• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskutinį pavasario savaitgalį, gegužės 31-ąją, sostinę užliejo trečiojo Vilniaus šaltibarščių festivalio „Vilnius Pink Soup Fest“ euforija: šventėje laukė daug veiklų ir smagūs siurprizai įvairiose sostinės vietose. Vienas jų – senamiestyje, prie šventiškai išpuoštos „Rimi“ parduotuvės (Pilies g. 10).

62

Paskutinį pavasario savaitgalį, gegužės 31-ąją, sostinę užliejo trečiojo Vilniaus šaltibarščių festivalio „Vilnius Pink Soup Fest“ euforija: šventėje laukė daug veiklų ir smagūs siurprizai įvairiose sostinės vietose. Vienas jų – senamiestyje, prie šventiškai išpuoštos „Rimi“ parduotuvės (Pilies g. 10).

REKLAMA

Kai vis dažniau kavinėse matome prie rožinių lėkščių palinkusius valgytojus, o šilto savaitgalio namuose neįsivaizduojame be šaltibarščių, reiškia, atėjo vasara.

Gydytojas Valerijus Morozovas teigia, kad lietuvių itin mėgstama sriuba yra puikus sveikatai palankių maisto komponentų derinys ir pataria, kokias bulves su jais valgyti, rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

Kiekvienoje šeimoje – patobulinti šaltibarščiai

Nors bazinius šaltibarščių produktus visi žinome mintinai, gamindami juos namuose dažnai dar įdedame ir „slaptų“ ingredientų. Tad populiarios Lietuvoje vasaros sriubos skonis skiriasi tiek kavinėse, tiek ir ant skirtingų namų stalo.

REKLAMA

Gydytojas Valerijus Morozovas mėgsta šaltibarščius praturtinti sveikatai palankiais ingredientais:

„Šaltibarščiai dažnas patiekalas mūsų šeimoje – vasarą juos dievina visi. Stengiuosi į juos įpjaustyti daugiau daržovių: dažniausiai į sriubą keliauja dar ir ridikas. Taip pat juos patirštinu minkštu šviežiu sūriu, kartais įdedu šiek tiek grietinės.

REKLAMA
REKLAMA

Besirūpinantiems savo mityba pacientams visada rekomenduoju „Penkių skaidulų iššūkį“ – per kiekvieną maitinimąsį būtų gerai gauti tiek skirtingų skaidulų.

Tad šaltibarščiai visiškai atitinka rekomenduojamą skaidulų kiekį, jei į juos dedame agurkų, krapų, svogūnų laiškų, burokėlių ir jų lapų arba rūgštynių ar ridikėlių.“

Gydytojas priduria, kad mums vertingų skaidulų šaltinis – ne tik įvairios daržovės, bet ir vaisiai, pilnagrūdės kruopos bei ankštiniai:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei valgote bulvių košę su kotletu, skaidulų negausite. Tačiau jei šalia bus didelė porcija salotų iš penkių daržovių – jau gerai.

Šaltibarščių be bulvių neįsivaizduojame, bet kai kas jų vengia dėl nemažo krakmolo kiekio. Jis bulvėse yra dviejų tipų: greitai yrantis ir atsparus virškinimui – būtent šis tampa puikiu maisto šaltiniu mūsų gerosioms žarnyno bakterijoms.

REKLAMA

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad atvėsintose, o dar geriau, iš vakaro išvirtose bulvėse atsparaus virškinimui krakmolo yra daugiau, tad tokios bulvės mums naudingesnės“, – pastebi V. Morozovas.

Kokybiškas kefyras – gerųjų bakterijų šaltinis

Rauginto pieno gėrimai be priedų nėra vaikų mėgstamiausi, tačiau retas jų atsisako šaltibarščių, kuriuose kefyras, „susidraugaudamas“ su kitais komponentais, tampa gardžiu rožinės sriubos pagrindu.

REKLAMA

Šaltibarščiams naudojamas tiek paprastas kefyras, tiek riebesnis, skirtas būtent šiam patiekalui, tiek rūgpienis ar pasukos.

Pasak gydytojo V. Morozovo, profilaktiškai rūpinantis žarnyno sveikata, rauginto pieno produktai, praturtinti gyvosiomis bakterijomis, yra labai naudingi:

„Tačiau būtina sąlyga – tos bakterijos turėtų būti gyvos. To patikrinti negalime, belieka pasitikėti gamintoju. Verta žvilgtelti į kefyro, pasukų ar jogurto etiketes – kai kuriose pažymima, kad gaminyje yra bifido ir lakto bakterijų. Tačiau sveiko žarnyno būklę labiau lemia ne probiotikai, o prebiotikai, kurių gauname su skaidulomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jie yra bakterijų maistas – tad kuo įvairesnės ląstelienos su maistu nukeliauja į virškinimo sistemą, tuo mūsų žarnyno bakterijos geriau kovoja su grybeliais ar stafilokokais. Šaltibarščiai yra puikus pasirinkimas, tačiau šiltuoju metų laiku vis tik reikia nepamiršti ir maitinimosi įvairovės“, – primena gydytojas V. Morozovas.

Jis priduria, kad kefyro dažnai griebiamasi norint sulieknėti:

„Žmonės, kurie laikosi dietų, yra didžiai nelaimingi: po tokių išbandymų dažniausiai svoris grįžta su kaupu ir jie vėl bando naują dietą. Toks viršsvorio problemų sprendimas – ydingas.

REKLAMA

Reikėtų keisti gyvenimo būdą į judresnį, išmokti kitaip maitintis, skirti dėmesio emocinei sveikatai, o pas gydytoją apsilankyti ne tik susirgus, bet ir profilaktinei patikrai. Būtent tada tampame sveikesni, o ne pavartoję maisto papildų ar išbandę dietas“, – įsitikinęs gydytojas.

Šaltibarščių komponentai – kiekvieno skoniui

Minėto prekybos tinklo rinkodaros ir viešųjų ryšių skyriaus vadovė Dalia Čenkienė teigia, kad atėjus šiltesniems orams, išauga įvairių rūšių rauginto pieno produktų ir kitų, šaltibarščiams reikalingų ingredientų pardavimai:

REKLAMA

„Pastebima tendencija, kad gegužės ir birželio mėnesiais kefyro nuperkama daugiausiai. Panaši tendencija ir su marinuotais burokėliais bei trumpavaisiais agurkais – jų pardavimai taip pat išauga šiltuoju metų laiku, gegužės–rugpjūčio mėnesiais. Populiarūs ir iš anksto sutarkuoti virti bei marinuoti burokėliai, kad nebereikėtų to daryti namuose.“

Pasak ekspertės, pirkėjų mėgstamiausi – marinuoti burokėliai su obuolių sultimis, suteikiantys rožinei sriubai reikiamo rūgštumo.

Vis dėlto, kiekvienas pirkėjas gali prekių pasiūloje atrasti šaltibarščių ingredientų, kurie atitiks individualius skonio poreikius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų