REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš gaisravietės Alytuje penktadienį išvežami pirmieji kroviniai su pavojingomis atliekomis. Pasak atliekas tvarkysiančios valstybės valdomos įmonės „Toksika“ atstovo, pirmieji kroviniai į Šiaulių rajone esantį atliekų sąvartyną turėtų pajudėti apie pietus.

Iš gaisravietės Alytuje penktadienį išvežami pirmieji kroviniai su pavojingomis atliekomis. Pasak atliekas tvarkysiančios valstybės valdomos įmonės „Toksika“ atstovo, pirmieji kroviniai į Šiaulių rajone esantį atliekų sąvartyną turėtų pajudėti apie pietus.

REKLAMA

„Šiandien prasidės vežimai, tiksliai negaliu pasakyt, bet galbūt tai bus apie 12 valandą. Apie pietus. Transportas kol atvažiuos, vis tiek yra atstumas (...) Preliminariai turbūt šiandieną turėtų išvažiuot nuo 40 iki 60 tonų atliekų“, – BNS sakė įmonės komercijos direktorius Lukas Andronavičius.

„Šiuo metu jau yra pastatyti atliekų konteineriai, kurie pildomi atliekomis. Dabar jų yra du. Tada atvažiuos dar du konteineriai ir paraleliai bus užsakinėjamas papildomas transportas, kad nuolat būtų vykdomas pakrovimas ir išvežimas“, – teigė jis.

Anot įmonės atstovo, dar liko suderinti atliekų išvežimo etapus ir kiekius.

„Dabar vykstame į vietą, kad apsitartume su atsakingais asmenimis, kokiais etapais ir kiekiais atliekos bus vežamos, nes jų yra ne viena. Reikia aiškiai apsibrėžti, koks atliekų kiekis iš kokios patalpos ir kuriuo etapu bus išvežamas“, – teigė „Toksikos“ atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

L. Andronavičius sako, kad kol kas numatyti, kiek kainuos atliekų išvežimas, yra sudėtinga.

„Atliekų tvarkymas yra apmokestinamas pagal sutvarkytų atliekų toną, tai viskas priklauso nuo svorio, kadangi jį dar sunku identifikuoti, tai nėra galimybės nustatyti kažkokio biudžeto“, – sakė L. Andronavičius.

REKLAMA

Atliekų išvežimą prašoma apmokėti iš valstybės rezervo

Savivaldybės ekstremalių situacijų komisijai pirmininkaujantis administracijos direktorius Rolandas Juonys patvirtino, kad penktadienį bus pradėtos vežti pavojingos atliekos.

Jis taip pat pridūrė, kad jų išvežimą bus prašoma apmokėti iš valstybės rezervo.

„Aš pasirašiau įsakymą, įpareigojantį „Toksiką“ išvežti atliekas. Šita paslauga bus apmokėta iš Valstybės rezervo, nes savivaldybė tikrai finansiškai nepajėgi išspręsti šitos ekologinės katastrofos“, – BNS sakė R. Juonys.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, išvežant atliekas, jos bus sveriamos, tai kontroliuos kelių institucijų atstovai, tik po išvežimo bus galima pasakyti, kiek atliekų išvežta.  

„Išvežimą kontroliuos trys ar keturios institucijos: bus savivaldybės, policijos atstovai, Aplinkos apsaugos departamento atstovas. Jie fiksuos svorius, pasirašinės dokumentus ir tokiu būdu tik išvežę atliekas galėsime pasakyti, kiek mes jų išvežėme“, – teigė administracijos direktorius.

„Tai tikrai ne vienos dienos darbas“, – pridūrė jis.

Didelė problema – po gaisro likęs vanduo

R. Juonys taip pat teigė, kad didelė problema vis dar išlieka gaisravietės rūsiuose po gesinimo susikaupęs vanduo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Labai didelė problema yra tas vanduo, kuris susikaupęs ir mes niekaip negauname rekomendacijų, ką su juo daryt. Vakar turėjome labai karštą posėdį su Aplinkos ministerijos atstovais ir jie pateikė vieną viziją. Mes pasakėme, kad taip negalima daryti ir pateikėme savo viziją“, – sakė R. Juonys.

Pasak administracijos direktoriaus, ministerijos atstovai siūlė vandenį išvalyti „Dzūkijos vandenų“ valymo įrenginiais. 

„Jie siūlė tą vandenį išvalyti mūsų valymo įrenginiais, bet mes pasakėme, kad taip negalima daryti, nes jie yra biologiniai, o ne cheminiai“, – teigė jis.

„Mes pasakėme, kad šito nedarysim. Nesiruošiam sukelti ekologinės katastrofos“, – pridūrė administracijos vadovas.

REKLAMA

Jis taip pat pridūrė, kad savivaldybė turi viziją, kaip išvalyti po gaisro likusį vandenį.

„Pasiūlėme mūsų išdirbtą technologiją, kur padėjo privačios bendrovės. Esmė tame, kad tame vandenyje labai didelis kiekis cinko ir privatus verslas išdirbo technologiją, kaip tą cinką iš vandens pašalinti“, – sakė R. Juonys.

„Mes tą technologiją perdavėme Aplinkos ministerijai ir laukiame ekspertų vertinimo“, – teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų