REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sakoma, kad Kalėdos – stebuklų metas. Visgi tiems, kurie trokšta už lango per šventes pamatyti ne pavasarišką purvą, o didelių, baltų pusnių kalnus, gali tekti nusivilti. Klimatologai žada, kad temperatūra artimiausiomis dienomis labiau primins pavasarį nei žiemą. 

Sakoma, kad Kalėdos – stebuklų metas. Visgi tiems, kurie trokšta už lango per šventes pamatyti ne pavasarišką purvą, o didelių, baltų pusnių kalnus, gali tekti nusivilti. Klimatologai žada, kad temperatūra artimiausiomis dienomis labiau primins pavasarį nei žiemą. 

REKLAMA

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Tyrimų ir plėtros skyriaus vyriausioji klimatologė Viktorija Mačiulytė teigia, kad mūsų šalį užplūdę šilti orai bent jau kuriam laikui bus gerokai šiltesni nei įprastai.

„Kalbant apie antrąją gruodžio pusę arba sausio pradžią, numatoma, kad bus šilčiau negu įprasta daugiametėms reikšmėms, ypatingai iki Kalėdų“, – teigė ji.

Šalčio ir sniego sulauksime negreit

Panašu, kad tiems, kurie nori sulaukti tikrų žiemiškų orų, gali prireikti nemažai kantrybės. Kaip teigia pašnekovė, sniego tikėtis per šv. Kalėdas nevertėtų.

REKLAMA
REKLAMA

„Nors įprastai vidutinis daugiametis rodiklis antrą ir trečią gruodžio savaitę siekia 3 laipsnius šalčio, tačiau ateinančiomis savaitėmis numatomi labai panašūs, šilti orai – apie 5-8 laipsnius šilumos“, – kalba V. Mačiulytė.

REKLAMA

Tiesa, džiuginanti naujiena gali būti tik ta, kad kritulių kiekis šventiniu laikotarpiu šiek tiek sumažės, taip pat pastebima, kad akivaizdžių pokyčių sulauksime sausio mėnesį.

„Artimiausią savaitę kritulių turėtų būti mažiau nei įprastai, tačiau gruodžio pabaigoje iki pat sausio vidurio jų kiekis bus vidutinis. Šventinę savaitę krituliai iškris skystu pavidalu, todėl tikėtina, kad sniego nebus, nors įprastai vidutinis daugiametis rodiklis antrą ir trečią gruodžio savaitę yra apie 3 laipsnius šalčio.

Ši tendencija reiškia, kad Kalėdos nebus baltos“, – priduria klimatologė.

Tikrieji šalčiai, pasak V. Mačiulytė, gali pasirodyti tik sausį. Tiesa, net ir tada temperatūra gali būti nepastovi ir akivaizdžiai varijuoti.

REKLAMA
REKLAMA

„Gruodžio pabaigoje arba sausio pradžioje gali pasirodyti šiek tiek šaltesni orai. Kitaip tariant, vidutinė reikšmė bus žemiau 0, todėl tikėtina, kad sulauksime sniego ir šlapdribos. Naktimis gali būti ir 5 arba 10, o dieną 2-3 laipsniai šalčio. Reikšmė gali būti labai įvairi. Galbūt galime sulaukti net ir teigiamos oro temperatūros.

Tikėtina, kad po Naujųjų metų ir sulauksime tos žiemos“, – pastebėjimais dalijasi klimatologė V. Mačiulytė.

Vilniaus universiteto Hidrologijos ir klimatologijos katedros klimatologas prof. Arūnas Bukantis antrina, kad artimiausia prognozė trims žiemos mėnesiams išliks gana panaši.

„Visi pasaulio pagrindiniai prognozių centrai ir Amerikos klimato prognozės centras praneša, kad temperatūra gruodžio, sausio ir vasario mėnesį išliks vidutiniškai 2 laipsniais aukštesnė nei įprastai. Pavyzdžiui, jeigu sausio-vasario mėnesį vidutinė temperatūra yra apie 3-4 laipsnius šalčio, tai dabar turėtų būti apie 1-2.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors šios prognozės dar bus tikslinamos, teigiama temperatūra prognozuojama ir artimiausią savaitę Žinoma, tos prognozės dar bus tikslinamos“, – kalbėjo klimatologas.

Kalėdos bus vis žalesnės, bet yra ir rizikų

Tiesa, pašnekovė V. Mačiulytė pabrėžia, kad šis gruodis nėra išskirtinis – prieš didžiąsias šventes šilumos sulaukdavome ir anksčiau.

„Dabartinė šiluma gruodžio mėnesį nėra neįprasta. Štai 2015 metų gruodžio 23 d. maksimali oro temperatūra buvo pakilusi iki 11 laipsnių. Ir kitomis dienomis tąkart buvo apie 8-9 laipsnius šilumos. Kalėdos buvo ypatingai šiltos“, – pastebi klimatologė.

Ji priduria, kad šiltėjanti žiema signalizuoja apie tai yra klimato kaitos pokyčius. Be to, šylančio klimato tendencija taip pat turėtų išlikti ir toliau. Tiesa, tai gali nuliūdinti ne tik tuos, kurie trokšta išsvajotos žiemos, bet ir žemdirbius.

REKLAMA

„Iš sezonų žiema yra labiausiai šiltėjantis sezonas, o tas didžiausias šiltėjimas automatiškai atsiliepia ir įšalo rėžimui bei sniego dangai, kuri yra be galo svarbi žemdirbiams.

Sniego dangos nepastovumas dėl klimato kaitos labai didėja, vis dažniau pastebima, kad apskritai ji išvis nesusidaro. Tokių ekstremalių šalčių mes turime vis mažiau. Mūsų žiemos švelnėja ir netgi Rytų Lietuvoje turime vis daugiau jūrinio klimato. Šiemet tikrai neturėtumėme labai ilgai pasidžiaugti sniegu, galbūt tik labai trumpai“, – pastebi V. Mačiulytė.

Tuo metu klimatologa A. Bukantis taip pat antrina, kad šilumos pliūpsnių Lietuvoje pamatysime vis dažniau.

REKLAMA

„Gruodžio mėnesio pirmasis dešimtadienis buvo labai šiltas ir Lietuvoje yra užregistruota beveik 3 laipsnių teigiama anomalija. Tai reiškia, kad mes dar gyvename lapkričio mėnesio temperatūros fone. Kalbant apskritai, gruodžio, sausio ir vasario mėnesiai sparčiai šyla kiekvienais metais, galima sakyti, kad užfiksuojama vis naujų rekordų. Jeigu ne vieno mėnesio, tai bent atskirų dienų.

Šie metai taip pat neišimtis. Praktiškai per 80 metų laikotarpį temperatūra gruodžio mėnesį pakilo jau apie 2 laipsnius. Tai labai spartus šilimas ir dabar, sakykime, jau kokia 15 metų šaltų gruodžių jau apskritai nėra užregistruota“, – pastebėjo A. Bukantis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, klimatologas taip pat priduria, kad šiltėjantis klimatas gali sukelti papildomų rūpesčių, o su šiltomis Kalėdomis teks susitaikyti vis dažniau.

„Sniego danga gruodžio mėnesį dažniausiai susidaro jau tik trečiame dešimtadienyje ir pastovus įšalas ima formuotis irgi mėnesio pabaigoje, o pajūryje – tik sausio mėnesį. Šiomis žiemomis sniego danga būna nepastovi – per žiema du arba tris kartus sniegas ištirpsta, vėliau jis vėl susidaro, todėl atsiranda nepageidaujamų reiškinių, pavyzdžiui nušąla pasėliai. Prie tokių žalių Kalėdų reikia jau įprasti“, – pastebi A. Bukantis.

Visgi, klimatologė V. Mačiulytė, reziumuodama šiltėjančių orų tendencijas, pabrėžia, kad per šventes reikėtų džiaugtis ne orais, o kalėdine nuotaika bei buvimu su šeima.

Trečiadienį BNS pranešė, kad Lietuvoje buvo fiksuojami gruodžio 18 d. šilumos rekordai.

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, vidurdienį Naujojoje Akmenėje užfiksuota 10,5 laipsnio šilumos, ankstesnis 9,9 laipsnio šilumos rekordas 2015 metais užfiksuotas Kybartuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų