REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakarų šalyse didžiausias Baltijos šalyse muzikos ir meno festivalis „Be2gether“ laikomas egzotišku. Gal todėl britų žiniasklaidos milžinė BBC jau prieš kelis mėnesius pareiškė norą atvykti į Norviliškes, Baltarusijos pasienį. Čia rugpjūčio 14-17 dienomis antrus metus iš eilės muzika vienys skirtingų kultūrų žmones ir naikins politines ribas, neleidžiančias būti kartu.

REKLAMA
REKLAMA

Sugriauti amžiaus sienas, suvienyti skirtingų kartų ir kultūrų žmones, o ateityje - net atverti valstybinę Baltarusijos sieną - tokius siekius vardija grandiozinės muzikos fiestos „Be2gether“ (Būkime kartu) idėjinis vadas verslininkas Giedrius Klimkevičius.

REKLAMA

Prie pat Europos Sąjungos išorinės sienos, vadinamojoje Dieveniškių kilpoje, bus pastatytos trys milžiniškos scenos ir du muzikos klubai - lietuviškos muzikos „Tamsta“ ir šokių muzikos mylėtojams skirtas „Sobieski uogos“.

Šiemet dvigubai išaugęs „Be2gether“ lankytojams pasiūlys 75 muzikos grupes ir atlikėjus iš Lietuvos ir pasaulio: nuo dainuojamosios poezijos atstovų iki electro muzikos pionierių.

Bene garsiausi „Be2gether“ dainininkai ir grupės: vakarėlių liūtai iš Didžiosios Britanijos „Groove Armada“, taip pat kultinė JAV ir Europos grupė „Fishbone“, skandalingieji muzikiniai užkariautojai „My Baby Wants To Eat Your Pussy“ bei lietuvių itin mylimi „Fools Garden“. Electro muzikos mylėtojai galės mėgautis grandų „Infected Mushroom“ pasirodymu. Bus ir dainuojamosios poezijos: dramatišką programą pristatys bene žymiausias Rytų Europos aktorius gruzinas Gudža Burduli.

REKLAMA
REKLAMA

Šešis hektarus festivalio teritorijos užims menų dirbtuvės, kur įvairius dirbinius demonstruos menininkai iš viso pasaulio. Įsteigtas originalus skambančių skulptūrų parkas. Veiks futbolo, krepšinio aikštelės, ekstremalius pasirodymus rengs dviratininkai.

„Be2gether“ bendradarbiauja su Lietuvos ambasada Baltarusijoje. Šios šalies gyventojams, norintiems atvykti į festivalį, vizos išduodamos nemokamai.

„Mums svarbiausia tai, kad sienos, esančios dėl politinių priežasčių, netrukdytų žmonių bendravimui“, - interviu Eltai sakė G. Klimkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kuo skirsis šiųmetis festivalis nuo pernykščio, išskyrus tai, kad koncertuos dvigubai daugiau grupių?

- Šių metų festivalis yra ne tik gerokai išaugęs savo turiniu ir teritorija, bet ir kokybiškesnis visais atžvilgiais bei įvairesnis. Kiekvienas čia ras savo skonio muzikos. Šiemet pristatėme socialinę festivalio liniją „Green2gether“. Šventės metu lankytojams išdalysime 100 kilogramų žolės sėklų ir kviesime jas sėti - atkurti tai, ką suvartojome. Kviečiame būti kartu išvien su gamta.

- Pernai pasirodė per 30 grupių, šiemet - per 70, tad kitąmet galime tikėtis 140 muzikinių kolektyvų iš viso pasaulio?

REKLAMA

- Tikiuosi, kad kiekvienais metais gerokai paaugsime, tačiau svarbiausia, jog augtume kokybe, o ne kiekybe, todėl kitąmet dar padvigubėjusio grupių sąrašo nežadame. Kad festivalio neribotų valstybinė siena - tai mūsų ateities vizija. Būti kartu, sugriauti varžančias sienas - tai pagrindinė festivalio idėja.

- Tačiau norint saugiai būti kartu ir šėlti prie pat ES išorinės sienos, reikia užtikrinti apsaugą. Pernai festivalyje incidentų išvengta. Kaip šiemet stiprinamos saugumo priemonės?


- Saugumą užtikrinsime ir šiemet. Budės sustiprintos policijos, ugniagesių, pasieniečių ir viešojo saugumo tarnybos pajėgos, pasitelkiama speciali technika. Festivalio teritoriją žyminti valstybinė siena bus aptverta specialia tvora, patruliuos raitoji policija, pareigūnai su šunimis. Labai viliuosi, jog ir šiemet visi festivalio lankytojai sukurs taikią ir saugią atmosferą be jokių incidentų.



- Kaip į festivalį reaguoja Baltarusijos valdžia?

REKLAMA

- Pernai Baltarusijoje šis renginys buvo traktuojamas kaip politinis protestas, o ne kaip muzikos šventė. Tačiau saugumo tarnyboms įsitikinus, jog tai taikus renginys, situacija aprimo. Pasibaigus festivaliui, net sulaukėme sveikinimo iš Baltarusijos ambasados Lietuvoje.

Šiemet Baltarusijoje festivalis sulaukia labai didelio susidomėjimo. Tai supratome pamatę minią žurnalistų, susirinkusių į festivalio pristatymą Minske prieš porą mėnesių. Švente domisi ir menininkai, norintys dalyvauti meno programose festivalio metu, ir jaunimas, trokštantis dirbti savanoriais šventėje. Baltarusiams „Be2gether“ - kažkas visai naujo, neregėto, mat kultūrinis gyvenimas ten yra labai varžomas...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendradarbiaujame su Lietuvos ambasada Baltarusijoje. Visi tos šalies gyventojai, norintys atvykti į renginį, vizas gaus nemokamai. Pernai festivalyje apsilankė apie 800 baltarusių, šiemet, tikiuosi, jų bus dar daugiau.

- Tačiau esate minėjęs, kad Baltarusijos saugumo tarnybos vis dėlto įtariai žiūri į renginį.

- Taip, festivalis neliko nepastebėtas saugumo tarnybų. Tam tikrų struktūrų atstovai domisi šia švente, akylai tiria programą, dalyvauja pristatymuose. Tačiau tai nestebina, nes tokia yra Baltarusijos gyvenimo kasdienybė. Mums svarbiausia tai, kad sienos, esančios dėl politinių priežasčių, netrukdytų žmonių bendravimui.

REKLAMA

- Kokių šalių dėmesio dar susilaukia „Be2gether“?

- Domisi tiek Rytų Europoje, tiek Vakarų. Nemažai dėmesio sulaukiame iš žiniasklaidos. Štai Didžiosios Britanijos žiniasklaidos drakonas BBC į festivalį akreditavosi dar prieš kelis mėnesius. Vakarams mūsų festivalis tam tikra prasme yra egzotiškas - dėl geografinės padėties, dėl to, kad tokia maža šalis organizuoja tokį didelį renginį, ir, žinoma, dėl politinės situacijos Baltarusijoje.

- „Be2gether“ - europinio lygio renginys. Su kokiu didžiuoju Europos muzikos festivaliu galima jį palyginti?

REKLAMA

- Nedrįsčiau kol kas jo lyginti su kokiu nors Europos festivaliu. Pagal koncepciją Europoje yra nemažai tokių festivalių. Vien Didžiojoje Britanijoje yra daugiau nei 400 „openair“ festivalių.

- Šiemet festivalis orientuotas į pačius įvairiausius muzikos skonius bei amžiaus grupes. Ką festivalyje galėtų veikti, pavyzdžiui, linksmų, energingų, žvalių, viskuo besidominčių ir vis dar įsimylėjusių senjorų porelė?

- Senjorų porelė? (šypsosi). Galėtų nueiti į vieno garsiausių Rytų Europos aktoriaus, unikaliojo gruzino Gudža Burduli dainuojamosios poezijos vakarą. Taip pat aplankyti skambančių skulptūrų parką... Tačiau labai nenorėčiau vertinti stereotipiškai. Pernykštis festivalis parodė, kad vyresnio amžiaus žmonės puikiai sugeba sugriauti amžiaus sienas ir linksmintis labai jaunatviškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Koncertuos 75 grupės. Į visus koncertus bus sunku suspėti. Kokioms grupėms jūs asmeniškai teikiate prioritetą?

- Aš asmeniškai labai laukiu „trip – hop“ stiliaus pionieriumi vadinamo dainininko Tricky pasirodymo, nes jis yra viena ryškiausių muzikinio pasaulio asmenybių šiandien. Jo naujojo albumo dainas lietuviai išgirs vieni pirmųjų Europoje. Taip pat bus įdomu "gyvai" pamatyti skandalinguosius vokiečius „My Baby Wants To Eat Your Pussy“ - tai apskritai vienas įdomiausių man žinomų muzikinių projektų. Žinau, kad „Zdob si Zdub“ pasirodymas bus labai geras, nes esu buvęs jų koncerte. Tikiuosi, organizaciniai darbai nesutrukdys pamatyti koncertų. Na, jei ne aš, tai mano augintinis Bono, kurį vešiuosi į festivalį, juos tikrai pamatys (juokiasi).

REKLAMA

- Ar scenoje pasirodys Andrius Mamontovas? Kokių dar lietuviškų grupių pamatysime, be BIX, „Happyendless“, Živilės Ba, „Suicide DJ's“?

- Andriaus Mamontovo šiais metais nebus, laikomės principo dvejus metus iš eilės nekviesti tų pačių atlikėjų, juk reikia naujovių. Be paminėtų grupių, koncertuos Aistė Smilgevičiūtė su grupe „Skylė“, mūsų vaikais vadinami „Freaks on Floor“ ir dar daug kitų. „Tamstos“ klubo palapinėje bus gausu lietuviškų atlikėjų.

- Ką norėtumėte pasakyti tiems, kas dar nenusipirko bilieto į „Be2gether“. (Beje, vienai dienai bilietas į „Be2gether“ kainuoja 105 litus vienam žmogui. Trims dienoms - 210 litų).


- Turiu jiems klausimą: ką veiksite per ilgąjį Žolinės savaitgalį?

- Ačiū už pokalbį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų