Rašyti komentarą...
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tyrinėtojai įspėja, kad maistas, kuris prisideda prie plokštelių kaupimosi arterijose, taip pat gali skatinti organizmą susirgti kitomis ligomis. Laikui bėgant jie gali pradėti trikdyti kraujo krešėjimo mechanizmus ir sudaryti sąlygas giliųjų venų trombozei.

Tyrinėtojai įspėja, kad maistas, kuris prisideda prie plokštelių kaupimosi arterijose, taip pat gali skatinti organizmą susirgti kitomis ligomis. Laikui bėgant jie gali pradėti trikdyti kraujo krešėjimo mechanizmus ir sudaryti sąlygas giliųjų venų trombozei.

REKLAMA

Giliųjų venų trombozei (GVT) būdingas nejudantis kraujo krešulys, kuris paprastai susidaro apatinėse galūnėse. Jei krešulys pradeda judėti per kraujotaką, jis tampa mirtinas.

Kaip ir kitų ligų atvejais, pirmenybė teikiama prevencijai, o ne gydymui, ypač pacientams, kuriems yra didelė rizika. Geriausia vengti penkių maisto produktų, kurie gali trukdyti kūno krešėjimo mechanizmams.

Remiantis „WebMD”, uždegimas yra būdas pagydyti ląsteles, kai jas pažeidžia įsibrovėliai. Tačiau kai kurie maisto produktai gali sukelti nuolatinį uždegimą, dėl kurio organizmas gali sunkiai susirgti.

REKLAMA

Taip „kraujas gali netinkamai tekėti per kūną“ arba nesukrešėti, aiškina sveikatos įstaiga. Paprastai tariant, tie patys maisto produktai, kurie sukelia plokštelių kaupimąsi kraujagyslėse, gali padidinti GVT riziką, rašo express.co.uk.

Todėl „WebMD“ pataria visiems, norintiems sumažinti GVT riziką, vengti:

  • Rafinuotų/apdirbtų produktų, pvz., batonas, baltieji ryžiai, maistas, kuris yra iš anksto supakuotas, greitas maistas, kepiniai, sausainiai, gruzdintos bulvytės;
  • Limonadai ir kiti saldieji gėrimai;
  • Saldumynai;
  • Transriebalai (margarinas, taukai);
  • Raudona mėsa, apdirbti mėsos produktai.

Kai kurie tyrimai parodė, kad raudonos ir perdirbtos mėsos bei transriebalų įsisavinimo rizika vyrams yra didesnė nei moterims.

REKLAMA
REKLAMA

Tai buvo vieno tyrimo, paskelbto Amerikos epidemiologijos žurnale, išvada, kurioje buvo paaiškinta: „Moterų sąsaja su raudonąja ir perdirbta mėsa bei riebalų rūgštimis nenustatyta.“

Tačiau vyrų „sąsaja buvo teigiama“.

Ryšys tarp saldiklių ir širdies bei medžiagų apykaitos sutrikimų taip pat buvo tiriamas tyrime, paskelbtame žurnale „Trombozė ir trombolizė“.

Savo pranešime autoriai rašė: „Daugelis tyrimų parodė, kad fruktozė didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką […] skatindama aterosklerozę. Neseniai buvo pasiūlytas galimas fruktozės vaidmuo širdies ir kraujagyslių trombozės atvejuose, tačiau rezultatai buvo prieštaringi.”

Viena iš blogiausių medžiagų yra laisvoji fruktozė, dėl kurios gali drastiškai padidėti kraujospūdis

Tačiau šie maisto produktai taip pat didina cukraus kiekį kraujyje ir sukelia kraujo krešėjimo proceso anomalijas.

Tyrimai rodo, kad didelė gliukozės koncentracija ne tik suteikia galimybę susidaryti kraujo krešuliams, bet ir sumažina organizmo gebėjimą natūraliai juos ištirpdyti.

REKLAMA
REKLAMA

Perdirbtas maistas veikia panašiai, nes jame yra daug druskos. Kadangi širdis pradeda dirbti dažniau, didelis natrio kiekis gali sutrikdyti kraujo tekėjimą ir krešulius.

MSD vadove paaiškinama, kad sužeista kraujagyslė yra pagrindinė kraujo krešėjimo priežastis, nes ji susitraukia, todėl kraujas teka lėčiau ir gali pradėti krešėti.

„Giliųjų venų tromboembolija gali pasireikšti ambulatorijos pacientams. Ji taip pat gali pasireikšti kaip operacijos arba rimtos ligos komplikacija“, – aiškina sveikatos įstaiga.

„Didelės rizikos ligoninėse esantiems pacientams giliųjų venų trombai pasireiškia mažose blauzdose esančiose venose. Jie nepasireiškia su jokiais simptomais ir gali būti neaptinkami“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų