• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiau nei 70 metų Suomijoje gyvuojantys kūdikio kraiteliai po truputį skinasi kelią ir mūsų šalyje. Tačiau kol tai taps prieinama visoms šeimoms, panašu, teks palaukti.

Daugiau nei 70 metų Suomijoje gyvuojantys kūdikio kraiteliai po truputį skinasi kelią ir mūsų šalyje. Tačiau kol tai taps prieinama visoms šeimoms, panašu, teks palaukti.

REKLAMA

Ne tik padėti spręsti mažo gimstamumo problemą, bet ir išvengti tokių skandalingų atvejų, kai atvežamos neblaivios gimdyvės ir pasaulį išvysta alkoholiu apnuodyti naujagimiai – tokį siekį įgyvendinant apie kiekvienam kūdikiui prieinamą kraitelį kalbėjo pirmadienį Seime surengtos konferencijos dalyviai.

Investicijoms – keli milijonai

Suomijoje kūdikio kraitelis su būtiniausiomis naujagimio priežiūros priemonėmis nuo 1949-ųjų tapo sudėtine Suomijos motinystės priežiūros programos dalimi. Tai yra valstybės remiama ir Vyriausybės finansuojama priemonė. Ji yra grindžiama požiūriu, kad, užtikrinus vaikams ir šeimoms su vaikais vienodesnes startines galimybes, stiprinamas visos visuomenės saugumas ir gerovė.

Kartono dėžę su drabužėliais, patalais, vystyklais, žaislais, higienos priemonėmis kai kuriuose šalies savivaldybėse jau gauna ir lietuvės. Šią iniciatyvą yra įdiegusios Kazlų Rūdos, Šiaulių miesto ir rajono, Kauno rajono, Molėtų, Skuodo, Ukmergės savivaldybės, iniciatyvos imtasi ir Raseiniuose. Preliminariai skaičiuojama, kad visuotinei idėjai įgyvendinti reikėtų 3–4 milijonų eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Pateikia sąlygas

Nors kūdikio kraitelį gali gauti kiekviena suomė, tačiau yra tam tikrų sąlygų – nėštumo pradžioje moteris turi apsilankyti pas gydytoją, būti įtraukta į registrą, prižiūrima jos sveikata siekiant išvengti tragiškų pasekmių.

REKLAMA

Alternatyva kūdikio kraiteliui – piniginė išmoka, siekianti 140 eurų. Suomijos ambasadorius Lietuvoje Christer Michelsson patikslino, kad dabar suma yra išaugusi iki 170 eurų šeimoms, kurios nepraėjus dvejiems metams laukiasi antro vaiko.

Gautų sveikatinimo paketą

Lietuvoje irgi svarstoma šeimoms suteikti ne tik dovanų paketą su būtiniausiomis prekėmis vaiko auginimo pradžiai, bet tą susieti su apsilankymu pas gydytoją, edukacija, šviečiamosiomis paskaitomis apie alkoholio žalą, skiepus, pogimdyminę depresiją.

„Kraitelis svarbus ne tik skurdo mažinimo kontekste, kartu šalia praktinės pagalbos atsiranda ir visas sveikatinimo paketas – informacija apie žindymą, būtinybė registruotis sveikatos priežiūros įstaigose. Tad tai – kartu ir prevencijos skatinimas, tad ministerija idėją tikrai palaiko“, – tvirtino Socialinių apsaugos ir darbo ministerijos atstovė Rasa Žemaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Kartu ji pridūrė, kad dar trūksta visuomenės supratimo, kad to reikia. Be to, jai norėtųsi didesnio Vyriausybės ir Seimo dėmesio šiuo klausimu.

Lieka daug klausimų

Apie tokio kraitelio įgyvendinimo galimybes Lietuvoje kalbėjusi Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Ieva Gudanavičienė teigė, kad teisinės prielaidos kūdikio krepšelį įgyvendinti valstybės lygiu yra, tačiau dar lieka tiek nemažai finansinių, tiek nemažai administracinių bei kitų klausimų.

„Dabar nurodoma, kad Lietuvoje būtų planuojama skirti 100 eurų vertės kūdikio kraitelius. Bet ar ši suma – tik dovana, ar ir kartu įskaičiuotos pristatymo išlaidos ar dar ir informacijos sklaidos išlaidos? Kol kas gali būti trečiasis variantas. Taip pat svarstoma susieti kraitelį su naujagimio sveikatos priežiūra, kad jis būtų užregistruotas pas gydytoją. Tačiau yra numatoma mažinti administracinę naštą gydytojams, tad reikėtų svarstyti, kaip sistema turėtų veikti, kaip informacija pasiektų mama tapusią moterį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat gali kilti klausimų, kas nutars, kokios tos būtiniausios prekės bus? Dalis tėvelių drabužėliais linkę keistis, galbūt vietoj sauskelnių renkasi naudoti vystyklus. Kaip bus su kraiteliu kūdikiui, kuris turi specifinių poreikių?“ – svarstė ji.

Dėl kraitelio ima piktnaudžiauti

Savo patirtimi pasidalinę kūdikio kraitelius dalinančių savivaldybių atstovai vieningai pabrėžė – tėvai tokia iniciatyva labai patenkinti, tačiau visuotinai valstybės siūloma tokia priemonė tiek palengvintų finansinę naštą savivaldybėms, tiek leistų suvienodinti tvarką ir reikalavimus krepšeliui gauti.

„Lėšos tikrai nemažos, kyla problemos ir dėl viešųjų pirkimų, tad palaikome idėją, kad jas skirtų valstybė. Pradėjus vykdyti akciją gimstamumas išaugo, tačiau pastebėjome ir piktnaudžiavimo atvejų – kai kurie trumpam užsiregistravo pas mus, kad gautų kraitelį. Tokių atvejų galėjo būti apie dešimt procentų“, – sakė Kauno rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Skirmantė Subačienė.

REKLAMA

Norint gauti kūdikio krepšelį Kauno rajono savivaldybėje turi būti registruotas bent vienas iš tėvų, tam būtina kreiptis į civilinės metrikacijos skyrių.

Krepšelio kainos nevienodos

„Kai pradėjome vykdyti akciją, kraitelis įvertintas 300 eurų, toliau viskas priklauso nuo viešųjų pirkimų. Šiuo metu vykdome pirkimą už 350 tūkst. eurų“, – sakė S. Subačienė.

Kazlų Rūdos savivaldybėje krepšelio suma siekė 155 eurus be PVM, Šiaulių vicemeras Domas Griškevičius vėlgi įvardijo 300 eurų. Čia sąlygos gauti kraitelį buvo vienam iš tėvų 3 mėnesius būti registruotam Šiauliuose.

Paskutiniais duomenimis Lietuvoje 2017-aisiais gimė 28 696, 2018-aisiais – 28 212 naujagimių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų