Mitybos ir detoksikacijos specialistė, tinklaraščių Vital Dieta ir Žali Kokteiliai autorė Simona Daujotaitė su skaitytojais dalinasi patarimais, kaip veiksmingai kovoti su nuolatiniu užkandžiavimu ir deramai pasirūpinti savo sveikata. „Viena iš dažniausiai pasitaikančių nuolatinio užkandžiavimo priežasčių yra užplūdusios emocijos.
Sutiksite, jog dėl kažko džiaugdamiesi norime save apdovanoti arba, kada kamuoja liūdesys, maistu siekiame save paguosti. Taip pat nuobodulys – dar viena galima priežastis besaikiams užkandžiams. Galite pastebėti, jog užsiimant įdomia veikla, tiesiog, nėra laiko galvoti apie maistą, tačiau jei savaitgalio poilsiui liekate namuose, užkandžiavimas tampa pernelyg dažnas“, – kalba S. Daujotaitė.
Kalta netinkama mityba
Anot specialistės, norą nuolat užkandžiauti taip pat gali lemti ir nereguliarus pagrindinių patiekalų valgymas ir juose esantis nepakankamas kiekis baltymų. Pavyzdžiui, jei pietums suvalgysite lėkštę salotų, po valgio tikrai norėsis užkandžiauti, kadangi tokio pagrindiniu valgymo organizmui nepakaks. „Baltymai, esantys tokiuose produktuose, kaip mėsa, žuvis, pieno produktai, riešutai, sėklos, ankštinės daržovės, suteikia sotumo jausmą. Organizmas juos virškina lėčiau nei angliavandenius, tad su kiekvienu patiekalu, kuris praturtintas baltymais, sotūs jausitės kur kas ilgesnį laiką ir pamiršite užkandžius“, – sako mitybos specialistė.
Antsvoris ir sveikatos sutrikimai
Nuolatinis užkandžiavimas nesant alkio jausmui itin spartina nereikalingų kilogramų augimą. Esant tokiems mitybos įpročiams nepastebimai galime suvartoti daugiau nei 600 papildomų kalorijų per dieną ir blogiausia tai, jog tokioms pertraukėlėms dažniausiai renkamės sveikatai itin žalingą maistą. „Perdirbti produktai, kaip sausainiai, pyragaičiai, bulvių traškučiai, šokolado batonėliai, varškės sūreliai ir kitas panašus maistas prisideda ne tik prie padidėjusio svorio, tačiau ir kitų sveikatos problemų. V
artojant per daug rafinuotų, su dideliu kiekiu pridėtinio cukraus produktų, gali padidėti blogojo cholesterolio kiekis ir prasidėti įvairūs organizmo uždegiminiai procesai, vedantys prie įvairiausių kitų ligų“, – tvirtina Simona Daujotaitė