma automatiškai. Skirtingai negu rašytą ranka, elektroninėje erdvėje išrašytą receptą farmacijos specialistai gali lengviau perskaityti ir greičiau išduoti juose išrašytus vaistus. Paprasčiau vyksta ir apskaita, atliekama Ligonių kasoje. Tai organizaciniai darbai, kurie priklausė nuo ministro ir kurie buvo sėkmingai padaryti.

REKLAMA
REKLAMA

Antra, Matant kaip viskas veikė iki mūsų kadencijos pradžios, kiek kartų sistema perdaryta ir kiek kainavo, tikriausiai nereikėtų stebėtis, kad prie to prisidėjo ne kas kitas, o konservatoriai: e.sveikatos sistema Lietuvoje pradėta įgyvendinti 2000 metais vadovaujant A. Kubiliaus Vyriausybei bei konservatorių sveikatos ministrui R. Aleknai. 2000 m. vasarį pasirašyta sutartis tarp Lietuvos ir Tarptautinio rekonstrukcijos ir plėtros banko dėl 21,2 mln. JAV dolerių paskolos. Tiesa, beveik 10 mln. eurų pareikalavę pirmieji darbai kuriant šią sistemą paskui išmesti kaip netinkami ir sistema buvo perkūrinėta pakartotinai. Tikriausiai nėra keista ir tai, kad konservatoriaus T. Langaičio biografijoje rašoma, kad „Estijoje įkūrė ir plėtojo infomacinių technologijų paslaugų įmonę „Webmedia Group“ (dabar „Nortal“), o pastaroji įmonė nemažai darbavosi e.sistemos kūrime, kuri iki 2016 m. jau buvo susikūrusi vieno iš korumpuočiausių valstybės vystomų projektų įvaizdį.Tad konservatoriams, dar prieš puolant aiškinti, kaip viskas blogai, pirmiausiai reikėtų įsivertinti savo nuopelnus bei prisiimti atsakomybę už tas lėšas, kurios buvo paleistos vėjais.

REKLAMA

Trečia. Dabar apie Registrų centrą ir atsakomybę už jo darbą. Kaip po apmaudžių liūčių visa Lietuva jau žino, Registrų centras saugo „kietąją“ sistemos dalį – elektroniką. Jeigu šioje istorijoje norima rasti tą, kuris turėtų atsakyti, tai pirmiausiai žvilgsniai turėtų krypti į Susisiekimo ministrą. Vyriausybės sprendimu nuo 2017 m. lapkričio 15 d. Registrų centro savininko teises ir pareigas įgyvendinti buvo įgaliota Susisiekimo ministerija (prieš tai buvo Teisingumo ministerija). Prieš pat Susisiekimo ministerijai perimant tas savininko teises, 2017 m. balandžio mėn, Valstybės kontrolė perspėjo, kad netinkamai užtikrinamas e. sveikatos duomenų saugumas, kėlė klausimus dėl sistemos palaikymo ateityje. Yra neabejotina, kad Susisiekimo ministerijai šie duomenys buvo žinomi. Šiandien Valstybės kontrolės atstovai teigia, kad niekas jų rekomendacijų neįgyvendino.2018 m. gegužę atliekamas dar vienas auditas nustatęs įspūdingą kiekį probleminių vietų e. sistemoje. Susisiekimo ministrui, matyt, to jau buvo per daug ir tas jam tikriausiai padėjo apsispręsti: užuot sprendęs situaciją pagal auditorių pastabas, jis suskubo atsikratyti problemine vieta jau tapusio Registrų centro ir 2019 m. gegužės 22 d. Registrų centras pranešė, kad jis bus perduodamas Ekonomikos ir inovacijų ministerijai.

REKLAMA
REKLAMA

Tikriausiai nieko nenustebinsiu pranešdamas, jog tuo laikotarpiu, kai du metus buvo praignoruotos audito išvados, Susisiekimo ministru buvo Rokas Masiulis.

Dabar grįžkime prie konservatoriu kaltinimų Aurelijui Verygai. Gal konservatoriai apsiriko, nežinojo kam buvo ir yra pavaldus Registrų centras ? Ne, jie puikiai viską žino, bet juk reikia kažkaip Aurelijų Verygą šmeižti, tai ir meluoja nesigėdydami.Gerbiami konservatoriai, ar jums dar nesidaro bloga nuo to jūsų jau kelis metus skleidžiamo melo ? Nors atsakymas tikriausiai akivaizdus net tam berniukui, kuris klausinėjo Prezidentą“, – rašoma R. Karbauskio įraše „Facebook'e“.

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad Registrų centro veikla sutriko praėjusios savaitės pabaigoje, kai po smarkios liūties laikinai neveikė daugelio valstybinių įstaigų sistemos, o e. sveikatos veikimas atkurtas tik šios savaitės antradienį. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų